بوم گاه
جملاتی از کاربرد کلمه بوم گاه
بهطور کلی از بدو تاریخ کوههای بالای میانرودان مسکن و جایگاه مردمی بودهاست که با امپراتوریهای بابل و آشور در جنگ بودهاند و گاه آنها را شکست میدادهاند. مادها پس از ورود به زاگرس اقوام بومی آنجا یعنی کاسیها و لولوبیها و گوتیها و دیگر اقوام آسیا را در خود حل کردند و زبان خود را در منطقه رواج کامل دادند. زبانهای کردی (سورانی/کرمانجی) با سایر زبانهای ایرانی مانند فارسی، بختیاری، تالشی، گیلکی و بلوچی از یک ریشه واحد هستند.
گاه انسانها از هیبت شیر برای حمله به دیگر انسانها و کشتن آنها استفاده میکردند: در دهه ۱۸۹۰ تعداد زیادی از مردم بومی کرانههای شرقی دریاچه تانگانیکا توسط «مردان شیری» کشته شدند. در ابتدا مردم محلی به کشیشان مسیحی التماس میکردند تا این مردمان را اخراج کنند، اما کشیشان با پی بردن به خرافات مردم از آن برای جلوگیری از پخش شدن اهالی منطقه استعماری بهره میگرفتند. حملات تا بدانجا پیش رفت که با کشته شدن تعداد زیادی از مردم، دولت استعماری دستور به بازداشت متجاوزان و مجازات آنها را داد. اصطلاح مردان شیری تا نیمسده پس از آن وقایع در بخشهای گستردهای از آفریقا به کار برده میشد. روش کار مردان شیری، که با کشتن انسانها در شب صحنه را به گونهای درست میکردند که گویی مقتول قربانی حمله یک شیر شده، گونهای ترور سیاسی بود که اغلب به گردن شیرها انداخته میشد و خود باعث کشتار تعداد زیادی شیر بیگناه به دست مردمان میگشت.
همی گفت از ینسان برو بوم و گاه به دست آمده گنج و چندین سپاه
ز تفته بر و بوم او گاه گاه دمان آتشی بر زدی سر به ماه
دیگر زبانهای بومی قاره استرالیا گاه با عنوان زبانهای غیر پاما-نیونگایی یاد میشوند که البته نظریهای برای ردهبندی این زبانها نیست. خانواده زبانی پاما-نیونگایی دارای بیشترین پراکنش جغرافیایی، بیشترین جمعیت گویشور بومی و بیشترین تعداد زبانها در میان زبانهای بومی استرالیاست. گویشوران بیشتر زبانهای پاما-نیونگایی گروههای قومی کمجمعیتی با چند صد گویشور یا کمتر هستند. بیشتر این زبانها گویشوران خود را از دست داده و منقرض شدهاند و تقریباً تمام زبانهای دیگر این خانواده که باقی ماندهاند به شیوهای در خطر هستند. تنها در بخشهای مرکزی استرالیا زبانهای پاما-نیونگایی بهطور گسترده در سراسر اجتماع صحبت میشوند.
هند بریتانیا یا راج بریتانیا (راج در زبان سانسکریت به معنای حکومت است) حکومت تاج و تخت بریتانیا بر شبه قاره هند، از سال ۱۸۵۸ تا ۱۹۴۷، بود. این حکومت به نامهای حکومت تاج در هند و منطقه حکومتی در هند نیز نامیده میشد. منطقه ای که تحت کنترل انگلیس بود معمولاً هندوستان نامیده میشد و شامل مناطقی بود که مستقیماً توسط انگلستان اداره میشدند و در مجموع هند بریتانیایی نامیده میشدند و مناطقی که تحت حکمرانی بومی اداره میشدند، اما تحت سرپرستی یا برتری انگلیس، به نام ایالتهای شاهزاده ای اداره میشدند. این منطقه گاه امپراتوری هند نامیده میشد، اما نه بهطور رسمی.
دو گاه کرده بهم جفت، ز آسمان و زمین؛ بملک خود، که چو کشت دل است آینه ی بوم
برخی بازیها و ورزشهای کهن در استان کرمانشاه با قدمت بسیار طولانی وجود دارند که ریشه در فرهنگ کهن و باستانی مردم کُرد این منطقه دارند. این بازیها گاه به کودکان اختصاص دارند و گاه همچون زوران تفریحات بزرگسالان بودهاند. دختران و پسران بازیهای متفاوتی انجام میدادهاند، هرچند برخی بازیها میان هر دو مشترک بوده است. بازیهای یکسان ممکن است در مناطق مختلف استان یا دیر نقاط کردستان نامهای متفاوتی داشتهباشند. تاکنون بخش کمی از این بازیها مستندسازی و ثبت شدهاند. از سال ۱۳۸۴ فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی راهاندازی شده و ضمن ساخت خانههای ورزش در روستاها، «سازمان لیگ ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی» را نیز راهاندازی کرده است. برای برخی از این بازیها مانند هفتسنگ و چوبکشی به صورت نامنظم لیگ محلی در سطح استان برگزار شده است. همچنین تیمهای «طنابکشی» و «هفت سنگ» استان کرمانشاه در لیگ برتر ورزشهای سنتی شرکت میکنند. برخی از این بازیها به قرار زیر است.