افریقای سیاه
معنی کلمه افریقای سیاه در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه افریقای سیاه
زبانهای بانتو گروهی متشکل از حدود ۵۰۰ زبان است که در گستره وسیعی از آفریقای سیاه توسط بانتوها گویش میشوند. این زبانها شاخهای از خانوادهٔ زبانهای نیجر-کنگو هستند. گسترهٔ پراکندگی این زبانها باعث شدهاست که این گروه با حدود ۳۱۰میلیون گویشور پرکاربردترین گروه زبانهای بومی در آفریقا باشد.
جمعیت اسپانیا بر اساس تخمینهای سال ۲۰۲۰ حدود ۴۶/۷ میلیون نفر است. تراکم جمعیت اسپانیا ۹۲ نفر در هر کیلومتر مربع میباشد که از بیشتر کشورهای اروپای غربی کمتر است. پراکنش جمعیت اسپانیا بسیار نابرابر میباشد. به جز مادرید و حومه آن بیشتر جمعیت در مناطق ساحلی زندگی میکنند. جمعیت اسپانیا در سال ۱۹۰۰ (۱۲۷۸) برابر با ۱۸ میلیون نفر بود که تاکنون دو برابر شده است. بیشتر رشد جمعیت مربوط به دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ است. در ۱۹۸۰ نرخ تولد رو به کاهش گذاشت و نرخ رشد جمعیت نیز کاهش یافت اما جمعیت باز هم رو به فزونی نهاد که دلیل آن بازگشت اسپانیاییهایی بود که در دهه ۱۹۷۰ به دیگر کشورهای اروپایی مهاجرت کرده بودند. در سالهای اخیر نیز با وجود کاهش نرخ تولد به دلیل ورود خیل عظیم مهاجران که هماکنون ۱۲٪ جمعیت را تشکیل میدهند؛ جمعیت رو به فزونی بوده است. بیشتر مهاجران ساکن در اسپانیا اهل آمریکای لاتین (۳۹٪)، آفریقای شمالی (۱۶٪)، اروپای شرقی (۱۵٪) و آفریقای سیاه هستند. در سال ۲۰۰۳ (۱۳۸۳) دولت اسپانیا با اجرای طرح سهماهه عفو عمومی به عده مشخصی از افراد بیگانه فاقد مدرک، اقامت قانونی اعطا کرد.
از پژوهشهایی که در آفریقای سیاه انجام گرفته چنین برمیآید که «باشندهٔ برتر» در اساطیر افریقا مفهومی کهنسال است. اگرچه بهسبب تنوع زبان نام «باشندهٔ برتر» که ما آن را «خدا» مینامیم در سراسر آفریقا یکی نیست اما همهٔ این نامها دارای مفهوم یگانهای است. در افریقای شرقی نام خدا، «مُولُونگو»، در افریقای مرکزی «لِـزا»، در منطقهٔ حاره غربی «بُوتسوانا»، در کنگو، «نیامبِـه» و در مناطق دیگر افریقای غربی بهنامهای «نِگِهوُ»، «ماوُو»، «آمّا»، «اُلوُرون»، «چُوکووُو» و مانند اینها مشهور است.
صدها متهم به هواداری از قذافی، اغلب صرفاً بر پایهٔ شایعه و تهمت، از سوی گردانهای انقلابی دستگیر شدهاند. بنا بر گزارشی از دبیرکل سازمان ملل متحد، تا ۷٬۰۰۰ نفر، از جمله زنان و کودکان در زندانهای خصوصی خارج از کنترل شورای انتقالی بودهاند «بدون دسترسی به رویه قضایی در فقدان پلیس و دستگاه قضایی فعال.» بسیاری از این زندانیان دچار شکنجه و سوءاستفاده قرار میگیرند، زندانیان زن در فقدان نگهبانان زن در نظارت نگهبانان مرد قرار دارند و کودکان در کنار بزرگسالان نگهداری میشوند. بسیاری از زندانیان از اهالی آفریقای سیاه هستند، که متهم یا مشکوک به مزدور قذافی بودن هستند و برخی از افراد «تنها به دلیل رنگ پوستشان» هدف قرار میگیرند.
دارخزک در جنگلها، پارکها و باغهای کهن نیمکره شمالی زمین و همچنین در آفریقای سیاه زندگی میکند. لانهاش را زیر پوست جدا شده درخت، شکاف تنه درختها یا در پشت پیچکها میسازد.
دود کردن کانابیس از طریق اتیوپی به آفریقای سیاه معرفی شد. در ساحل شرقی آفریقا نیز تجار هندی یا عرب در قرن سیزدهم یا پیش از آن تنباکو را معرفی کردند. آفریقاییها تنباکو را در پیپهای آبی موسوم به کالاباش و کاسههای تراکوتا میکشیدند، که ظاهراً اختراعی اتیوپیایی بود که بعدها به شرق، جنوب و مرکز آفریقا هم راه پیدا کرد.
تاریخ علم و فناوری در آفریقا به زمان شکل گیری تاریخ بشری بازمیگردد. نخستین شواهد از ابزارهای سنگی و ساخت ابزار بوسیلهٔ اجداد بشر از درههای واقع در آفریقای سیاه بدست آمده است. اما با وجود سهم قابل ملاحظهٔ آفریقا در توسعهٔ ریاضیات، متالورژی، معماری و زمینههای دیگر، مطالعهٔ تاریخ دانش در این منطقه از کرهٔ زمین، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
مصرف گوشت انواع میمون و گوریل (نخستیان) در مناطق روستایی آفریقای سیاه کاملاً متداول است.
گروههای اقلیتی از مستعمرات سابق به ویژه آمریکای لاتین و آفریقای شمالی و همچنین شمار کمتری از کشورهای آفریقای سیاه در اسپانیا ساکن هستند. همچنین شمار قابل توجهی از مهاجران آسیایی به ویژه مهاجرانی از خاورمیانه، آسیای جنوبی و چین و جمعیتی بزرگی از مهاجران بریتانیایی، آلمانی و فرانسوی در اسپانیا زندگی میکنند.
آفریقای سیاه، آفریقای جنوب صحرا یا زیر صحرایی اصطلاحی است که برای مناطق جنوب صحرای بزرگ آفریقا بهکار میرود. مرز صحرای بزرگ با مناطق سرسبزتر اصطلاحاً «ساحل صحرا» نامیده میشود و آفریقای سیاه در جنوب این «ساحل صحرایی» قرار گرفتهاست. منطقهٔ صحرایی شمال این نوار مرز گونه، شمال آفریقا نام دارد. اصطلاح آفریقای سیاه به خاطر سیاهپوست بودن اکثر ساکنان رواج یافتهاست.