اهتمام کردن. [ اِ ت ِ ک َ دَ ] ( مص مرکب ) سعی کردن. کوشش نمودن. توجه کردن. سرکاری نمودن. تدبیرکردن. نگهبانی کردن. غمخوارگی کردن. ( ناظم الاطباء ). ایستادگی کردن. اعتناء. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). - اهتمام کردن در کار کسی ؛ تیمارگین شدن به کار او. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).
معنی کلمه اهتمام کردن در فرهنگ فارسی
سعی کردن . کوشش نمودن
جملاتی از کاربرد کلمه اهتمام کردن
فتاوای جهانداری، که ترجمان نظریات سیاسی برنی است و آن را به شیوهٔ کتاب مرآةالامرا نوشته و در آن، با نقل حکایتها و تمثیلهای تاریخی و داستانی و گفتههای بزرگان، روشهای درست برای حکومت کردن را بیان کرده است. این کتاب یک بار به اهتمام اته، و بار دیگر به وسیلهٔ ادارهٔ تحقیقات پاکستان دانشگاه پنجاب با حواشی و مقدمهٔ انگلیسیِ افسر سلیم خان انتشار یافته است.
برداشت دیگران از افراد سخنچینیکننده افرادی که بهطور مرتب به سخنچینی کردن اهتمام میورزند از قدرت اجتماعی کمی برخوردار بود و محبوبیت کمتری نیز دارند. نوع سخنچینی رد و بدل شده نیز بر میزان محبوبیت اثر میگذارد، بدین ترتیب که کسانی که به منفی گویی پشت سر دیگران میپردازند در قیاس با آنان که نکات مثبت دیگران را پشت سرشان بازگو میکنند، کمتر مورد محبوبیت اجتماع هستند. در مطالعهای انجام شده توسط ترنر و همکاران در سال ۲۰۰۳، نشان داده میشود که آشنایی قبلی با شخص سخنچینیکننده باز هم بر محبوبیت شخص سخنچینیکننده نمیافزاید. در مطالعهای، دو شخص به آزمایشگاه پژوهشی آورده شدند تا در مطالعه شرکت جویند. در دو دسته یک بار هر دو دوست و در دستهٔ دیگری هر دو غریبه، مورد بررسی قرار گرفتند. یکی از افراد از همدستان اجرای مطالعه بود و پس از آنکه همکار پژوهش اتاق را ترک میکرد، آن دو نفر مشغول سخنچینی میشدند. سخنچینی رد و بدل شده هم مثبت و هم منفی بودهاست. بدون در نظر گرفتن نوع سخنچینی (مثبت علیه منفی) یا نوع رابطه (دوست علیه غریبه) افراد سخنچینیکننده غیرقابل اعتماد تلقی میشدند.
مجلسی به «امر به معروف و نهی از منکر» بسیار اهتمام داشت و کوشید تا برای همه موقعیتهای فرضی که ممکن است یک مؤمن واقعی با آن مواجه شود، فتوا صادر کند. او در مورد همه چیز از نحوه پوشیدن لباس تا آمیزش جنسی و معاشرت با زنان، کوتاه کردن ناخنها، خوابیدن، بیدارشدن، ادرار و مدفوع، تنقیه، عطسه، ورود و خروج به مستراح و معالجه و شفای بسیاری از امراض راهنماییهایی ارائه کرد.
ملکه ایرنه (۸۰۲-۷۹۷ میلادی) پس از کور کردن فرزندش و به دست گرفتن زمام امور به تنهایی، روابط خود را با کشیشان و کلیسا مستحکم تر کرد، روحانیون را دلجویی کرد و نواخت و به تعمیر و بنای صومعههای متعدد پرداخت و کلیه دیرهای تعمیر شده، بهویژه صومعه بزرگ استودیوس در قسطنطنیه را به سبک خاصی تزیین نمود. مؤسسات خیریه بنا نهاد و پایتخت را زیبا کرد و به پیروی از سیاست امپراتوران قرن ششم بیزانس مایل بود در بهبود و توسعه اقتصادیات مملکت بکوشد. ازاینرو، در تأمین رفاه و آسایش مردم اهتمام و مجاهدت کافی به خرج داد. قیمت اجناس ضروری مردم به وضع فاحشی کاهش یافت و در تعادل و موازنه دخل و خرج مملکت فعالیت و علاقه زیادی از خود نشان داد.
در این دیوان، هر غزل بهترتیب حروف هجا که در آخر قافیهها آمده، به سلسلهٔ حروف الفبا چاپ شده و این ترتیب در حرف اول مصراع اول مطلع نیز رعایت گردیدهاست. در پایان هر جلد فهرستی نیز ترتیب و چاپ شده که جستجو کردن و یافتن غزلها آسان شود. در چاپ این دیوان، توجه دکتر میرنجمالدین انصاری، سعی استاد عبدالحق بیتاب، همکاری سید محمد داود حسینی بهخصوص اهتمام و کوشش شبانهروزی شاعر و محقق خال محمد خسته قابل یادآوری است. قابل ذکر است که مطابق ادعای رابندرابنداس خوشگو، مؤلف کتاب «سفینهٔ خوشگو، طبع پتنه، بهار» کلیات بیدل در هنگام حیات خودش نیز تدوین شده بود و تعداد اشعار او را قید نموده که نظم و نثر آثار بیدل را نود و نه هزار بیت میداند و از آن جمله تعداد غزلیات را پنجاه و چند هزار درج کردهاست. مثنوی عرفان هم از آثار اوست که به زبان فارسی نوشته شدهاست.