اغازیان
معنی کلمه اغازیان در فرهنگ عمید
۲. (اسم ) (زیست شناسی ) جاندارانی که بدن آن ها از یک یاخته تشکیل یافته و فقط با میکروسکوپ دیده می شوند و بیشتر در آب های شیرین و قعر دریاها میان خزه ها زندگی می کنند، تک یاخته ای. بعضی از آن ها در بدن انسان یا حیوانات یا گیاه ها به سر می برند، انگل.
معنی کلمه اغازیان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه اغازیان در فرهنگستان زبان و ادب
{protista} [زیست شناسی-میکرب شناسی] سلسله ای از اندامگان های هوهسته ای ساده که گیاه و حیوان و قارچ را شامل نمی شود
معنی کلمه اغازیان در دانشنامه عمومی
امروزه سه پیشنهاد مختلف برای طبقه بندی آغازیان وجود دارد. تفاوت های عمیق این طبقه بندی ها خود گواه اختلاف عقیده در این زمینه است. طبقه بندی اول بر اساس تفاوت های مولکولی موجود در زیرواحدهای ریبوزومی انجام شده است. طبقه بندی دوم با تحلیل هم نیایی ( کلادیستیک ) ویژگی های بسیار گسترده ( از جمله زیرواحدهای ریبوزومی ) ارائه شده است. طبقه بندی سوم، خطوط اصلی ارزیابی مجدد تکاملی آغازیان را نشان می دهد و هدف از آن به دست دادن نوعی طبقه بندی موقتی «دم دست» است تا اینکه در آینده ارتباطات فرگشتی بهتری ارائه شود. در جایی که دانشمندان می پذیرند که طبقه بندی آغازیان با مشکلاتی روبرو هستند، مقایسهٔ این سه طرح نشان می دهد که برخی گروه ها با یکدیگر مرتبط شناخته شده اند ( مانند مژکداران و دینوفلاژلیت ها ) و در همان حال، طبقه بندی گروهی دیگر همچنان در پرده ای از ابهام قرار دارد ( مانند ژیاردیا ) .
سلسلهٔ آغازیان، سلسله ای مبهم است که گروه های مختلف بسیاری از جانداران تک یاخته ای را شامل می شود. جانداران تک یاخته ای پیچیده مانند ورتیسلا ( شاخه سیلیوفورا ) ، که غیر خودخوراک ساز است و از باکتری ها تغذیه می کند و دارای ساقه قابل انقباضی است، در هیچ یک ازگروه های جانوران یا گیاهان قرار نمی گیرند و به عنوان آغازیان طبقه بندی می شوند.
جلبک ها، یعنی جلبک های سبز از شاخه کلروفیتا، شامل جانداران پریاخته ای هستند. در هر یک از این شاخه ها، پریاخته ای شدن جداگانه به وجود آمده است که ارتباط مستقیمی با آغازیان تک یاخته ای گوناگون دارند. جلبک های سبز جد گیاهان به شمار می روند ولی گیاهان و جلبک های سبز تفاوت های بسیار اساسی با یکدیگر دارند. علاوه بر این، سه گروه مهم، تعدادی دیگر از شاخه های آغازیان نیز در دورهٔ تکاملی خود پریاخته ای شده اند.
معنی کلمه اغازیان در دانشنامه آزاد فارسی
در زیست شناسی، موجودات تک یاخته ای، جزء سلسلۀ گیاهان، قارچ ها یا جانوران نیستند. آغازیان اصلی پیش زیاننام دارند. موجودات تک یاخته ای فتوسنتزکننده، مانند دیاتومهها و دینوتاژک داران، را با آغازیان یا جلبک ها رده بندی می کنند. اخیراً این واژه برای اعضای سلسلۀ آغازیان، در رده بندی پنج سلسله ای جهان زیستی، نیز به کار رفته است (← رده بندی گیاهی). این سلسله کپک های مخاطی یا لزج، همۀ جلبک ها، علف دریایی و نیز اشکال تک یاخته ای، و پیش زیان را نیز دربر می گیرد.
جملاتی از کاربرد کلمه اغازیان
اوگلنا شناختهشدهترین عضو تاژکدارن است که بسیار مورد مطالعه قرار میگیرد. تاژکداران گروه متنوعی است که شامل حدود ۵۴ سرده و ۸۰۰ گونه است. اوگلنا دارای یک ردیاب نوری است که سلول را به سمت نور جهت می دهند و دارای لکه چشمی هستند تا فقط نور از جهت های خواص توسط ردیاب نوری جذب شود.گونههای اوگلنا در آبهای تازه و دارای نمک یافت میشود. آنها اغلب در آبهای آرام درون مرز (دور از دریا) فراوان هستند، در این آبها ممکن است تعداد آنها آنقدر باشد که سطح تالابها و گودالها به رنگ سبز یا قرمز درآید.اوگلنا های دارای کلرپلاست در حضور نور فتواتوتروف(غذا ساز نوری) و در شرایط بدون نور هتروتروف(شکار گر) بوده و دیگر آغازیان را فاگوسیتوز(ذره خواری) می کنند.
یوکاریوت: سلولهایی که هستهٔ مشخصی دارد و غشایی دولایه آن را در بر میگیرد؛ مانند: گیاهان، جانوران، قارچها و آغازیان.
گفته میشود که نخستین فتوسنتز در حدود ۳٫۵ میلیارد سال پیش رخداده و در آن واکنش، از هیدروژن و سولفید هیدروژن الکترونی بهجای آب استفاده شدهاست. سنگوارههای یافتشده نمایانگر این هستند که فتوسنتز قدمتی ۳٫۴ میلیارد ساله دارد. حدود ۲٫۴ میلیارد سال پیش، سیانوباکتریها با آزادسازی اکسیژن، ظاهر زمین را بهطور دائم تغییر دادند. حدود یک میلیارد سال پیش، آغازیان با سیانوباکتریها همزیستی کردند که حاصل آن، به وجود آمدن کلروپلاست در گیاهان امروزی است.
زِندِگی، زِندِگانی، زیست یا حَیات، وجه تمایز میان موادی است که دارای فرآیندهای زیستی مانند پیامرسانی یاختهای و خودکفایی هستند با موادی که فاقد چنین کیفیتهایی هستند. این مادهها دارای ظرفیت رشد، پاسخ به محرکها، سوختوساز، تبدیل انرژی و تولیدمثل هستند. بر روی زمین انواع مختلفی از زندگی از قبیل گیاهان، جانوران، قارچها، آغازیان، آرکیها و باکتری هست. زیستشناسی علم مطالعهٔ زیست است. زندگی را معمولاْ فاصلهٔ میان تولد تا مرگ هر جاندار توصیف میکنند. هر جاندار پس از زایش، آغاز به رشد و نمو میکند و در نهایت به واسطهٔ مرگ، این روند متوقف میشود.
آلفونس لاوران (Laveran) جایزه نوبل ۱۹۰۷ را به دلیل پژوهشهایش دربارهٔ نقش آغازیان در ایجاد بیماری انسانی (خصوصاً مالاریا) دریافت کرد.
تعدادی از کتابهای مرجع در آمریکا و کانادا از سیستم تقسیمبندی شش فرمانرویی بهره میگیرند (جانوران، گیاهان، قارچها، آغازیان، باستانیان/آرکیا و باکتریها) درحالی که در دیگر نقاط همچون بریتانیا سیستم پنج فرمانرویی بهکار میرود (جانوران، گیاهان، قارچها، آغازیان، و پروکاریوت یا مونرا)
قدمت نخستین فتوسنتز به حدود ۳٫۵ میلیارد سال پیش بازمیگردد که در آن واکنش، از هیدروژن و سولفید هیدروژن الکترونی بهجای آب استفاده شدهاست. حدود یک میلیارد سال پیش، آغازیان با سیانوباکتریها همزیستی کردند که حاصل آن، به وجود آمدن کلروپلاست در گیاهان امروزی است.
انرژی نور خورشید توسط گیاهان، سیانو باکتریها، باکتریهای بنفش، باکتریهای گوگردی سبز و بعضی از آغازیان به دام میافتد. این فرایند اغلب همراه با تبدیل دیاکسید کربن به ترکیبات آلی، به عنوان بخشی از فرایند فتوسنتز میباشد که در ادامه بحث شدهاست. انرژی به دام افتاده و سیستمهای تثبیت کربن میتوانند به صورت جداگانه در پروکاریوتها عمل کنند، به عنوان مثال باکتریهای بنفش و باکتریهای گوگردی سبز میتوانند از انرژی خورشید در هنگام جابهجایی بین تثبیت کربن و تخمیر ترکیبات آلی به عنوان منبع انرژی استفاده کنند.
بهطور سنتی، جانداران به پنج فرمانرو تقسیم میشوند: تک یاختهها، آغازیان، قارچها، گیاهان، جانوران. هرچند، امروزه بیشتر دانشمندان این پنج فرمانرو را سیستمی قدیمی در نظر میگیرند. سیستمهای جایگزین مدرن طبقهبندی بهطور کلی با سیستم سه قلمرو آغاز میشوند: باستانیان (در اصل آرکی باکتریها)؛ باکتریها (در اصل یوباکتریها) و یوکاریوتها (شامل آغازیان، قارچها، گیاهان و جانوران). این قلمروها داشتن یا نداشتن هسته سلول را منعکس میکنند، همچنین تفاوت در ترکیب شیمیایی مولکولهای زیستی کلیدی مثل ریبوزومها را نشان میدهند.
اکسیژن آزاد و به شکل گازی در حدود ۳٫۵ میلیارد سال قبل و پیش از اینکه آغازیان و باکتریها فرگشت پیدا کنند، در اتمسفر زمین وجود نداشتهاست. اولین نشانههای تولید مقادیر قابل ملاحظهای از اکسیژن آزاد به دوره پیشینزیستی دیرینه (بین ۳ تا ۲٫۳ میلیارد سال قبل) بازمیگردد. فرایند خروج اکسیژن آزاد از اقیانوسها به ۳ تا ۲٫۷ میلیارد سال قبل بازمیگردد که این فرایند موجب شد تا ۱٫۷ میلیارد سال قبل، سطح اکسیژن اتمسفر به ۱۰ درصد افزایش یابد.