تره تن
معنی کلمه تره تن در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه تره تن
لم تره العيون بمشاهده الاعيان و لكن رائته القلوب بحقايق الايمان ).
زانکه دنیا در بر دین ذره ای ست صد هزاران ذره در هر تره ای ست
همچون فلک که بر سر خوان قبول ورد آن را همی که تره دهی نان نمیدهی
خوان زمانه طبع من آراست بهر آنک بر خوانش تره شد سخن تازه و ترم
((انواع تره تيزك از سبزيهاى مفيد مى باشند، ولى از آنجايى كه نبايد در خوردن هيچخوراكى افراط كرد در خودرن اين سبزيهاى مفيد هم افراط جايز نيست مخصوصا براىافراد لاغر و سوداوى مزاجها، يعنى كسانى كه ترشح سيب آدم در آنها زياد است ....
طی شد اوان کبک و بط و ماهی و تذرو هنگام کنگر آمد و اسپر غم و تره
تره ای کز بوستان خود خوری خوشتر است از بره بریان او
قتصاد ایوان مبتنی بر کشاورزی و دامداری است. آب کشاورزی از رودها و چاههای عمیق فراهم میشود و محصولات کشاورزی آن عبارتند از: گندم، جو، تره بار، ذرت، سیبزمینی، گلابی، انار، انگور، هلو و زردآلو. دام داری نیز هم چون کشاورزی از رونق خاصی برخوردار است و محصولات آن (فراوردههای دامی) به سایر شهرستانها صادر میشود.
درین محیط که صد سر به تره ای است ز موج نفس دلیر کشیدن خطاست همچو حباب
در طبخ سنبوسه از موادی چون گوشت چرخکرده، سیبزمینی، گشنیز، جعفری، تره، پیاز، نان لواش، زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل قرمز، نمک، پودر کاری و روغن استفاده میشود.
بیاورد چیزی بر شهریار برو خایه و تره جویبار
سیبزمینی نیز مانند سایر میوهجات و ترهبار ترکیبی از آب + ماده خشک است (درواقع سیب زمینی تازه از حدود 80 درصد آب و 20 درصد ماده خشک تشکیل شده است). حجم بزرگی از ماده خشک سیبزمینی از نشاسته درست شده است به همین دلیل میزان ماده خشک سیبزمینی با میزان نشاسته آن نسبت مستقیم دارد، حتی بعضی از افراد ماده خشک سیبزمینی را دقیقا معادل نشاسته آن در نظر میگیرند.
اما با توسعه امپراتوری روم، سادگی در آشپزی از بین رفت و جای خود را به فرهنگ غذایی پیچیدهتری داد. De re coquinaria که در قرن اول میلادی منتشر شد، حاوی ۴۷۰ دستور آشپزی بود که در آنها از ادویهها و گیاهان معطر فراوان استفاده شده بود. رومیها نانوایان یونانی را برای تهیه نان به کار میگرفتند و پنیر را از سیسیل وارد میکردند چون سیسیلیها پنیرسازهای قابلی بودند. رومیان بز پرورش میدادند و کنگر فرنگی و ترهفرنگی میکاشتند.
پیش من قصّهٔ هنر برخوان به کدامی ترهات نهم بر خوان
تره مانند پياز سبزى است كه خاصيت ضد عفونى دارد، و به همين جهت معده هاى متعفن راپاك مى كنمايد و نيز اشتها را تحريك مى كند و چون مى دانيم بوى گند دهان اغلب براثر فساد معده است ، در صورت ضد عفونى شدن معده دهان نيز خوشبو مى شود ولى خودتره بوى مخصوصى دارد و هر كس بخورد دهانش داراى آن بو مى شود. و به همين مناسبتممكن است بعضى از بوى تره ناراحت باشند، از اين رو پيامبر اكرم (ص ) در ضمن حديثىراجع به تره مى فرمايد:
با وجود این که گوجه فرنگی در علم گیاهشناسی یک میوه تلقی میشود، در علم کشاورزی اغلب بهعنوان ترهبار (سبزیجات) شناخته میشود.
حکمآباد دارای دو میدان بوده که اولی میدان کوچک یا میدان ماشین «بواسطهٔ اینکه آخرین ایستگاه اتوبوس شرکت واحد از این میدان دور میزد» و دومی میدان بزرگ یا میدان حکمآباد بود که قبل از انتقال میدان تره بار به مکان فعلی، محصولات کشاورزی برداشت شده از زمینهای کشاورزی حکمآباد در این میدان عرضه میشد.
تره تو که نه نان دیده نه دوغ ندهد کار تو را هیچ فروغ