بازار اوراق بهادار و سهام

معنی کلمه بازار اوراق بهادار و سهام در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بازار اوراق بهادار و سهام، بازار متشکل و رسمی سرمایه، محلّ خرید و فروش سهام شرکت های سهامی، اوراق قرضه دولتی و مؤسسات معتبر خصوصی و اسناد خزانه، با ضوابط و مقررات خاص است.
در حقوق موضوعه ایران، این بازار با عنوان «بورس اوراق بهادار» شناخته شده است.
معنا و مفهوم بورس
اصطلاح بورس از نام «واندر بورسِ» بلژیکی گرفته شده که در اوایل قرن پانزدهم میلادی، مقابل منزل او محلّ تجمع صرافان و دادوستد امتعه، پول و اوراق بهادار بوده است.
بورس امروزه در چند معنی به کار می رود: نفس اجتماع تجار و کارگزاران محل تجمع تجار و کارگزاران زمان یا خود عملیات تجارتی بورسی.
تشکیل بورس در کشورهای اسلامی
در کشورهای اسلامی، از اوایل قرن چهاردهم/ بیستم تشکیل این بازار برای به کار گرفتن سرمایه های کوچک در جهت رونق تجاری شرکت های سهامی و ایجاد منابع نقدینه برای حمایت از دولت ها ضرورت یافت.
← بازار سرمایه اسکندریه
...

جملاتی از کاربرد کلمه بازار اوراق بهادار و سهام

وی پس از تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (۱ آذر ۱۳۸۴) و راه‌اندازی سازمان بورس و اوراق بهادار (به عنوان ضابطه‌گذار و ناظر قانونی بازار سرمایه ایران) به این مقام منصوب شد. او پیش از این، معاون، رئیس گروه و کارشناس مدیریت نظارت بر شرکت‌های «سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران (سابق)» بود؛ سازمانی که نهاد نظارتی و عملیاتی بازار سرمایه ایران پیش از تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (۱ آذر ۱۳۸۴) به شمار می‌آمد.
طبق بند ۱۸ ماده ۱ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران: «شرکت تأمین سرمایه (بانک سرمایه‌گذاری) شرکتی است که به‌عنوان واسطه بین ناشر اوراق بهادار و عامه سرمایه‌گذاران فعالیت می‌کند، و می‌تواند فعالیت‌های کارگزاری، معامله‌گری، بازارگردانی، مشاوره، سبدگردانی، پذیره‌نویسی، تعهد پذیره‌نویسی و فعالیت‌های مشابه را با اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار انجام دهد.»
بورس اوراق بهادار فلسطین (عربی: سوق فلسطين للأوراق المالية) یا بورس اوراق بهادار نابلس، تنها بازار اوراق بهادار در فلسطین واقع در نابلس است. اولین جلسه معاملاتی در تاریخ ۱۸ فوریه ۱۹۹۷ برگزار شد و اولین بورس اوراق بهادار عرب بود که اجازه استفاده از فناوری و مکانیزم الکترونیکی برای اوراق بهادار را خرید. با وجود پیش شرط‌های خود، در رشد تعداد سهام شرکت‌های ذکر شده، تعداد جلسات و حجم معاملات، رشد پایدار را نشان داد. تنها از تعداد کمی از شرکت‌های ذکر شده در اوایل سال ۱۹۹۷، ثبت شدند در سال ۲۰۰۹ به ۳۸ شرکت افزایش یافته‌است.
۲۹ مهر ۱۳۹۱، مدیران عامل هفت شرکت تأمین سرمایه فعال در بازار اوراق بهادار ایران طی جلسه‌ای پس از واپسین بررسی‌های لازم دستورالعمل اجرایی کارگروه تأمین سرمایه ایران را تصویب کردند. این کارگروه که زیرنظر کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران تشکیل شد، به گونه‌ای، حکم سندیکای شرکت‌های تأمین سرمایه ایرانی را دارد. بر اساس این دستورالعمل، شورای کارگروه - عالی‌ترین رکن آن - از مدیران عامل یا نمایندگان این ۷ شرکت تأمین سرمایه تشکیل می‌شود و مسئولیت سیاست گذاری، تعیین قوانین و خط‌مشی‌های مرتبط با اهداف کارگروه را بر عهده دارد. دبیر اجرایی کارگروه نیز دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران است.بورس نیوز ایسنا
اهداف اصلی مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی و نظارت بر اطلاعات منتشره از سوی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران و دیگر شرکت‌های سهامی عام ثبت‌شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، و هم‌چنین، نظارت بر رعایت قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و دیگر ضوابط این سازمان توسط این شرکت‌ها است. این اهداف به‌طور مشخص، در اجرای وظایف محوله به هیئت مدیرۀ سازمان بورس و اوراق بهادار طبق مادۀ ۷ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران تعیین شده‌است. از این رو، در میان ادارات مختلف سازمان بورس و اوراق بهادار «مدیریت نظارت بر ناشران» از اهمیت بسزایی برخودار است.
در عرض اولین سال فعالیت، مورگان استنلی ۲۴٪ درصد از سهم بازار را، از آن خود کرد. مورگان استنلی در ۱۹۴۱ اعلام کرد که تصمیم دارد، برای گسترش فعالیت‌های خود در بازار اوراق بهادار، ساختار سازمانی بنگاه را، به شکل شراکتی تبدیل کند و در سال ۱۹۴۲ به بازار بورس نیویورک پیوست.
وزارت اقتصاد و طیب‌نیا از پایان سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ بارها به انتقاد از برخی بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری به واسطه پرداخت سود بانکی بیشتر از نرخ مصوب پرداختند. این انتقادها درحالی مطرح می‌شد که خود وزارت اقتصاد شروع به انتشار اوراق قرضه دولتی بدون ریسک با نرخ بهره بسیار بالا و بالاتر از نرخ سود بازار اوراق بهادار و سود بانکی کرد.
پس از پایان انقلاب فرهنگی و به قدرت رسیدن دنگ شیائوپینگ، چین در سال ۱۹۷۸ مجدداً به روی جهان خارج باز شد. در طول دهه ۱۹۸۰، بازار اوراق بهادار چین همگام با اصلاحات اقتصادی کشور و گشایش و توسعه اقتصاد بازار سوسیالیستی تکامل یافت. در ۲۶ نوامبر ۱۹۹۰، بورس اوراق بهادار شانگهای مجدداً تأسیس شد و چند هفته بعد در ۱۹ دسامبر عملیات آغاز شد.
سال ۱۹۹۸، کمیته نظارت و مدیریت سهام بهادار چین تأسیس شد، این کمیته به عنوان ارگان عمده مدیریت بازار پیش فروش اوراق بهادار چین سیستم واحد نظارت و مدیریت پیش فروش اوراق بهادر را تأسیس کرده و طبق مقررات، ارگان‌های نظارت و مدیریت پیش فروش اوراق بهادر را مورد مدیریت قرار می‌دهد. این کمیته همچنین ضمن تشدید نظارت و مدیریت صنعت پیش فروش اوراق بهادار و تقویت نظارت و مدیریت بورس پیش فروش اوراق بهادار، شرکت‌های وارد شده به بورس، ارگان‌های پیش فروش این سهام، شرکت‌های مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری، ارگان‌های اطلاعات سرمایه‌گذاری در پیش فروش سهام بهادار و ارگان‌های دیگر مربوط به امور واسطه گری پیش فروش سهام بهادار و کیفیت اطلاع‌رسانی را ارتقا می‌دهد. بازار سهام بهادار برای مردم چین یکی از کانال‌های مهم سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود. بورس شانگهای و «شن جن» دو بورس عمده در بازار خرید و فروش سهام بهادار چین است که در سراسر کشور سیستم شبکه‌ای محاسبه خرید و فروش سهام بهادر دارد. این دو بورس داد و ستد بدون اوراق را تحقق بخشیده و وسایل فنی آن به سطح پیشرفته جهان رسیده‌است. تا پایان سال ۲۰۰۳، شمار شرکت‌های سهامی در بازار اوراق بهادار از ۱۲۲۴ در پایان سال ۲۰۰۲ به ۱۲۸۷ افزایش یافته و ارزش کل بازاری آن به ۴۲۵۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون یوان رسید که در مقایسه با پایان سال ۲۰۰۲، ۱۱ در صد فزونی گرفته‌است.