امستریس
معنی کلمه امستریس در فرهنگ فارسی
معنی کلمه امستریس در فرهنگ اسم ها
معنی: نام مادر اردشیر دراز دست پادشاه هخامنشی، ( اَعلام ) برادر زاده ی داریوش سوم، زن خشایارشاه، دختر اردشیر دوم، [از اسامی کهن ایرانی]، از اسامی کهن ایرانی
معنی کلمه امستریس در دانشنامه آزاد فارسی
دختر اُتانِس، یکی از شش یار داریوش هخامنشی اول در غلبه بر بَردیای دروغین یا گئوماتَه. همسر خشایارشا و مادر اردشیر هخامنشی اول.
آمستریس (دختر اردشیر دوم). آمِستِریس (۲)
دختر اَردشیر دوم هخامنشی (۴۰۴ـ۳۶۰پ م). اردشیر به تیری بازوس قول داده بود که دخترش آمستریس را به همسری او درآورد؛ اما خودش با وی ازدواج کرد؛ و اسباب رنجش تیری بازوس فراهم شد. شورش تیری بازوس ناکام ماند و او پس از دستگیری، اعدام شد.
آمستریس (دختر اکساثرس). آمِستِریس (۱)
دختر اُکساثْرِِس ، برادر داریوش سوم . اسکندر، آمستریس را به عقد ازدواج سردار خود کراتِروس درآورد؛ اما آمستریس در ۳۲۲پ م از کراتروس طلاق گرفت و با دیونوسیوس، جبار هِراکلِه، ازدواج کرد. آمستریس پس از مرگ شوهرش در ۳۰۶پ م حکومت هراکله را به دست گرفت. آمستریس در ۳۰۲پ م با لوسیماخوس ازدواج کرد و دو سال بعد لوسیماخوس او را طلاق داد. آمستریس در ۲۸۵پ م به دست پسرانش کشته شد.
آمستریس (دختر داریوش دوم). آمِستِریس (۳)
نخستین فرزند داریوش دوم از همسرش پَریساتیس . آمستریس با تیری تَخمَه پسر هیدارِنس ، ساتراپ شرق آناتولی ازدواج کرد.
جملاتی از کاربرد کلمه امستریس
اردشیر دوم او را برای تیروز ساتراپ قسمت غربی ارمنستان نامزد کرده بود، اما بعد از ازدواج با آتوسا با آمستریس نیز ازدواج کرد. آمستریس در سالهای پایانی حکومت پدرش با برادرش داریوش برای کشتن اردشیر دوم متحد شد ولی پس از شکست شورش و اعدام داریوش با برادر دیگر خود به نام اوخوس متحد شد. دلیل نفرت آمستریس از پدرش علاقه شدید شاهدخت به ساتراپ ارمنستان بود که پدرش نه تنها اجازه ازدواج آنها را نداد بلکه با آمستریس نیز ازدواج کرد.
بهگفتهٔ مککولوگ شاید ذراتی از حقیقت در پشت داستان استر باشد ولی کتاب در وضع حاضرش دارای اشتباهات و تناقضاتی است که باید به عنوان یک افسانه تاریخی (نه روایت تاریخی) قلمداد شود. نام همسر خشایارشا به استناد هرودوت، آمستریس دختر اُتانس بوده درحالی که هیچ اثری از وشتی یا استر در تاریخ هرودوت نیست.
از جمله بر اساس روایت ضعیفی که هرودوت نقل میکند، آمستریس، همسر خشایارشا در پیری به عنوان سپاسگزاری برای خدایی که در زیرزمین جای دارد، ۱۴ پسر بچه از خاندانهای اشرافی را زنده به گور کرد.
به گفته لیتمن دانشآموختگان و دانشپژوهان کتاب استر را به دلیل تناقضات آشکار تاریخی در این کتاب به جای سند تاریخی، جز رمانهای تاریخی به حساب میآورند. به استناد تاریخ هرودوت، خشایارشا هرگز نمیتواند با یک یهودی ازدواج کند کند چرا که خلاف عمل پادشاه برای ازدواج با یکی از ۷ خانواده صاحب قدرت ایرانی است. تاریخ گزارش میدهد که خشایارشا با آمستریس و نه با وشتی یا استر ازدواج کرده است. هیچ اطلاعات شخصی از وزیر هامان، وشتی یا استر یا حتی مردخای - مرد عالیرتبه دربار- نیست. مردخای گفته میشود که توسط بختنصر تبعید شده است ولی تبعید او ۱۱۲ سال پیش از سلطنت خشایارشا روی داده است. فارغ از این مسائل در این خصوص توافق وجود دارد که کتاب دارای یک زمینه تاریخی در حکمرانی خشایارشا و انباشته از جزئیات زندگی دربار ایران است.
دهلیز و ورودی آرامگاه ۳ متر در ۶٫۶۰ متر است و تنها یک اتاقک دارد که درست روبهروی درگاه ورودی است و در آن سه گور کنده شدهاست. مشخص نیست که چه کسانی با خشایارشا در این گورها دفن شدهاند. این گورها بسیار سادهتر از گورهای ساخته شده در آرامگاه داریوش بزرگ هستند و احتمال دارد که گور میانی، که دارای دری به نسبت بزرگتر از در گورهای دیگر است، متعلق به شهبانو آمستریس، دختر هوتن بوده باشد. دربارهٔ گور سوم تنها میتوان حدس زد که برای ولیعهد، در صورتی که پیش از شاه در میگذشت درست شده بود.
روزگونه یا رودگونه (سده پنجم پیش از میلاد) شاهدخت هخامنشی، دختر خشایارشا یکم و شهبانو آمستریس و همچنین خواهر اردشیر یکم بود. وی احتمالاً با یکی از بزرگان پارسی ازدواج کرده اما به گفته کتزیاس او مانند خواهرش آمیتیس و مادرش آمستریس نقش بزرگی در دربار اردشیر بازی نمیکرد.
بهگفتهٔ مککولوگ شاید ذراتی از حقیقت در پشت داستان استر باشد ولی کتاب در وضع حاضرش دارای اشتباهات و تناقضاتی است که باید به عنوان یک رمان تاریخی (نه روایت تاریخی) قلمداد شود. نام همسر خشایارشا به استناد هرودوت، آمستریس دختر اتانس بوده درحالی که هیچ اثری از وشتی یا استر در تاریخ هرودوت نیست
بگفته مککولوگ شاید ذراتی از حقیقت در پشت داستان استر باشد ولی کتاب در وضع حاضرش دارای اشتباهات و تناقضاتی است که باید به عنوان یک افسانه تاریخی (نه روایت تاریخی) قلمداد شود. نام همسر خشایارشا به استناد هرودوت، آمستریس دختر اتانس بوده درحالی که هیچ اثری از وشتی یا استر در تاریخ هرودوت نیست.