برج دیدبانی حریق

معنی کلمه برج دیدبانی حریق در فرهنگستان زبان و ادب

{fire lookout , lookout, lookout tower} [مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست و جنگل] مکان و سازه های مرتبطی که از فراز آنها می توان حریق را آشکارسازی و گزارش کرد

معنی کلمه برج دیدبانی حریق در ویکی واژه

مکان و سازه‌های مرتبطی که از فراز آنها می‌توان حریق را آشکارسازی و گزارش کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه برج دیدبانی حریق

قلعه گرماور در نزدکی روستایی با همین نام بر فراز کوهی بلند و صخره‌ای قرار دارد. کوه گرماور با توجه به موقعیت دفاعی مکان مناسبی جهت نظارت بر دشت‌های اطراف بوده‌است. در اطراف این قلعه بر روی کوه آثار بسیاری از قطعات سفالینه‌های پیش از اسلام و دوران اسلامی وجود دارد. از بنای اصلی قلعه فقط برج دیدبانی آن برجای مانده است و در قسمت غربی برج آثاری از پی ساختمان دیده می‌شود. در برخی نقاط آثار خشت‌های قرمز رنگ حاکی از وجود بنایی در ادوار گذشته به چشم می‌خورد. در بخش فوقانی آن نیز از خشت خام استفاده شده‌است. قدمت این بنا به درستی مشخص نیست، اما تاریخ ساخت آن را به قرن‌های سوم و چهارم هجری نسبت داده‌اند.
نام‌های باستانی مناطق و مزرعه‌های چاشم گواه بر تاریخ دیرینهٔ این آب و خاک دارد از این آبادی‌ها می‌توان به چاشم، مازیاری، اسکندر دم زنون، سولا، کلیس، آسران، اُرِم، کالیاور، لجیمرد، سیرد، تالیا، تالاس، خرند، لاپرت و گنگادر، لا کولا، اومند، اسپرز، ازنابن (به معنای پایین دست آتشکده) … اشاره نمود گورستان‌های تاریخی خرند مربوط به عصر آهن، شهسوار و چاشم و بشم بن و چهار برج چاشم و قلاع آسران، برج دیدبانی قدمگاه، قلعه کوزا همگی مبین اهمیت جلگه چاشم در زمان‌های دور داشته‌است زکریا قزوینی در آثارالبلاد و اخبارالعباد قلعه کوزا در شمال چاشم را این گونه توصیف می‌کند: «قلعه‌ای است در طبرستان، از عجایب دنیا بسیار بلند و عالی به قله او نرسد و با ستاره سر گوشی کند.
برج دیدبانی سازه ای است که برای دیدن اتفاقات از فاصله دور و داشتن دید ۳۶۰ درجه مورد استفاده قرار می‌گیرد. برج‌های دیدبانی حداقل ۲۰ متر ارتفاع دارند و از جنس سنگ، آهن و چوب ساخته می‌شوند. بسیاری از برج‌های دیدبانی مدرن به عنوان برج‌های تلویزیونی، رستوران، یا کلیسا استفاده می‌شوند. برج‌های دیدبانی ابتدا در آلمان در اواخر قرن ۱۸ میلادی به وجود آمدند، و به‌طور پیوسته‌ای بر تعداد آنها افزوده شد، علی‌الخصوص پس از اختراع آسانسور.
.گفته اند در گذشته این روستا دارای قلعه مرکزی (تپه ی تاریخی این گفته را صدق میکند) و دو برج دیدبانی در ورودی و دیوار و در میان آن روستا قرار داشت. از جمله دارای امکاناتی مانند چاپار خانه و تجارت خانه بوده‌است. و بزرگترین و از مهمترین بخش‌های این منطقه بوده‌است.
به نظر می‌رسد منظور مؤلف اشاره به برج دیدبانی بسیار کهن که در بالای ارتفاعات بقایای ان بچشم می‌خورد باشد زیر باید توجه داشت که برای حفاری چاه سازمان آب هیچ نیازی به انفجار نبوده چون حفاری با دستگاه مکانیزه و مدرن نوردمایر المانی انجام شد و انفجار مورد اشاره صرفاً بعد از کشف غار و به‌منظور بازگشایی راه ورودی غار انجام می‌شد البته لازم است یادآوری کنم جناب دکتر ویستامهر همان زمان با چاپ مقاله‌ای ارزشمند در ژورنال‌های علمی معتبر فرانسه و آقای نمازی در ایتالیا ضمن بررسی و تحقیق علمی و بر اساس نظریه‌های معتبر کشف عار. را اعلام نموده که رفرنس هاونیز اصل مقالات موجود و در صورت نیاز منتشر می‌گردد همچنین در اسناد مورد اشاره به سابقه کشف و افراد مؤثر در کشف معرفی و به صورتی دقیق اشاره شده‌است که دراینده‌ای نه چندان دور اصل و برگردان. در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد
بنا بر احتمال بنای ابتدایی شهر خنج در اطراف قلعه تونگر که بر روی فلاتی شکل گرفته‌است تشکیل شده‌است. این قلعه که در قسمت شمالی شهر است حکایت از وجود آبادی سه هزار ساله و پیش از آن دارد. بر این قلعه حکام نیمه مختار فرمان می‌راندند. اکنون نیز از قلعه توانگر آثاری باقی است از جمله برج دیدبانی، بارو، حصار، آب‌انبارو… این منطقه اکنون استحفاظی است.
بخش قدیمی شهر، معروف به کاله شمال، در یک جزیره مصنوعی واقع شده که توسط کانال‌ها و بندرگاه‌ها احاطه شده‌است. بخش تازه‌تر این شهر، سن‌پیر، در جنوب و جنوب شرق واقع شده‌است. در مرکز شهر قدیمی میدان پلاس دارم قرار دارد، که برجی به نام تور دوگوئه یا برج دیدبانی جای گرفته‌است. این سازه در سده ۱۳ میلادی ساخته شده و تا سال ۱۸۴۸ به عنوان فانوس دریایی به کار گرفته می‌شد. در آن سال یک فانوس جدید در بندر ساخته شد.
برج دیدبانی کاخ بابل مربوط به دوره پهلوی است و در بابل، مرکز شهر واقع شده ، این اثر در تاریخ ۸ دی ۱۳۵۲ با شمارهٔ ثبت ۱۵۲۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا در اسفند سال ۱۳۹۶ به موزه تبدیل شد.
بادبان چهار گوش، نوعی از طراحی بادبان است که به عنوان بادبان‌های پیش‌برندهٔ اصلی، بر روی تیرک‌ها افقی، به صورت عمودی، یا مربع تا دکل انتهایی و تیرک پایینی کشتی نصب می‌شوند. این تیرک‌ها، دکل و نوک آن‌ها، برج دیدبانی نام دارند. به کشتی با این خصوصیات، بادبانی چهار گوش گفته می‌شود.
در سال ۱۹۳۹ وی به آلگماینه اس‌اس پیوست و در ۱۹۴۰ به وافن اس‌اس فرستاده شد. او به جبهه شرقی فرستاده شد، اما به دلیل بیماری‌های گوناگون و اقامت در بیمارستان‌های نظامی در سال ۱۹۴۱ به آشویتس فرستاده شد. ابتدا در سال ۱۹۴۲ مأموریت برج دیدبانی را بر دوش گرفت. به گفته یکی از زندانیان وی علاقه شدیدی به اشناپس داشت.