معنی کلمه بنی قریظه در قران در دانشنامه اسلامی
گزارشها درباره تبار و منشا آنان همسانی ندارد. بیشتر منابع اسلامی، ایشان را بنی اسرائیلی و از فرزندان خزرج بن الصریح، از نسل هارون بن عمران علیه السّلام دانسته اند که به «کاهنان» شهرت دارند. در مقابل، برخی مورخان، بنی قریظه را در اصل عرب و تیره ای از قبیله جذام می دانند که در زمان عادیا بن سموئیل، به دین یهود درآمدند و چون در کنار کوهی به نام قریظه فرود آمدند بدان نام مشهور شدند. قول دیگر، نام نیای آنان را قریظه دانسته است. مستشرقان نیز درباره نسب این طایفه از یهود، نظر یکسانی ندارند؛ برخی بنی اسرائیلی بودن ایشان را تایید و برخی مورد تردید قرار داده اند.
← زمان و علت هجرت یهود به یثرب
برخی منابع اشاره دارند که بنی قریظه در جنوب شرقی یثرب، بین وادی مهزور و مُذَیْنب ساکن گشتند. وادی مهزور به آنان تعلق داشت که سیل آن مدینه را تهدید می کرد و در زمان عثمان جلوی آن سدی ساخته شد. آنان با دیگر یهودیان مدتها بر عرب آن شهر (اوس و خزرج) تسلط داشتند و بنابر قولی در آن زمان (دوره ساسانیان)؛ خرجگزار مرزبان ایرانی «الزاره» در بحرین بودند.
← وضعیت اقتصادی بنی قریظه
آنان هم پیمان قبیله اوس بودند ؛ همچنین از هم پیمانی آنان با شاخه بنی کلاب بن ربیعه از بنی عامربن صعصعه یاد شده است. روابط بنی قریظه، با یهود بنی قینقاع خصمانه بود. قرطبی از بنی قینقاع به عنوان دشمنان بنی قریظه یاد کرده است. این دو طایفه از یهود به طرفداری از هم پیمانان عرب خود، گاهی در برابر یکدیگر قرار می گرفتند.
← روابط بنی قریظه با بنی نضیر
...