معنی کلمه بستانی محمود در دانشنامه اسلامی
ایشان حرکت علمی خود را با نگاهی ادیبانه آغاز کرد و چنان مصمم و با اراده این مسیر علمی را پی گرفت که مرزهای ظاهری را درهم شکست و تا غایت قصوای این دانش در روزگار خویش پیش رفت و با تحمل مشقت ها و سختی های بسیار دکترای ادبی خود را در گرایش نقد ادبی از جامعة الأزهر در کشور مصر کسب نمود. وی پس از بازگشت از مصر در حوزه ی علمیه ی نجف اشرف به تحصیل معارف الهی پرداخت.
دکتر محمود بستانی تحصیل علوم دینی را تا حد اجتهاد با جدیت تمام طی نمود و به تصریح برخی از علمای نجف به درجه اجتهاد نائل آمد. از ایشان مقالات بسیاری در نقد و بررسی مهم ترین کتب فقهی و فقهای شیعه در دست است که گویای تلاش بی وقفه ی این محقق فرهیخته در فهم و ترویج معارف الهی و احکام الله است.
تدریس در کلیة الفقه مرحوم علامه مظفر و تربیت اندیشمندان فاضل در این دانشگاه علوم دینی، برگ زرینی است در کارنامه پربار ایشان.
وی در کتاب «القواعد البلاغیة فی ضوء المنهج الإسلامی» به نظریه پردازی در حوزه بلاغت با محوریت قرآن کریم و نصوص صادره از معصومین(ع) پرداخت و نقاط خالی و مبهم موجود در بلاغت موروث را با تحلیل دقیق علمی و ارائه ی نظریات بدیع خویش مرتفع نمود.
نظریه پردازی در حوزه تحلیل ساختار متن و بحث از شاخص های اساسی و محوری چون «سوره»، «دعا»، «قصه» و تحلیل علمی آن ها برای اولین بار در فضای بحث بلاغی آن هم بر اساس آخرین دستاوردهای ادبی معاصر از نوآوری های بستانی در کتاب القواعد البلاغیة محسوب می گردد.