تسبیحات حضرت زهرا

معنی کلمه تسبیحات حضرت زهرا در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تسبیحات حضرت زهرا (س). تسبیحات حضرت زهرا(س) ذکری، شامل سی و چهار بار الله اکبر، سی و سه بار الحمدلله و سی و سه بار سبحان الله. بنابر روایات، این ذکر را پیامبر(ص) به حضرت زهرا(س) آموخت. در منابع روایی روایات فراوانی در اهمیت تسبیحات حضرت زهرا(س) پس از نمازهای واجب روزانه آمده است.
بر اساس روایتی که از زبان امیرالمومنین در منابع شیعی ثبت شده است، این ذکر را پیامبر به حضرت زهرا آموزش داد. طبق این روایت، حضرت زهرا که از زیادی کارهای روزانه به سختی افتاده بود، قصد داشت از پدرش خادمی برای خانه بخواهد، اما پیامبر در پاسخ به درخواست وی، این تسبیح را به ایشان آموخت و آن را از هر خادمی بالاتر دانست و حضرت زهرا از آموختن این تسبیح خرسند شد.
تسبیحات حضرت زهرا پس از هر نماز (واجب یا مستحب) مستحب است اما ذکر آن پس از نماز صبح مستحب موکد است. چنان که از متون روایی شیعه بر میاید گفتن تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها شرایطی دارد:
[ویکی اهل البیت] تسبیحات حضرت زهرا (س). این تسبیحات شامل 34 مرتبه الله اکبر,33 مرتبه الحمد لله و 33 مرتبه سبحان الله است که پیامبر اکرم(ص) آن را به حضرت زهرا آموختند.
مطابق با حدیثی که مجلسی ره در بحار الانوار به نقل از علل الشرایع شیخ صدوق آورده است. این تسبیحات را پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به حضرت فاطمه و حضرت علی علیه السلام در پاسخ به درخواست آنان برای در نظر گرفتن خادمی برای فاطمه سلام الله علیها داد در حالی که کارهای سنگین روزانه بر جسم ان حضرت اثر نموده بود. پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: آیا بهتر نیست چیزی به شما تعلیم نمایم که از خادم برای شما بهتر باشد، پس هر گاه خواستید بخوابید سی و سه مرتبه سبحان اللَّه، و سی و سه مرتبه الحمد للَّه، و سی و چهار مرتبه اللَّه اکبر بگویید. در کتاب من لایحضره الفقیه در ادامه حدیث آمده است که حضرت فاطمه علیها السّلام پس از شنیدن این سخن از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «رضیت عن اللَّه و عن رسوله، رضیت عن اللَّه و عن رسوله». (من از خدا و رسولش راضی شدم من از خدا و رسولش راضی شدم ) در آن لحظه که این هدیه آسمانی به فاطمه سلام الله علیها عطا شد، فرمود: «از خدا و رسول خدا راضی شدم».
الله اکبر، اولین ذکر تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها:
در تسبیح فاطمی سلام الله علیها، انسان با گفتن «الله اکبر» به نهایت عجز خود اعتراف می کند و به ناتوانیش به درگاه الهی بارها اقرار می کند.
جمیع بن عمیر گوید: در محضر امام صادق علیه السلام بودم، حضرت از من پرسید: جمله «الله اکبر» یعنی چه؟ گفتم: یعنی خدا از همه چیز بزرگتر است، حضرت فرمود: مطابق این معنی، خدا را چیزی تصور کرده و سپس مقایسه با سایر اشیاء کرده ای و او را بزرگتر از آن چیزها تصور نموده ای.
عرض کردم: پس معنی الله اکبر چیست؟ حضرت پاسخ داد: معنایش این است که؛ «الله اکبر من ان یوصف؛ خداوند بزرگتر از آن است که توصیف گردد».
الحمدلله، دومین ذکر تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها:
[ویکی شیعه] تسبیحات حضرت زهرا(س). تسبیحات حضرت زهرا(س) ذکری، شامل ۳۴ بار الله اکبر، ۳۳ بار الحمدلله و ۳۳ بار سبحان الله. بنابر روایات، این ذکر را پیامبر(ص) به حضرت زهرا(س) آموخت. در منابع حدیثی، روایات فراوانی درباره اهمیت تسبیحات حضرت زهرا(س) پس از نمازهای واجب روزانه آمده است.
بر اساس روایتی که از زبان امیرالمومنین در منابع شیعی ثبت شده است، این ذکر را پیامبر به حضرت زهرا(س) آموزش داد. طبق این روایت، حضرت زهرا که از زیادی کارهای روزانه به سختی افتاده بود، قصد داشت از پدرش خادمی برای خانه بخواهد، اما پیامبر در پاسخ به درخواست وی، این تسبیح را به ایشان آموخت و آن را از هر خادمی بالاتر دانست و حضرت زهرا از آموختن این تسبیح خرسند شد.
تسبیحات حضرت زهرا پس از هر نماز (واجب یا مستحب) مستحب است اما ذکر آن پس از نماز صبح مستحب موکد است. چنان که از متون روایی شیعه بر میاید گفتن تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها شرایطی دارد:

جملاتی از کاربرد کلمه تسبیحات حضرت زهرا

همچنين حضرت زهرا عليها السّلام را به خاطر اينكه دختر پيامبر صلّى اللّه عليه و آلهاست ، متابعت نمى كنند، بلكه براى وجوب متابعت از آن حضرت دهها و بلكه صدهادليل دارند.
و اين يك نمونه از ايثار حضرت زهرا (عليها السلام ) بود، كه آنچه را خود نياز داشت بهنيازمند داد و شاد بود در حد امكان ، نياز نيازمندى را برآورده است !
چونکه خاک آستان شهریار عالمینم چون سگ کوی عزیز حضرت زهرا حسینم
اين روايت را احمد حنبل در مسند(647) از ابوهريره و حاكم نيشابورى در مستدرك وطبرانى در معجم كبير و ترمذى به سند خود از زيدبن ارقم ، بهنقل ابن حجر در شرح حال حضرت زهرا - عليها السّلام - در ((اصابه ))نقل كرده اند.
نور چشم حضرت زهرا و پیغمبر حسین در میان قوم کوفی بی‌کس و بی‌یار شد
حضرت مريم به مليكه گفت : اين بانوى بانوان جهان ( اشاره به حضرت زهرا عليهالسلام مادر شوهر تو است .
حضرت زهرا عليهاالسلام قاضى و خليفه نيست لازمه اش اين نيست كهمثل من و شماست يا بر ما برترى معنوى ندارد همچنين اگر كسىقايل شد كه النبى اولى بالمومنين من انفسهم سخنى دربارهرسول اكرم صلى الله عليه و آله گفته بالاتر از اين كه مقام ولايت و حكومت بر مومنان رادارد. (235)
این یک بدعت تازه‌ای بود که در زمان طاغوت برای از بین بردن هتک صیانت زنان این مملکت به‌وجود آمد. خواهش من این است که شما کاری نکنید که این بدعت به وسیلهٔ شما تأیید شود… آموزش نظامی برای زنان و بانوان سابقهٔ قبل ندارد و اگر این امر، امر لازمی بود، حضرت رسول اکرم (ص) هم حضرت زهرا (س) را آموزش نظامی می‌داد.
در به روی حضرت زهرا کسی ننمود باز باخبر بعد از پدر از حالت دختر نشد
شريف ترين لقب حضرت زهرا عليهاالسلام تقيه مى باشد، به معناى كسى كه از خدابترسد و خدا را حاضر داند و از گناهان دورى و پرهيز كند. فاطمه زهرا عليهاالسلام عينو خود كلمه تقوى است و هيچ يك از زنان عالم همانند آن حضرت خوف و خشيت از خداوند رانداشت ، عارفين گفته اند: همه خير دنيا و آخرت در يك كلمه جمع شده و آن كلمه تقوىمى باشد. (48)
پس حضرت زهرا گل گلزار نبوت آن کوست به بیدای جهان لاله رحمت
کای باب ما مگر نه ز آل پیمبریم نز خاندان حضرت زهرای اطهریم
در روز پنج شنبه از صبح تا غروب هر وقت بتواند چهار ركعت نماز بخواند دو ركعتى درركعت اول بعد از حمد يازده مرتبه قل هو اللّه احد و در ركعت دوم بعد از حمد بيست و يكمرتبه سوره قل هو اللّه احد را و پس از سلام نماز پنجاه و يك مرتبهقل هو اللّه احد و پنجاه و يك مرتبه صلوات بر حضرترسول . بعد به سجده رفته ، صد مرتبه يا اللّه بگويد و حاجتش را از خدا بخواهد كهان شاء اللّه مستجاب است و بعد از خاتمه چهار ركعت نماز و تسبيح حضرت زهرا سلاماللّه عليها را فراموش ننمايد.
بر امیرالمومنین اول امام ما قسم سرورا شاها به حق حضرت زهرا قسم
محدث فيض در خلاصه الاذكار نقل كرده كه از حضرت زهرا سلام اللّه عليه روايت شده كهشبى حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله بر من وارد شد در وقتى كه در رختخواب خودرا پهن كرده و مهياى خوابيدن بودم فرمود: اى فاطمه ! مخواب مگر آنگاه كه اين چهارعمل را انجام داده باشى .
صبا برو به مدینه بگو به حضرت زهرا بیا که زینب بی‌کس به رخ نقاب ندارد
نشسته سر به زانو حضرت زهرا لب کوثر فشاند اشک ماتم هر زمان از دیده پیغمبر
همان حسین که سبط نبی بود سرش است این عزیز حضرت زهرا بتول مادرش است این
آنها آمدند و اجازه خواستند. حضرت زهرا (س ) فرمود: (به شما اجازه نمى دهم كه واردخانه من شويد). همراهان او برگشتند ولى خود قنفذ ملعون آنجا ماند. آنان (به ابوبكرو عمر) گفتند: فاطمه (س ) چنين گفت ، و ما از اين كه بدون اجازه وارد خانه اش شويمخوددارى كرديم . عمر عصبانى شد و گفت : ما را با زنان چه كار است ؟!