[ویکی اهل البیت] آیه 1 سوره نجم. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ وَالنَّجْمِ إِذَا هَوَیٰ قسم به ستاره چون فرود آید. سوگند به ستاره هنگامی که افتد؛ سوگند به اختر چون فرود می آید، قسم به آن ستاره چون پنهان شد، سوگند به ستاره هنگامی که افول می کند، By the star when it descends, By the Star when it goes down,-
جملاتی از کاربرد کلمه ایه 1 سوره نجم
120- (سوگند به ستاره هنگامى كهافول مى كند، كه هرگز يار شما (محمد صلى الله عليه و آله و سلم ) منحرف نشده ومقصد را گم نكرده است ). سوره نجم ، آيه هاى 1-2.
در این آیات به سدرة المنتهی و جنهالماوی هم اشاره شده که در سوره نجم هیچ اطلاعاتی دربارهٔ آنها نیست، غیر از اینکه نزدیک به هم واقع شدهاند. این درخت را معمولاً بالاترین حدود بهشت تفسیر کردهاند. در روایت معراج ابنعباس، جایی است که فقط محمد و برخی از فرشتگان مقرب میتوانند از آن گذر کنند و گفته شده که در این نقطه جبرئیل محمد را تنها گذاشت تا ادامه سفر به سمت خدا را خودش به تنهایی انجام دهد. به گفته فان اس، سدرة المنتهی درختی بود که آن سمتش خدا زندگی میکرد زیرا نخستین مسلمانان معمولاً بهشت را مکانی در زمین میدانستند. فان اس با آن دسته از اسلامشناسانی که سدرة المنتهی را درختی در عربستان میدانند، همنظر نیست. به گفته کولبی، برخی از مفسران مسلمان دلیل پوشیده بودن سدرة المنتهی را حضور خدا در کنار آن دانستهاند. روی هم رفته، هر چند این آیات اشارهای به معراج نکردهاند اما به دلیل اشاره به مکانی در بهشت، مسلمانان چنین برداشتی از آن داشتهاند.
مراد از فواد در آيه مباركه سوره نجم (ما كذب الفواد ما راى ) فواد نبى اكرم صلىاللّه عليه و آله است كه براى انسان يك نوع ادراك شهودى است فوق اداراكات حسى وخيالى و عقلى كه از آن به فوق طور عقل نام مى برند.
نـظـيـر ايـن مـعـنـى در سـوره هاى ديگر قرآن آمده است ، از جمله : در سوره نجم آيه 22 مىخـوانيم : الكم الذكر و له الانثى تلك اذا قسمة ضيزى : آيا براى شما پسر است و براىاو دختر؟ اين تقسيم غير عادلانه اى است !
مساءله 4 - اگر آيه سجده (كه چهار آيه از چهار سوره نجم ، سجده، فصلت و علق است ) از طريق راديو شنيده شود در صورتيكه صداى آن زنده است يعنىدر همان حال كه شخصى قرآن مى خواند صدايش پخش مى شود سجده آن بر هر كسى كهبشنود واجب است ، و اما اگر نوار ضبط صوت رادر راديو پخش مى كنند سجده واجب نيست .
حضرت عبدالعظيم (عليه السلام ) از امام جواد (عليه السلام ) و او از حضرت رضا (عليهالسلام ) و او از امام موسى بن جعفر (عليه السلام )نقل مى كند كه : عمرو بن عبيد بصرى (يكى از دانشمندان معروف بصره ) بهحضور امام صادق (عليه السلام ) آمد، و پس از سلام و احوالپرسى ، در كنار آن حضرتنشست ، و اين آيه (32 سوره نجم ) را خواند: الذين يجتنبون كبائر الاثم .
از حضرت صادق عليه السلام منقول است : هركه سوره نجم را در هر شب يا در هر روزبخواند، در ميان مردم به خير و نام نيك تعيش و زندگى نمايد، و گناهانش آمرزيده شود،و محبوب دلهاى مردم گردد.(374)