بهبهانی علی

معنی کلمه بهبهانی علی در دانشنامه آزاد فارسی

بِهبهانی ، علی (تهران ۱۲۶۳ـ۱۳۳۶ش)
از دولتمردان دورۀ پهلوی . فرزند سید عبدالله بهبهانی، روحانی مبارز دورۀ مشروطه، بود و تحصیلات خود را در تهران و نجف گذراند و به درجۀ اجتهاد رسید. وی پس از بازگشت به ایران وارد دادگستری شد و مراحل قضایی را تا معاونت دادستان کل پیمود. چندی به ریاست شعبۀ دیوان عالی کشور رسید و در دورۀ پنجم از تهران وکیل مجلس شورای ملی شد و از یاران مدرس گردید. او مجموعاً طی دوازده دوره وکیل مجلس بود و در دورۀ دوم مجلس سنا به سناتوری انتخابی مجلس منصوب شد (۱۳۳۲ش ). او در نهضت ملی شدن نفت فعالیت بسیار کرد و از موافقین بود. وی تألیفاتی در علم تفسیر از خود برجای گذاشته است.

معنی کلمه بهبهانی علی در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حاج سید علی موسوی بهبهانی که از فقیهان برجسته به شمار می رود، در سال 1302 یا 1303ق در شهر بهبهان، دیده به جهان گشود.
پدرش، آقا سید محمد بن سید علی، از نوادگان سید عبداللّه بلادی بحرینی و از علمای بهبهان و نیای بزرگش، از کشور بحرین بود.
سید علی، دروس مقدماتی را در بهبهان، تا 18 سالگی نزد آقا میرزا محمد حسن بهبهانی، آقا شیخ عبدالرسول بهبهانی، آیت اللّه آقا سید محمد ناظم الشریعه بهبهانی و علمای دیگر بهبهان فراگرفت.
از آغاز تحصیل، آثار نبوغ و استعداد در سیمای وی آشکار بود؛ به طوری که بارها استادانش این موضوع را یادآور شدند.
وی اواخر سال 1322ق برای ادامه تحصیل، از بهبهان عازم نجف اشرف شد. وی در آن هنگام، مجتهدی متجزّی بود. وی 6 سال در درس آخوند خراسانی و آیت اللّه سید محمد کاظم یزدی شرکت کرد و سطح عالی فقه و اصول را فراگرفت. بیش ترین استفاده علمی ایشان از محضر آیت اللّه سید محسن کوه کمری بود.

جملاتی از کاربرد کلمه بهبهانی علی

از استادان او می‌توان به وحید بهبهانی (دایی و پدر همسرش)، محمد علی بهبهانی (فرزند وحید) و یوسف بحرانی (صاحب حدائق) اشاره کرد.
در این رابطه هیچ گروهی مسئولیت این سوءقصد را به عهده نگرفت ولی از طرف اعتدالیون این سوءقصد به دموکرات‌ها و گروه حیدرخان عمواوغلی و علی‌محمد تربیت نسبت داده شد. اعتدالیون برای تلافی، در صدد انتقام‌جویی برآمدند. در نتیجه چند مورد سوءقصد به سرکردگان حزب دمکرات انجام شد. در این میان حیدرخان عمواوغلی توانست جان سالم به‌در ببرد. در لیست متهمین به ترور بهبهانی، اسم علی‌محمد خان تربیت نیز وجود داشت. وی در غروب ۲۴ رجب (۹ امرداد ۱۲۸۹) دو هفته پس از ترور بهبهانی، هنگامی که به همراه سید عبدالرزّاق‌خان، یکی دیگر از مجاهدین، از خیابان سعدی فعلی به میدان مخبرالدوله نزدیک می‌شد، به وسیله چند نفر به سرکردگی حسین بیگ نوروزاف ترور شد و به قتل رسید. بهبهانی پس از تشییع در حرم علی بن ابیطالب در نجف دفن شد.
وی در قالب‌های نیمایی و به ویژه غزل نیز تجربه‌های فراوانی دارد، سیمین بهبهانی در یادداشتی او را با شهریار مقایسه کرده‌است. او از سال ۱۳۶۶ تا کنون در عرصهٔ ادبیات و مطبوعات فعال بوده و در سال‌های پس از انتخابات ۱۳۸۸ فعالیت‌های سیاسی را نیز آغاز کرده‌است. وی در سال ۱۳۹۲ جزو فهرست اصلاح طلبان در انتخابات شورای اسلامی شهر تهران بود و هم‌اکنون عضو علی‌البدل این شورا می‌باشد.
سید محمد مجاهد طباطبایی مشهور به سید مجاهد از فقها و مراجع تقلید شیعه بود که فتوای وی در جهاد با روس معروف است. وی فرزند سید علی (صاحب ریاض) است و در سال ۱۱۸۰ ق. در خانه یکی از سادات دانشور کربلا به دنیا آمد. پدر بزرگ مادری‌اش علامه محمدباقر وحید بهبهانی بود.
وی فرزند محمدعلی، فرزند ابوالمعالی صغیر، و او فرزند ابوالمعالی کبیر، و از تبار سادات حسینی، معروف به طباطبایی می‌باشد که در قرن دوازدهم هجری قمری از اصفهان به کربلا آمد و همان‌جا ماندگار شدند. وحید بهبهانی دایی سید علی طباطبایی و سید محمد مجاهد طباطبایی فرزندش می‌باشد.
هیراد مورد انتقاد برخی محافل هنری قرار گرفته و بعضی منتقدان و شاعران، ازجمله علیرضا بدیع، شهرام سببی و مهتاب یغما او را به سرقت ادبی متهم کرده‌اند. به نوشتهٔ زینب مرتضایی‌فرد در روزنامهٔ سازندگی، هیراد از اشعار مولانا، سیمین بهبهانی و شهریار استفاده کرده اما نام خود را به عنوان ترانه‌سرا ثبت کرده‌است. همچنین، در ۸ فروردین ۱۳۹۷، چهل نفر از شاعران و ترانه‌سرایان سرشناس کشور، با انتشار بیانیه‌ای با موضوع «تضییع حقوق مؤلفین و حواشی ایجادشده توسط حمید هیراد» بیانیه‌ای را منتشر کردند و ضمن ناپسند خواندنِ سرقت ادبی و محکوم کردن آن، خواستار رسیدگی این موضوع از طریق مراجع ذیربط شدند. برخی از امضاکنندگان بیانیه عبارت‌اند از: اکبر آزاد، علیرضا بدیع، روزبه بمانی، محمدعلی بهمنی، مهدی ایوبی، سعید بیابانکی، کمال حسینیان، سعید دبیری، ایرج زبردست، سیامک عباسی، حسین غیاثی، نیلوفر لاری‌پور، امیرحسین مدرس، محمد مقتدایی، ایلیا منفرد، علی‌اکبر یاغی‌تبار، میثم یوسفی. هیراد در بیانیه‌ای گفته که در بخش معرفی آثار، به‌خصوص در قطعات جدیدتر، منبع را ذکر کرده و سعی کرده از ترانه‌سرا اجازه بگیرد. او در این بیانیه «فقدان اعتماد کامل به صحت اسامی در محدودهٔ فضای مجازی» و «تردید اخلاقی در ضایع شدن حقوق صاحبان حقیقی آثار» را دلایلی برای ذکر نکردن اسامی ترانه‌سراها عنوان کرده‌است. در نهایت توافقی میان شاعران و هیراد صورت گرفت و قرار شد هیراد در اینستاگرام خود عذرخواهی رسمی انجام دهد و همچنین وی و شرکت ارائه دهنده آلبوم متعهد شوند از هیچ ترانه ای بدون ذکر نام شاعر استفاده نکنند.
با تصویب اعتبارنامه اش در ششم صفر ۱۳۲۸ (بهمن ۱۲۸۸) وارد مجلس شد. زمان دوره دوم مجلس دوره پرالتهابی است. دو حزب اصلی مجلس دموکرات‌ها و اعتدالیون هستند. اغلب روحانیون و علما در اعتدالیون عضو بوده و به رهبری سید عبدالله بهبهانی کارها را پیش می‌برند. شیخ علی نیز که در این زمان ۴۵ ساله است عضو اعتدالیون مجلس است. سید عبدالله چند ماه پس از بازگشایی مجلس به وضع فجیعی کشته می‌شود؛ ولی طیف روحانی از اقدامات اصلاحی خود بازنایستاده و یکی از مهم‌ترین خواسته‌های علمای نجف که بحث طراز اول‌های ناظر بر مصوبات مجلس است در این مجلس محقق می‌شود. شیخ علی هم از طرفداران جدی این طرح است. نهایتاً در هیاهوی ورود و هجوم روس به ایران حکم جهاد توسط آخوند خراسانی صادر شده و مردم آماده دفع روس منحوس هستند که ناگهان در آغاز حرکت علمای عراق به سوی ایران آخوند خراسانی به‌طور مشکوکی ناگهان رحلت کرده و چند روز بعد هم مجلس در برابر التیماتوم روس مقاومت می‌کند تا اینکه برخی عناصر خود فروخته اولتیماتوم روس را می‌پذیرند. از اوراق درخشان دفتر روحانیت در این مجلس، عدم قبول التیماتوم روس توسط روحانیون مجلس و اصرار بر مبارزه با روس است. شیخ علی پس از این زمان هم در سیاست دخالت کرده و به علاوه یک نوشته مهم سیاسی در زمینه ساختار و چارچوب مشروطه و قانون و احکام سیاسی این شیوه حکومتی دارد.