معنی کلمه بلندی های جولان در دانشنامه اسلامی
جولان فلات نسبتاً مرتفعی به مساحت تقریبی ۲۷۶، ۱ کیلومتر مربع است که با سوریه ، لبنان ، فلسطین و اردن مرز مشترک دارد. میانِ َ۴۱ ۳۲ تا َ۱۵ ۳۳ عرض شمالی و َ۳۷ ۳۵ تا َ۵۷ ۳۵ طول شرقی واقع است . طول آن از شمال به جنوب بیش از ۶۵ کیلومتر و عرض آن بین ۱۲ تا ۲۵ کیلومتر است . رود اردن و دریاچه طبریه در مغرب ، آن را از فلسطین جدا می سازند. رود یرموک در جنوب ، حد فاصل جولان و اردن است . در شمال ، کوه حِرمون (جبل الشیخ )، که بر جولان مشرف است ، آن را از لبنان جدا می کند و در مشرق نهرالعَلاّن و حوضه های کم ارتفاع طبیعی نَقَره و جَیدور، جولان را از حوران جدا می سازد
اهمیت منطقه جولان
یکی از دلایل اهمیت جولان ، اشرافِ آن بر سرزمین های مجاور است . بیشتر منطقه جولان بیش از پانصد متر از سطح آبهای آزاد ارتفاع دارد. به جز قسمت شمالی ، ارتفاعات جولان متشکل از دو رشته کوه است : رشته کوه اول ، در مرکز جولان ، از شمال غربی شهر قنیطره آغاز می شود و به سمت جنوب شرقی امتداد می یابد. رشته کوه دوم ، در جنوب جولان ، از جنوب قنیطره تا روستای رَفید، تقریباً با جهت شمال به جنوب ، امتداد یافته است . در مرکز و جنوب جولان تپه هایی با ارتفاع بیش از هزار متر وجود دارد، مانند تپه عَموریه به ارتفاع ۲۲۶، ۱ متر در شمال غربی شهر قنیطره در مرکز جولان ، که بلندترین نقطه جولان نیز به شمار می آید، و تپه آتشفشان ابوالنَدی به ارتفاع ۲۰۴، ۱ متر در جنوب غربی شهر قنیطره . بخش جنوبی جولان کوچک ترین و ناهموارترین بخش این منطقه است .
منابع غنی آبی جولان
منطقه جولان سرچشمه منابع آبی مناطق مجاور در کشورهای سوریه ، فلسطین ، اردن و لبنان است . بلندیهای جولان از حیث منابع آب سطحی و زیرزمینی بسیار غنی است ، از جمله دریاچه مَسعَدَه در شمال شهر قنیطره و مشرق شهر مسعده، و دریاچه طبریه میان جولان و فلسطین واقع است و رودهای پرآبی چون رود اردن در مغرب جولان و رُقّاد در شمال جولان جاری است .
آب و هوا
...