[ویکی اهل البیت] آیه 1 سوره بقره. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ الم الم (بزرگ است خداوندی که این کتاب عظیم را، از حروف ساده الفبا به وجود آورده).
جملاتی از کاربرد کلمه ایه 1 سوره بقره
تفسير اين آيه در ذيل آيه 208 از سوره بقره در جلد دوم اين كتاب گذشت .
در مجمع البيان فرموده است : اين آخرين آيه اى است كهنازل شد. و به نقل سدى و ابن عباس ؛ چون اين آيهنازل شد، جبرئيل گفت : آن را در راءس آيه 280 از سوره بقره بگذار...رسول خدا - صلى الله عليه و آله - بعد از نزول آن ، فقط 21 روز ديگر در دنيا ماند.
لفظ (حطه ) دو بار در قرآن مجيد به كار رفته و هر دو درباره بنى اسرائيل مى باشد يكى در سوره بقره است كه خداوند مى فرمايد: (( و اذ قلنا ادخلوا هذه القرية فكلوا منها حيث شئتم رغدا و ادخلوا الباب سجدا و قولوا حطة نغفرلكم خطاياكم وسنزيد المحسنين )) (249).
سپس آیه ۲۱۹ سوره بقره میگوید الکل هم مزایا هم معایبی دارد ولی شر آن از خیرش بیشتر است
341) ختم الله على قلوبهم .. سوره بقره ، آيه 7. سنلقى فى قلوب الذين كفرواالرعب بما اشركوا بالله سوره آل عمران آيه 151
موسى (عليه السلام ) ذكر اين دو صفت را كافى دانست از اينكه به حاجت اصليش (زندهكردن همراهان ) تصريح كند، و خواست تا با تصريح نكردن به آن اظهارتذلل و شرمسارى نمايد، وگرنه شكى نيست كه مقصودش از اين كلام اظهار حاجت خودبوده ، اگر چه تصريح نكرده ، براى اينكه آيه اى كه در سوره بقره راجع به اينمطلب است مى فرمايد: خداوند همراهان موسى را زنده كرد، و معلوم است كه اگر استجابتدعاى موسى در كار نبود خداوند مردمى را كه به عذاب خود هلاك كرده دوباره بدون جهتآنان را زنده نمى كند.
ضمنا همانطور كه در ذيل آيه 34 سوره بقره گفته ايم : سجده فرشتگان براى آدم بهمعنى سجده پرستش نبوده است ، زيرا پرستش مخصوص خدا است ، بلكه سجده در اينجابه معنى خضوع و تواضع است (يعنى در برابر عظمت آدم خضوع كردند) و يا به معنىسجده براى خداوندى است كه چنين مخلوق موزون و با عظمتى آفريده است .
بزرگ ترين آيه قرآن كريم ، آيه 282 سوره بقره ، مشهور به آيه دين است .در اين آيه شريف ، نكته هايى ارزنده درباره تنظيم اسناد تجارى آمده است كه اهميت اينموضوع را گوشزد مى كند. دستورهاى اين آيه ، نشانه جامعيت و دق دين مبين اسلام درمسائل مالى و اقتصادى است . در اين جا، به عنوان نمونه ، چند دستور اقتصادى را، كه ازاين كلام الهى مى توان دريافت
ايـن نـكـتـه نيز قابل توجه است كه اين سوره از نظر تعداد آيات بعد از سوره بقره بر هـمـه سـوره هـاى قـرآن فـزونـى دارد، هـر چـنـد از نـظـر تعداد كلمات چنين نيست ، بلكه از بسيارى از آنان كوتاه تر است .