تلسکوپ گریگوری

تلسکوپ گریگوری

معنی کلمه تلسکوپ گریگوری در فرهنگستان زبان و ادب

{Gregorian telescop} [نجوم رصدی و آشکارسازها] تلسکوپی دوآینه ای که آینۀ ثانویۀ آن کاو است

معنی کلمه تلسکوپ گریگوری در دانشنامه عمومی

تلسکوپ گریگوری ( انگلیسی: Gregorian telescope ) نوعی از تلسکوپ های بازتابی است. این تلسکوپ را ریاضیدان و ستاره شناس اسکاتلندی جیمز گریگوری در سدهٔ هفدهم طراحی کرد. در سال ۱۶۷۳ رابرت هوک برای اولین بار با استفاده از این طرح آن را ساخت. جیمز گریگوری معاصر اسحاق نیوتن بود. هر دو دامشمند اغلب به طور همزمان روی پروژه های مشابهی کار می کردند. طرح گرگوری در سال ۱۶۶۳ منتشر شد و این پیش از نخستین تلسکوپ بازتابی عملی؛ تلسکوپ نیوتنی، ساخته شده توسط سر اسحاق نیوتن در سال ۱۶۶۸ است. طراحی گرگوری تنها یک توصیف نظری بود. او هرگز تلسکوپ را نساخته است. این تلسکوپ تا پنج سال پس از اولین تلسکوپ بازتابی نیوتن با موفقیت ساخته نشد.
نام تلسکوپ گریگوری از طرح جیمز گریگوری گرفته شده است که در سال ۱۶۶۳ در نشریهٔ Optica Promota ( پیشرفت اپتیک ) او ظاهر شد. طرح های نظری مشابهی در نوشته های بوناونتورا کاوالیری ( Lo Specchio Ustorio ( دربارهٔ آینه های سوزان ) ، ۱۶۳۲ ) و مارین مرسن ( L'harmonie universalle, 1636 ) ) دیده شده است. تلاش های اولیهٔ گرگوری برای ساخت تلسکوپ با شکست مواجه شد، زیرا او خود مهارت عملی چندانی نداشت و نتوانست فرد ماهری را که بتواند واقعاً آن را بسازد پیدا کند. تنها ده سال پس از انتشار گریگوری، به کمک علاقه دانشمند تجربی رابرت هوک، شکل عملی آن ساخته شد. اپتیک دان و سازنده تلسکوپ اولیه اسکاتلندی، جیمز شورت، تلسکوپ های گریگوری را با آینه های سهموی ساخته شده از آلیاژ آینه فلزی بسیار بازتابنده ساخت.
تلسکوپ گرگوری از دو آینه مقعر تشکیل شده است: آینهٔ اولیه ( یک سهمی گون مقعر ) نور را جمع آوری می کند و آن را قبل از آینهٔ ثانویه ( بیضی مقعر ) متمرکز می کند؛ جایی که از طریق سوراخی در مرکز آینهٔ اولیه منعکس می شود، از آنجا به انتهای پایین ابزار، جایی که می توان با کمک چشمی آن را دید منعکس می شود.
طرح گریگوری مشکل مشاهده تصویر در یک بازتابنده را با اجازه دادن به ناظر برای ایستادن پشت آینه اولیه حل کرد. این طراحی تلسکوپ تصویری را به صورت ایستاده ارائه می دهد و آن را برای رصدهای زمینی مفید می کند. همچنین به عنوان یک لنز تله فوتو با لوله آن بسیار کوتاهتر از فاصله کانونی واقعی سیستم کار می کند.
این طرح تا حد زیادی توسط تلسکوپ کاسگرین جایگزین شد. هنوز هم برای برخی از لکه های لکه نگاری استفاده می شود، زیرا این طرح بدون نیاز به منشور، تصویری عمودی ایجاد می کند. آزمایشگاه آینه رصدخانه استوارد حداقل از سال ۱۹۸۵ آینه هایی را برای تلسکوپ های بزرگ گریگوری می سازد.

معنی کلمه تلسکوپ گریگوری در ویکی واژه

تلسکوپی دوآینه‌ای که آینۀ ثانویۀ آن کاو است.

جملاتی از کاربرد کلمه تلسکوپ گریگوری

کشفیات وی همچنان ادامه یافت تا این‌که وی پیشنهاد نمود که کره زمین از لایه‌های مختلف و یک هسته تشکیل شده‌است. هر لایه توسط اتمسفری از لایه دیگر جدا شده و هر لایه میدان مغناطیسی خود را دارد. به این صورت وی می‌خواست ناهماهنگی‌های موجود در قطب‌نماها را توجیه نماید. در سال ۱۷۱۶، هالی یک روش برای اندازه‌گیری دقیق فاصله بین زمین و خورشید با استفاده از اندازه‌گیری زمان‌بندی گذر سیارهٔ ناهید پیشنهاد نمود. در این‌صورت، وی از روش توضیح داده شده توسط جیمز گریگوری نویسنده کتاب توسعه بصری پیروی می‌کرد (در این کتاب تلسکوپ گرگورین نیز توضیح داده شده‌است). به نظر می‌آید که هالی نیز این کتاب را داشت و خوانده بود چون در آن ایام طراحی تلسکوپ‌ها از روی طرح گرگورین انجام می‌شد.