آوندداران {Tracheophytes} [زیست شناسی] گروهی از گیاهان خشکی زی که دارای سامانۀ آوندی برای هدایت شیرۀ خام و پرورده اند متـ . گیاهان آوندی Vascular plants
جملاتی از کاربرد کلمه اوندداران
تنوع غنی حیات وحش ویتنام شامل ۱۱٬۴۰۰ گونه از آوندداران، ۱۰۳۰ گونه خزه، ۳۱۰ گونه پستاندار، ۲۹۶ گونه خزنده، ۱۶۲ گونه دوزیست، ۷۰۰ گونه ماهی آب شیرین و ۲۰۰۰ گونه ماهی دریایی است. حدود ۸۸۹ گونه پرنده و بیش از ۸۵۰ گونه از نرمتنان در این کشور هستند. با این حال، یک بررسی از سوی صندوق جهانی طبیعت گزارش کرد که نزدیک به ۱۰٪ حیات وحش این کشور در معرض انقراض هستند. ویتنام طبق این بررسی از لحاظ نسبت گونههایی از حیات وحش که مشخص شد در خطر هستند، از میان ۱۵۲ کشور در رده شانزدهم قرار گرفتهاست.
بیش از ۳۲۰۰ گونه گیاهی و ۴۴ درصد آوندداران در جنگلهای هیرکانی زندگی میکنند.
به صورت تخمینی، ۵۵٬۰۰۰ گونه از گیاهان و جانوران در زیستگاههای روی خشکی سوئد زیست میکنند. این عدد نسبتاً کوچک را ناشی از اقلیم سرد آنجا میدانند. گونههای این کشور شامل ۷۳ گونه از پستانداران، حدود ۲۴۰ گونه پرنده مولد (و ۶۰ یا چیزی در همین حدود گونه غیرمولد دیگر که بهندرت یا سالانه دیده میشوند)، ۶ گونه خزنده، ۱۲ گونه دوزیست، ۵۶ گونه ماهی آبشیرین، حدود ۲۰۰۰ گونه از آوندداران، نزدیک به ۱۰۰۰ گونه از خزهتباران و بیش از ۲۰۰۰ گونه گلسنگ هستند.
گیاهان دارای حسگرهای حساس به نور آبی نیز هستند که عملکرد متفاوتی دارند. بر اساس مطالعات انجام شده روی طیف عمل، جهشها و تجزیه و تحلیلهای مولکولی، مشخص شدهاست که آوندداران دارای حداقل ۴ و احتمالاً ۵ نوع گیرنده مختلف حساس به نور آبی هستند.
حدود ۴٬۵۰۰ گونه از آوندداران در اوگاندا ثبت شدهاند.
در مجموع، ۵٬۶۹۲ گونه از آوندداران در این کشور ثبت شدهاند که از میانشان ۱۴۵ گونه تهدیدشده محسوب میشوند.
حیات وحش سیرالئون بهدلیل وجود انواع مختلف زیستگاهها در این کشور بسیار گوناگون است. سیرالئون جایگاه حدود ۲۰۹۰ گونه از آوندداران شناختهشده، ۱۴۷ گونه از پستانداران، ۱۷۲ گونه پرنده، ۶۷ گونه خزنده شناختهشده، ۳۵ گونه دوزیست و ۹۹ گونه شناختهشده ماهی است.
اکثر گیاهان فیتوکروم چندگانه توسط ژنهای مختلف کدگذاری شدهاند. اشکال مختلف فیتوکروم پاسخهای مختلفی را کنترل میکنند، اما فراوانی آنها باعث میشوددر غیاب یک فیتوکروم بقیه عملکردهای از دست رفته را جبران نمایند. تجزیه و تحلیل مولکولی ژنهای فیتوکروم و ژنهای کدگذاری کننده آنها در آوندداران مانند سرخسها، قارها، جلبکها و باکتریهای فتوسنتز کننده نشان دادهاند که فیتوکرومها از فوتورسپتورها پروکاریوتی تکامل یافتهاند.
در مجموع، ۳٬۵۵۰ گونه از آوندداران، ۸۹۲ گونه از خزهتباران و ۱۸۳۲ گلسنگ در فنلاند مشخص شدهاند. تنها گونههایی از آوندداران که بومزاد فنلاند هستند، میکروگونههای قاصدک و علف قوش میباشند.