ام غیاث
معنی کلمه ام غیاث در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه ام غیاث
کاشانینامه - احوال و آثار غیاثالدین جمشید کاشانی؛ تالیف: ابولقاسم قربانی، مرکز نشر دانشگاهی
درخواستهای سید غیاثالدین مورد قبول تیمور واقع نشد و به فرمان تیمور، وی را گروگان گرفتند و سپس برای نصیحت به کمالالدین، او را بازگرداندند.
از آنکه افضل عالم غیاث ملت و دین که گاه نظم شکافد برأی انور موی
خانه اخباری مربوط به دوره صفوی - دوره زند است و در کاشان، خیابان غیاث الدین کاشانی، کوچه جنب تکیه سر سنگ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۱۴۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سایه الطاف حق والا غیاث ملک و دین آنکه رأیش رایت از خورشید برتر میکشد
غیاثالدین منصور دشتکی فرزند بزرگ و وارث منصب علمی و کرسی درس صدرالدین محمد دشتکی (سیدسند) بود. وی در سال ۸۶۶ هجری قمری در محلهٔ دشتک شیراز به دنیا آمد. خانوادهٔ دشتکی از سادات شیراز بوده و به علم و حکمت زبانزد بودند. از همان کودکی آثار نبوغ و تیزهوشی در غیاثالدین هویدا بود، به گونهای که داعیهٔ مناظره با فیلسوفان هم کلام پدرش را داشت.
تپه غیاث مربوط به دوره اشکانیان - دوره ساسانیان است و در ۷ کیلومتری شمال غرب گرمه جاجرم واقع شده و این اثر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۱۱۰۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تیمور علی غیاثی (زادهٔ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۲۴ در شهرستان درگز) ورزشکار سابق رشتهٔ پرش ارتفاع است. او دو مدال طلا و یک مدال نقرهٔ بازیهای آسیایی و دو مدال طلای مسابقات قهرمانی آسیا را در کارنامه دارد.
حضرت میرزا غیاثالدین چاکر خاندان شاه نجف
سپس از او در دربار غیاث الدین، پادشاه غوریان، پناه آورد.
صاحب اعظم غیاث ملک و دین دستور شرق آنکه با بخت جوانش هست رأی پیر یار
این کتیبه پس از کشف توسط رسول بشاش و رضا مرادی غیاثآبادی مورد مطالعه و آوانویسی قرار گرفت و بنا به شواهد موجود در باره اصالت آن ابراز تردید شد.
یا غیاث الحق و یا قطب الوری التفاتی کن به سوی مؤمنان
تولیت آستان قدس رضوی همگام با روی کار آمدن حکومت صفوی، رسمی شدن مذهب تشیع در ایران و بیرون راندن ازبکان از مشهد و خراسان از اهمیت ویژهای برخوردار شد؛ و خصوصاً با رواج سنت وقف در این دوره، زمینهای زیادی وقف آرامگاه علیبنموسیالرضا گردید که برای اداره این املاک منصبی به نام تولیت به وجود آمد. تاریخ تحولات اداری آستان قدس و منصب تولیت در این دوره را در دو بخش: آغاز دوره صفوی تا پادشاهی شاه عباس و پادشاهی شاه عباس تا پایان دوره صفوی میتوان مورد بررسی قرار داد: هر چند مشهد از آغاز حکومت صفوی مورد توجه شاهان صفوی قرار داشت، اما به دلیل نبود قدرت حکومت مرکزی، تاخت و تاز ازبکها و ناامنی در خراسان، عملاً تا زمان شاه عباس نامی از آستان قدس و تشکیلات اداری حرم دیده نمیشود و اسناد باقیمانده از زمان صفوی مبین این نکته است که همزمان با پیروزی شاه عباس بر ازبکان و تصرف مشهد، سیستم اداری آستان قدس رضوی به وجود آمد و منصب تولیت عینیت یافت. با این حال در دوران شاه اسماعیل و شاه تهماسب نیز موقوفاتی در خراسان بود و افرادی عهدهدار اداره آن بودند، چنانکه شاه اسماعیل فردی به نام غیاثالدین محمد را به عنوان صدر خراسان انتخاب نمود و اداره کل موقوفات خراسان را به عهده وی گذاشت.
مرا ز آدم خاکی چو نان بود میراث کجاست گرده بریان کزو رسم به غیاث
غیاث دولت ابوالفتح اصلِ نصرت و فتح مظفر آنکه بدو روشن است چشم ظفر
انینم از تو و بهر تو باشد غیاث جان لهفاتم توئی تو
بفّر سایۀ رایات خسرو منصور غیاث دولت ودین کز سپهرش آیدعار
پس از آن فخرالدین پسر رکنالدین نوادهٔ شمسالدین بر مسند پدر نشست و پس از آن غیاثالدین فرزند فخرالدین به قدرت رسید و حاکمیت این دودمان را در ادامه، شمسالدین محمد رهبری کرد و از پی آن، ملک حافظ به قدرت رسید و پس از معزالدین حسین بود که آخرین فرمانروای این دودمان (غیاثالدین فرزند معزالدین) به جای پدر نشست و بین سالهای۷۷۱–۷۸۳ه در قلمرو کُرتشاهان فرمانروایی کرد تا بالاخره غیاثالدین محمد کرت پس از جانفشانیهای بیشمار و مقاومتهای دلیرانه در سال ۷۸۳هـ از تیمور لنگ شکست خورده و اسیر گردید که به ماورالنهر فرستاده شد.
غیث همم غیاث امم غوث داوری یمن مهان یمین جهان فخر بوم و بر