معنی کلمه الفقه و مسائل طبیه در دانشنامه اسلامی
مؤلف برخلاف اکثر نویسندگان انگیزه خود را از نوشتن این کتاب بالا بردن سطح دانش و معرفت خود به احکام فقهی بیان کرده و در تلاش است احکام فقهی پزشکی را حول محورهای مشخص شده در کنگره پزشکی اسلامی در کشور کویت تدوین کند. در این کنگره پزشکان، مسائل جدید پزشکی و فقه آموختگان، دیدگاه های فقهی علم پزشکی را بیان کردهاند.
[ویکی نور] الفقه و مسائل طیبة نوشته آیت الله محمد آصف محسنی، مجموعه ای از احکام پزشکی و دیدگاه های اسلامی درباره موضوعات متعدد مربوط به پزشکی و بهداشت فردی و عمومی، به زبان عربی و همت محمدحسین مولوی، بوذر دیلمی معزی و ولیّ قربانی تصحیح و تحقیق شده و توسط مؤسسه بوستان کتاب قم به چاپ رسیده است.
مؤلف برخلاف اکثر نویسندگان انگیزه خود را از نوشتن این کتاب بالا بردن سطح دانش و معرفت خود به احکام فقهی بیان کرده و در تلاش است احکام فقهی پزشکی را حول محورهای مشخص شده در کنگره پزشکی اسلامی در کشور کویت تدوین کند.
در این کنگره پزشکان، مسائل جدید پزشکی و فقه آموختگان، دیدگاه های فقهی علم پزشکی را بیان کردهاند.
کتاب بدون مقدمه وارد مسائل مبتلا به پزشکان و علوم پزشکی و بهداشتی شده و در جلد اول 71 مسئله را مطرح و بحث نموده و در جلد دوم ذیل 42 عنوان به بحث های فقهی مرتبط با دانش طبابت پرداخته است.
نگارنده منابع و مصادر تحقیق خود را در پاورقی ها ذکر کرده است.
[ویکی فقه] الفقه و مسائل طبیه (کتاب). کتاب « الفقه و مسائل طیبة» نوشته آیت الله محمد آصف محسنی ، مجموعه ای از احکام پزشکی و دیدگاه های اسلامی درباره موضوعات متعدد مربوط به پزشکی و بهداشت فردی و عمومی، به زبان عربی و همت محمدحسین مولوی، بوذر دیلمی معزی و ولیّ قربانی تصحیح و تحقیق شده و توسط مؤسسه بوستان کتاب قم به چاپ رسیده است.
مؤلف برخلاف اکثر نویسندگان انگیزه خود را از نوشتن این کتاب بالا بردن سطح دانش و معرفت خود به احکام فقهی بیان کرده و در تلاش است احکام فقهی پزشکی را حول محورهای مشخص شده در کنگره پزشکی اسلامی در کشور کویت تدوین کند. در این کنگره پزشکان، مسائل جدید پزشکی و فقه آموختگان، دیدگاه های فقهی علم پزشکی را بیان کردهاند.
ساختار
کتاب بدون مقدمه وارد مسائل مبتلا به پزشکان و علوم پزشکی و بهداشتی شده و در جلد اول ۷۱ مسئله را مطرح و بحث نموده و در جلد دوم ذیل ۴۲ عنوان به بحث های فقهی مرتبط با دانش طبابت پرداخته است. نگارنده منابع و مصادر تحقیق خود را در پاورقی ها ذکر کرده است.
گزارش محتوا
در آغاز احکام مرتبط با پزشکان در ۴ مسئله مطرح شده است: ۱- احکام مربوط به درمان ۲- عسر و حرج ها و موارد اضطرار درمان مریض ها ۳- ضمانت پزشکان ۴- احکام نظر و لمس بیماران توسط اطباء. در ادامه مبحث جنین شناسی و چگونگی تشکیل و تکوین نطفه انسان از دیدگاه علمی و قرآنی مورد بحث قرار گرفته و پیشرفت های دانش جنین شناسی در ضمینه شناخت جنس جنین و تغییر جنسیت و عمل تلقیح مصنوعی و باردار شدن زنان بدون شوهر مطالعه شده است. نویسنده تلاش می کند تمام ابعاد وجودی انسان را مورد اشاره قرار دهد و در این رهگذر به بعد روحی و روانی و ارتباط روح و بدن نیز پرداخته و مسئله مرگ و حالات انسان در این مرحله از وجود را مورد توجه قرار داده است.وی سپس فروعات فقهی مربوط به استفاده از مواد نجس و حرام در داروها و مواد غذایی را بیان کرده است. نویسنده تلاش می کند قواعدی کلی که در فقه شیعه تثبیت شده و مرتبط با موضوع مورد بحث است را از نظر مصداقی با مباحث تطبیق دهد. لذا قاعده طهارت ( کل شی ء طاهر) و اصل برائت و اصل حلیت همه خوردنی ها و نوشیدنی ها را مورد بحث قرار داده است. او همچنین سعی دارد احکام و فروعی که به نحوی به جنبه های بدنی و پزشکی انسان مرتبط می شود را از دیدگاه روایی و فقهی بررسی کند. برای نمونه بحث هایی از بهداشت دهان و دندان، استحاله و انقلاب در برخی اشیاء، و استفاده از طلا و ابریشم را مطرح کرده و به دنبال آن مسئله شبیه سازی و آثار مثبت و منفی آن را بیان نموده است.نویسنده در ارائه مطالب ترتیب خاصی را رعایت نکرده و مطالب مورد نظر خود را در مسائل جداگانه مطرح کرده است.برخی دیگر از مباحث جلد اول عبارت اند از: آب های آلوده، تأثیر روزه در سلامتی انسان، جنب شدن زن ها بدون نزدیکی کردن، تأثیر مخرّب انواع شراب ها.جلد دوم این کتاب سمت و سوی علمی تری گرفته و به مسائل علم جدید و اهمیت آن پرداخته است. در آغاز، انقلاب و تحول علمی عصر حاضر در شناخت میکروب ها و دانش میکروبیولوژی، ژن ها و علم ژنتیک را مورد بحث قرار داده و سعی می کند تقابل آنها با شریعت را حل نماید. او در ادامه به راه های تشخیص فرزند در خانواده و شناخت پدر و مادر از طریق آزمایش خون اشاره کرده و آن را یک تحول عظیم در علم انساب می داند.وی همچنین به طور مفصل بحث ژنتیک و وراثت را مطرح کرده و با دیده تحیّر یافته های دانشمندان در این زمینه را بیان می کند و به بحث فقهی در این باره می پردازد.وی در ادامه به طرح مباحث زیر پرداخته است: مفاسد اجتماعی، آزمایش های ژنتیک قبل از ازدواج، ازدواج فامیلی، سن ازدواج ، حقوق سالمندان، وارد شدن به مرحله پیری و تأثیر مراحل قبل از پیری در این دوران، توصیه های پزشکی برای مریض ها و پرستاران آنها، حقوق مسن ها( پیران) سلول های مغزی انسان، مرگ مغزی، اسباب موت و علائم آن، عقیم کردن.