( آش ولاش ) ۱. [عامیانه] متلاشی، ازهم پاشیده. ۲. [عامیانه] مرداری که از هم پاشیده و متلاشی شده. ۳. زخم و جراحت که پر از چرک شده باشد. ۴. مضطرب، بسیارناراحت.
جملاتی از کاربرد کلمه اش ولاش
کیوس فرزند بزرگتر قباد تا پایان حکومت پدرش حاکم طبرستان بود ولی با به حکومت رسیدن برادرش انوشیروان طغیان کرد و به دست انوشیروان کشته شد و حکومت مناطق شمالی کشور به زرمهر بن ولاش واگذار گردید و تا زمان خسرو پرویز در این خاندان ماند ولی خسرو «باو» نوه کیوس را به حکمرانی آنجا فرستاد حکومت آل باوند بعدها در ایران به دست فرزندان «باو» تشکیل شد و آنها تا سالهای طولانی در مناطق شمالی به حکومت پرداختند.
محمدتقی سعیدی (زاده ۱۳۳۱ - محله ولاشان از توابع شهر اصفهان) موسیقیدان، خواننده و نوازندهٔ سنتی ایرانی است. او از شاگردان تاج اصفهانی و حسن کسایی و از چهرههای شاخص مکتب اصفهان بهشمار میرود.
بیخود از شعشعه پرتو ذاتم کردند یعنی از نور ولاشان لمعاتم دادند
از دیگر ارتفاعات مهم زاگرس شمالی میتوان به رشته کوه گرین (۳۷۰۰ متر) در حد فاصل استانهای لرستان و همدان اشاره کرد. بیشتر مساحت این رشته کوه در محدوده شهرستان بروجرد و در جنوب غربی تا شمال غربی شهر بروجرد قرار گرفتهاست، اما با این وجود، گرین با طول بیش از ۱۸۰ کیلومتر، بخش اعظم مساحت شهرستانهای بروجرد، الشتر و نورآباد در استان لرستان، شهرستان نهاوند در استان همدان و نیز بخشهایی از استان کرمانشاهان را فرا گرفتهاست. قلههای ولاش، چهل نابالغان، سه کوزان، هجده یال و میش پرور از بلندترین ارتفاعات رشته کوه گرین هستند.
گر شدم عالم و عارف به ولاشان چه عجب مستحق بودم و اینها به زکاتم دادند
در سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ ولاشان ۷۰۰۰ نفر جمعیت داشت.
بررسی معنی واژهٔ ولاشان و مشتقات آن
در این سال مقارن با حمله عربها به ایران، شاهزادهای به نام گیل گاو باره توانست با مسالمت آذر ولاش، واپسین زرمهرشاه، را کنار راند و سراسر پتش خوارگر را به دست گرفت
ولاش از شاهان این خاندان بود که باو را به قتل رساند و مدتی حاکم شرق طبرستان شد.
شهر اچمیادزین که تا پیش از سال ۱۹۴۵ به نام ولاشآباد (به ارمنی: واغارشاپات) معروف بود به دست ولاششاه (واغارشاک شاه از دودمان ایرانی پارتی) (۱۴۰ - ۱۱۷) در محل باستانی واردکِساوان بنیاد شد. رومیها پس از ویران ساختن آرتاشات در سال ۱۶۳ پایتخت ارمنستان را به ولاشآباد منتقل کردند. پس از اینکه در سال ۳۰۱، مسیحیت به این منطقه آمد، تیرداد سوم دژ وِلاشآباد را ویران کرد و بهجای آن کلیسای جامع اچمیادزین مقدس را بنا کرد. پس از اعلام شدن مسیحیت بهعنوان دین رسمی در ارمنستان، در سال ۳۰۱ وِلاشآباد یا همان اچمیادزینِ بعدی، به عنوان مرکز دینی این کشور برگزیده شد.
سعیدی در روستای ولاشان اصفهان به دنیا آمد. فعالیت خود را در زمینهٔ هنر از سن ۸ سالگی و با خواندن در مراسم تعزیه آغاز کرد و از ۱۲ سالگی تحت آموزشهای موسیقی تاج اصفهانی قرار گرفت.