ازون زن
جملاتی از کاربرد کلمه ازون زن
کاهش اُزون یا تخلیه اوزون به توصیف دو پدیده گفته میشود که طی آنها از دهه ۱۹۷۰ میلادی، حجم مولکول ازون در لایه استراتوسفر (لایه ازون) زمین در حدود ۴٪ در هر دهه کاهش یافتهاست. مهمتر از آن، کاهش استراتوسفر اوزون در طول سرزمینهای قطبی بود.
لایهٔ اُزون یا اوزونوسفر، منطقهای از لایهٔ استراتوسفر در هواکره است که غلظت نسبتاً بالایی از آن، در ارتفاع ۴۸–۱۹ کیلومتری (۳۰–۱۲ مایلی) بالاتر از سطح زمین واقع شدهاست. حدود ۹۰٪ ازون میان ۱۷–۱۰ کیلومتر (۱۰–۶ مایل) بالاتر از سطح زمین قرارگرفته و تا ۵۰ کیلومتر (۳۰ مایل) گسترش مییابد. مولکولهای ازونی که در این بخش از هواکره قراردارند، لایهٔ اُزون را تشکیل میدهند. بقیهٔ مولکولهای ازون نیز در لایهٔ تروپوسفر از هواکره قراردارند.
جیبوتی از اعضای اتحادیهٔ آفریقا و اتحادیهٔ عرب است. جیبوتی به پیمانهای بینالمللی تغییرات آب وهوا، بیابانزدایی، حفظ محیط زیست، قانون دریاها، حراست از لایه ازون و مقررات کشتیرانی پایبند است.
مخلوط هلیوم با گازهای سنگینتر مانند زنون، نسبت ظرفیت حرارتی[aw] بالا و عدد پرنتل پایینی دارد و برای سردسازی ترموآکوستیک[ax] استفاده میشود. هلیوم به دلیل اینکه نقطه ذوب و جوش بسیار کمی دارد و در فشار جو جامد نمیشود و در صفر درجه کلوین و از نظر شیمیایی بی اثر است به عنوان خنککننده فوقالعاده استفاده میشود. علاوه بر این، دمای هلیوم فوق مایع زیر ۲٫۲ کلوین است. تاکنون از ویژگی فوق رواناب منحصر به فرد آن در هیچ کاربرد صنعتی استفاده نمیشود. استفاده هلیوم در سیستمهای سردسازی، نسبت به روشهای قدیمی، دارای مزیت زیستمحیطی است؛ چون اثرات مخربی مانند تخریب لایه ازون و گرمایش جهانی بر جای نمیگذارد.
براون از سال ۱۹۷۴ تا سال ۱۹۸۶ سه دوره به عنوان نمایندهٔ دموکرات در مجلس سنای ایالتی اورگن خدمت کرد. براون مسئول تصویب نخستین ممنوعیت جهانی کلروفلوئوروکرین تخریب کننده (CFCs) ازون (مولکول) در سال ۱۹۷۷ بود که چندین دولت دیگر از آن بهعنوان الگو استفاده کردند. این ممنوعیت در سال ۱۹۷۷ در ایالت اورگن به مرحلهٔ اجراء درآمد و مجلس قانونگذاری ایالت اورگن اجازه یافت تا هر نوع تغییرات لازم (مانند مجاز شمردن ادامه استفاده CFCs در دستگاه استنشاقی برای افراد مبتلا به آسم یا نفس تنگی)، را ایجاد نمایند.
اتمسفر مخلوطی از گازهای مختلف است که غلظت گروهی از گازها مانند نیتروژن، اکسیژن و آرگون بهطور تقریبی ثابت و غلظت گروه دیگر مانند بخار آب، کربن دیاکسید و ازون متغیر است. اگرچه مقادیر گازهای متغیر ناچیز است، اما این گازها برای ادامهٔ زندگی بر زمین ضروری هستند. برای نمونه، کربن دیاکسید علاوه بر درگیر شدن در فرایند فتوسنتز، در جذب پرتو فروسرخ نقش دارد. همچنین اکسیژن و کربن دیاکسید در دو فرایند فتوسنتز و تنفس نقش دارند.
غلضت بالای دی اکسید کربن و نیتروژن بر دستگاه تنفسی تاثیر منفی می گذارد و باعث وخیم شدن حال بیماران آسمی به خصوص کودکان می شود. همچنین دی اکسید نیتروژن باعث تولید ازون می شود که علاوه بر تاثیر منفی بر دستگاه تنفسی باعث سوزش چشم هم می شود. علاوه بر این شواهدی مبنی بر ارتباط بین [سرطان ریه] و غلظت بالای [دی اکسید نیتروژن] وجود دارد. یکی از مهمترین دلایل وجود دی اکسید نیتروژن در خانه، استفاده از اجاق های گازی برای آشپزی است.این گاز توسط موتورهای درون سوز خودروها خصوص موتور سیکلت ها که فاقد رادیاتور آبی خنک کننده هستند و از سیستم هوا خنک استفاده می کنند و موتور آنها بسیار داغ می شود نیز تولید می شود...
این روزها که بحث حفاظت از محیط زیست نیز مطرح است، شرکتهای تولیدکننده رنگ، از استفاده از مواد آلی فرّار در تولیدات شان، محدود شدهاند. دلیل این امر، که توسط سازمان محیط زیست اعلام گشتهاست، صدمه زدن بعضی از این ترکیبات به لایه ازون و در نتیجه، افزایش میزان پرتو فرابنفش میباشد. حلالهایی که در مرحله اول از رنگ تبخیر میگردد، باعث تخریب لایه ازون میگردد و هر لیتر حلال نفتی ۱۰۰۰لیتر هوا را آلوده میکند.
بحث توسعه پایدار بر این فرض استوار است که جوامع باید سه نوع سرمایه (اقتصادی، اجتماعی و طبیعی) را مدیریت کنند که ممکن است غیرقابل جایگزینی بوده و مصرف آن غیرقابل برگشت باشد. سرمایه طبیعی را نمیتوان لزوماً با سرمایه اقتصادی جایگزین کرد. علیرغم اینکه ممکن است بتوانیم راههایی برای جایگزینی برخی از منابع طبیعی پیدا کنیم، اما احتمال اینکه آنها زمانی بتوانند به کلی جایگزین خدمات اکوسیستم شوند، مانند حفاظتی که لایه ازون ایجاد میکند، یا تثبیت آب و هوا توسط جنگلهای آمازون، بسیار کم است.
محدودیتهای مواد شیمیایی مؤثر بر لایه ازون، برنامههای تجارت گازهای گلخانهای برای رفع باران اسیدی یا تغییرات آب و هوا.