بیعت امام علی با ابوبکر

معنی کلمه بیعت امام علی با ابوبکر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از جمله سؤالاتی که در مورد بیعت امام علی (علیه السّلام) با خلفا پرسیده می شود این است که آیا امیرمؤمنان (علیه السّلام) با اختیار، با ابوبکر بیعت کردند؟ بنابر نقل اهل سنت و شیعه هیچ بیعتی صورت نگرفته است و اگر صورت گرفته باشد، از روی اختیار نبوده؛ بلکه از روی اجبار و اکراه بوده است.
اولاً باید دید که بیعت به چه معنا است. بیعت، پیمانی است میان شهروند و حاکم که امروزه با رفراندوم و انتخابات در میان مردم رایج است. در آن زمان بیعت، به این صورت بوده است که مردم با اختیار خودشان می رفتند و دست خود را در دست حاکم قرار می دادند.
عدم بیعت امام نزد اهل سنت
این نوع بیعت از امام علی (علیه السّلام) با هیچ یک از خلفای سه گانه صورت نگرفته است. از دیدگاه اهل سنت، آن طور که در صحیح ترین کتاب های اهل سنت آمده است، امیرالمومنین (علیه السّلام) در شش ماه اول حکومت ابوبکر با او بیعت نکردند و تنها زمانی که حضرت صدیقه طاهره به شهادت رسیدند، این بیعت آن هم از روی اجبار و اکراه صورت گرفته است. بخاری، در صحیح ترین کتاب اهل سنت، می نویسد: وعاشت بعد النبی (صلی الله علیه وسلم)، ستة اشهر فلما توفیت دفنها زوجها علی لیلا ولم یوءذن بها ابا بکر وصلی علیها وکان لعلی من الناس وجه حیاة فاطمة فلما توفیت استنکر علی وجوه الناس فالتمس مصالحة ابی بکر ومبایعته ولم یکن یبایع تلک الاشهر.
بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، ج۵، ص۱۳۹.
از دیدگاه شیعه هم، هیچ بیعتی حتی یک لحظه هم صورت نگرفته است. شیخ مفید در کتاب الفصول المختاره، می فرماید: قد اجمعت الامّة علی ان امیر الموءمنین (علیه السّلام) تاخّر عن بیعة ابی بکر... والمحققّون من اهل الامامة یقولون: لم یبایع ساعة قطّ.
شیخ مفید، محمد بن محمد، الفصول المختاره، ص۵۶.
...

جملاتی از کاربرد کلمه بیعت امام علی با ابوبکر

با وقوع زمین‌لرزه در نخستین روز از آذر ۱۳۹۶ در کرمانشاه، جمعیت امام علی با اعزام بیش از ۴۶۰ نفر نیروهای داوطلب جمعیت در قالب چهار گروه متشکل از ۴۰ پزشک، ۳۰ روانشناس، ۶۰ متخصص کار با کودک و نیروهای پشتیبانی شناسایی و امدادرسانی به مناطق زمین‌لرزه‌زده را آغاز کرد.
با آغاز سیل سراسری فروردین ۱۳۹۸ در استان‌های گلستان، لرستان، و خوزستان، جمعیت امام علی با اعزام نیروی داوطلب مردمی به خدمات امدادی و پزشکی در شهرهای سیل‌زده پرداخت. همچنین این جمعیت حضوری گسترده در فرستادن اقلام خوراکی و دارویی از طریق کمک‌های مردمی به سیل‌زدگان گلستان، غرب و جنوب غرب ایران داشت.
دانشگاه افسری امام علی با نام مستعار دانشگاه افسری نزاجا دانشگاه نظامی ارتش جمهوری اسلامی ایران است، که متعلق به نیروی زمینی ارتش می‌باشد. این دانشگاه در خیابان امام خمینی تهران، مقابل مجلس خبرگان (سنای پیشین) قرار دارد. دانشگاه افسری در سال ۱۳۰۰ تأسیس شد.
جمعیت امام علی با حضور در مناطق حادثه تیم‌های شناسایی برای اطلاع‌رسانی وضعیت و امداد تشکیل داد. همچنین در سایر شهرها نیز ستادهایی برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی برپا کرد.
جمعیت امام علی با کمک مردم، ۳۳ خانه ایرانی را در سال ۱۳۸۴ در نقاط محروم ایران ایجاد کرده‌است. این مراکز، سرپناهی برای کودکان بی‌خانمان در طول روز، گرمای تابستان، و سرمای زمستان هستند که با دود کردن اسفند، فروش فال و سیگار، هزینه خود و خانواده را فراهم می‌کنند.
همچنین در ایستگاه امام علی با خط سوم اتوبوس‌های تندرو اصفهان (پایانه ارغوانیه-جی-میدان امام علی-میدان جمهوری اسلامی) تلاقی دارد.