تقوا در احرام

معنی کلمه تقوا در احرام در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تقوا در احرام (قرآن). بر اساس آیات قرآن کریم، صید حیوانات بری یا خوردن آن در حال احرام به دور از تقوا می باشد.
۱. ↑ مائده/سوره۵، آیه۹۶.
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۴۰۲، برگرفته از مقاله «تقوا در احرام».
...

جملاتی از کاربرد کلمه تقوا در احرام

802- سفارشهاى آخر على (عليه السلام ) در آخرين لحظات عمر شريف خود به فرزندان خود فرمود: زودباشد كه فتنه ها از هر طرف رو به شما آورد و منافقان اين امت كينه هاى ديرينه خود رااز شما طلب نمايند و انتقال بگيرند پس بر شما باد صبر، كه عاقبت صبر نيكو است .سپس رو به جانب حسين (عليه السلام ) نمود و فرمود: كه بعد از من به خصوص فتنههاى شما بسيار خواهد بود، پس صبر كنيد تا خدا حكم كند. سپس فرمود: اى ابا عبدالله !ترا اين امت شهيد مى كنند پس بر تو باد صبر و تقوا در بلا.
به تعبير ديگر: افراد فاقد ايمان دو گروهند: گروهى هستند كه در جستجوى حقند و اينمقدار از تقوا در دل آنها وجود دارد كه هر جا حق را ببينند پذيرا مى شوند.
سربازی واقعاً مقدس است که در جنگ و صلح در صف اول نیازهای کشور قرار دارد. سربازها باید خدا را شکر کنند که در محیطی قرار گرفته‌اند که زمینه کسب علم و معرفت و فراگیری فضایل و تقوا در آن فراهم است و برای شکر این نعمت باید در سربازی کوشا باشند. باید احساس تباه‌شدنِ وقت و عمر به کسی که در حال گذراندن سربازی است، دست ندهد.
مساءله طهارت نفس عينا مانند داشتن تقوا در مرحلهعمل است ، كه خداى تعالى تمامى افراد بشر را به آن دعوت كرده ، و فرموده : (اتقوااللّه حق تقاته ) و ليكن حق تقوا كه همان كمال آن و نهايت درجه آنست ، جز در افرادىمعدود حاصل نمى شود، و آنچه در مابقى مردمحاصل مى شود درجات پائين تر از آن حد است ،(الامثل فالامثل )، همه اينها به خاطر اختلافى است كه مردم در فهم و طبيعت خود دارند، واين مختص مساءله طهارت نفس وتقوا نيست ، بلكه تمامى كمالهاى اجتماعى از حيث تربيت ،و دعوت همينطور است ، آن كسى كه بنيانگذار يك اجتماع است تمامى افراد را بهبالاترين درجه هر كمالى دعوت مى كند، و مى خواهد كه مثلا در علم ، در صنعت ، در ثروت، در آسايش ، و ساير كمالات مادى و معنوى به نهايت درجه آن برسند؟ ولى آيا مى رسند؟نه بلكه تنها بعضى از افراد جامعه به آن مى رسند، و ما بقى بر حسب استعدادهاىمختلف به درجات پائين تر آن دست مى يابند، و در حقيقتامثال اين غايات ، كمالاتى است كه جامعه به سوى آن دعوت مى شود، نه تك تك افراد،به طورى كه هيچ فردى از آن تخلف نداشته باشد.
5 سفارش به تقوا در هر حال ، مخصوصاً در مسائل زناشوئى مورد نظر است . (فاحذروه )
5. تقوا در معاشرت با مردم : ولا يغتب بعضكم بعضا ايحبّ احدكم انياءكل لحم اخيه ميتا فكر هتموه و اتقوااللّه (653) غيبت نكند برخى از شما ازبرخى ديگر؛ آيا دوست دارد يكى از شما گوشت برادر مرده خود را بخورد؟ پس كراهتداريد و تقوا پيشه كنيد.
فاطمه (ع ) دخترى است كه در مكتب تربيتى اسلام پرورش يافته و ايمان و تقوا در ذراتوجودش جايگزين شده بود.
و بنابر احتمال دوم (يعنى صبر از ارتكاب زنا) بهتر بودن صبر روشن است ، براىاينكه اين صبر باعث تهذيب نفس و تهيه ملكه تقوا در نفس است ، وقتى انسان خواسته نفسدر عمل زنا را ترك كند چه ازدواج كرده باشد و چه نكرده باشد به تدريج نفسش داراىملكه تقوا مى شود.
در آيـات فـوق (فـسـاد در ارض ) در مـقـابـل (ايـمـان وعـمـل صـالح ) قـرار گـرفـتـه ، و (فـجـور) (شكافتن پرده دين ) و تقوا در برابرپرهيزكارى .