تاسوعات افلوطین

معنی کلمه تاسوعات افلوطین در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «تاسوعات أفلوطین»، مشتمل بر رسائل نه گانه فلوطن، کتابی است که اصل آن به زبان یونانی بوده است و جناب دکتر فرید جبر آن را به زبان عربی برگردانده است. کتاب، حاوی مسائل فلسفی و اخلاقی است و در سال 1997م، به چاپ رسیده است.
کتاب، شامل شش «تاسوعه» می باشد و هر تاسوعه، نه فصل دارد؛ بنابراین کتاب، مجموعا، حاوی پنجاه و چهار فصل است.
قبل از متن تاسوعات مطالب ارزنده ای تحت دو عنوان «سیرة أفلوطین» و «کتاب فرفوریوس فی حیاة أفلوطین و تصنیف مؤلفاته» ذکر شده است.
کتاب، با تشکر و قدردانی از کسانی که در پدید آوردن این مجموعه نقش داشته اند، شروع شده است، سپس مقدمه ای با عنوان «سیرة أفلوطین» ذکر گردیده و در آن مختصری از زندگی افلوطین، تجزیه و تحلیل منابع و نیز مراحل زندگی ادبی وی بیان شده است.
بخش بعدی کتاب، مطالبی است با عنوان «کتاب فرفوریوس فی حیاة أفلوطین و تصنیف مؤلفاته». فرفوریوس (که شاگرد أفلوطین بوده و مذهب وی را انتشار داده است و نوشته های او را در شش کتاب جمع آوری نموده است)، در این قسمت، شرح زندگی أفلوطین را به صورت تمام و کمال بیان کرده و آثار وی را مورد بررسی قرار داده است.

جملاتی از کاربرد کلمه تاسوعات افلوطین

در شیوه نگارش این کتاب توسط شاگردان فلوطین، دانشنامه بزرگ اسلام می‌نویسد: «فرفوریوس گزارش می‌دهد که طی ۶ سالی که وی نزد افلوطین می‌گذرانده، همواره او را برمی‌انگیخته، و تشویق می‌کرده‌است که به نوشتن ادامه دهد؛ بنابراین گزارش، افلوطین برای نخستین بار در ۴۹ سالگی، یعنی در حدود سال ۲۵۳ یا ۲۵۴ م آغاز به تألیف کرده بوده، و بر روی هم ۵۴ رساله نوشته‌است.» دانشنامه بزرگ اسلامی در تشریح کتاب تاسوعات آورده‌است که فرفوریوس آن ۵۴ رساله را به ۶ گروه تقسیم کرد که هر گروه ۹ رساله را شامل می‌شد و هر رساله دارای چندین فصل بود. فرفوریوس آن مجموعه را اِنِّئادِس یعنی نهگانه‌ها نامیده. موضوع‌ها این کتاب از چیزهای محسوس زمینی آغاز می‌شود و به امور فرامحسوس آسمانی می‌رسد؛ به دیگر سخن، از مشخص به مجرد کشیده می‌شود.