معنی کلمه ام ایمن دختر ثعلبه در دانشنامه اسلامی
آری، ام ایمن را یکی از بانوان نمونه و ممتاز تاریخ اسلام، در میان یاران فداکار پیامبر(ص) باید دانست، زیرا مجموعه حرکات و کوششهای او در طول زندگی پر برکتش در مورد وابستگی به پیغمبر(ص) و خاندان پاک رسول خدا، یک زندگی درخشان و افتخارآمیز و سراسر پرعظمتی را به ارمغان آورده، که موارد حسّاس و ارزشمند آن را در زیر مرور می کنیم:
1. وقتی رسول خدا(ص) با (خدیجه) ازدواج کرد، ام ایمن را از قید بردگی آزاد نمود، و این بانو با (عُبید بن زید) ازدواج کرد، و دارای فرزندی شد که او را (ایمن) نامیدند. (عبید بن زید) هم از یاران رسول خدا محسوب می گردید، که در جنگ (خیبر) شرکت نمود و شهید شد..
2. زیدبن حارثه، غلام خدیجه بود، که او را به پیامبر(ص) بخشید. پیامبر هم او را آزاد کرد و بعد از نبوّت رسول خدا(ص) زید با ام ایمن ازدواج نمود، و این زن و شوهر صاحب فرزند پسری شدند، که نام او را (اُسامه) گذاشتند..
3. نوشته اند: وقتی (ام ایمن) می خواست از مکّه هجرت کند، مرکب و زاد و توشه راهی نداشت، و در آن ساعت روزه دار هم بود و بدین ترتیب مکه را ترک گفت و راه می پیمود که تشنگی شدیدی به او دست داد، اما ظرف آبی از سوی آسمان به سوی او سرازیر شد، آن گاه (ام ایمن) از آن آب نوشید و سیراب گردید. او بارها می گفت: از آن تاریخ به بعد هرگز گرفتار تشنگی شدید نشدم، و حتّی در گرمترین هوا می توانستم به راحتی روزه دار شوم!.
4. ام ایمن علاقه زیادی به رسول خدا(ص) داشت، و پیامبر(ص) هم نسبت او بسیار مهربان بود و از وی تجلیل می کرد و می فرمود: هرکس می خواهد با یکی از زنان بهشتی ازدواج کند، با ام ایمن پیوند زناشویی برقرار کند. آن گاه او را به ازدواج (زیدبن حارثه) درآورد..
5. زیاد اتّفاق می افتاد که، رسول خدا(ص) به خانه (ام ایمن) می رفت، و این بانو هم برای آن حضرت شیر می آورد، اما یا رسول خدا روزه بود و از خوردن شیر ممنوع بود، یا می فرمود: شیر میل ندارم، ولی در آن فضای معنوی و انسانی که رسول خدا با یاران خویش داشت، در مقابل (ام ایمن) هم لبخندی زد و ظرف شیر را برمی گردانید..
6. ام ایمن، این بانوی مجاهد و با فضیلت، در جنگهای (اُحد) (حُنَین) و (خیبر) شرکت کرده، و در جنگ (احد) آب به سربازان اسلام می داد، و مجروحین جنگی را زخمبندی و مداوا می کرد..