تفاسیر کلامی

معنی کلمه تفاسیر کلامی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تفاسیر کلامی (ابهام زدایی). کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی را تفاسیر کلامی گویند. • تفاسیر کلامی (علوم قرآنی)، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی • تفاسیر کلامی شیعه امامیه، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی شیعه امامیه• تفاسیر کلامی زیدیه، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی زیدیه• تفاسیر کلامی اباضیه، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی اباضیه• تفاسیر کلامی اسماعیلیان، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی اسماعیلیان• تفاسیر کلامی اشاعره، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی اشاعره• تفاسیر کلامی ماتریدیه، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی ماتریدیه• تفاسیر کلامی معتزله، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی معتزله
...
[ویکی فقه] تفاسیر کلامی (علوم قرآنی). تفاسیر کلامی، کتاب های تفسیر با رویکرد به مباحث اعتقادی است.
منظور از تفاسیر کلامی، آثاری است که مفسر با استناد به آیات قرآن کریم به اثبات عقاید کلامی خود یا دفاع از آن بپردازد.
چند نمونه از تفاسیر کلامی
برخی از این نمونه ها عبارتند از:۱. اضواء البیان فی ایضاح القرآن بالقرآن اثر محمد امین بن محمد مختار الشنقیطی، از مفسران اهل سنت. این تفسیر همواره از آیات قرآن در تبیین آیات دیگر استفاده و مباحث کلامی را با گستردگی بیان می کند. این تفسیر را انتشارات عالم الکتب در ده جلد به زبان عربی چاپ کرده است.۲. انوار التنزیل و اسرارالتاویل (تفسیر بیضاوی)، تالیف عبدالله بن عمر بن احمد (یا: محمد) بن علی فارسی شیرازی بیضاوی (م حدود ۶۸۳ تا ۶۹۶ ق)، از مفسران اهل سنت که به ظواهر الفاظ، جمودی خاص دارد و مطالبش را بیشتر از تفسیر کشاف زمخشری نقل می کند. این تفسیر را دارالکتب العلمیه در دو جلد چاپ کرده است.۳. روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم و السبع المثانی (تفسیر آلوسی)، تالیف سید محمودبن عبدالله بغدادی حسنی حسینی (م ۱۲۷۰ ق)، تفسیری است جامع که آرا و اقوال بسیاری را نقد کرده و در پانزده جلد به چاپ رسیده است.۴. مفاتیح الغیب ( التفسیر الکبیر، تفسیر فخر رازی)، تالیف محمد بن عمربن حسین رازی (م ۶۰۶ق)؛ که از تفسیرهای مفصل و جامع قرآن است و بسیاری از مطالب فقهی، کلامی، تاریخی و… را در بر دارد. این تفسیر را باید دایرة المعارفی بزرگ دانست. این تفسیر در شانزده مجلد چاپ شده است.۵. المیزان فی تفسیر القرآن علامه سید محمد حسین طباطبایی (م ۱۴۰۲ق)، از جمله مفسران نامی جهان اسلام و شیعه. این تفسیر از جمله بهترین تفاسیر شیعه است که در ابعاد گوناگون به مسائل مختلف اجتماعی و کلامی پرداخته است.
عناوین مرتبط
...

جملاتی از کاربرد کلمه تفاسیر کلامی

تفاسیر متعددی از این عبارت توسط منابع مختلف کلامی انجام شده‌است. ترجمه این عبارت در نسخه کینگ جیمز «بدون شکل و باطل» است، که مطابق با هفتادگانی ἀόρατος καὶ ἀκατασκεύαστος، «غیب و شکل نیافته» است.
تفسیر کشاف از بزرگ‌ترین و دقیق‌ترین متون تفسیر قرآن و در زمرهٔ تفاسیر اجتهادی است که بر دو پایهٔ احتجاج و استنباط استوار است. به سبب تحدی خداوند در قرآن و دعوت از منکران نبوت برای اثبات اعجاز بودن کتاب آسمانی مسلمانان، در طول تاریخ، تمسک به بلاغت و زیبایی‌های لفظی و معنایی قرآن و استخراج و اثبات آنها به عنوان یکی از وجوه تمایز و تباین آیات با نمونه‌های بشری، دست‌آویز بسیاری از مفسران بوده است. به همین سبب، تفسیر کشاف نیز از یک سو با تبیین، توصیف و استحصال این ظرائف معنایی و نکات بلاغی در جهت تحقق اعجاز قرآن، رویکردی زیباشناسانه می‌یابد و از سوی دیگر به جهت اتصاف زمخشری به مذهب اعتزال و تمایل وی به مباحث کلامی، در جایی که با حربهٔ عقلانیت و اجتهاد، ضمن طعن و طرد مخالفان، به قصور تفاسیر و اسرائیلیات مفسران می‌پردازد، تفسیرش رویکردی عقلانی دارد.