از بین النهرین تا ماوراء النهر

معنی کلمه از بین النهرین تا ماوراء النهر در دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] از بین النهرین تا ماوراءالنهر به نویسندگی قنبرعلی رودگر، روایات ساده و کوتاه از سفرنامه ابن بطوطه برای نوجوانان است.در این کتاب سفر ابن بطوطه را از بین النهرین در عراق کنونى تا ماوراءالنهر در آسیاى میانه می خوانیم که در آن سیماى رجال و مزارات و مراکز علمى و مذهبى ایران کهن به دقت ترسیم شده است.
این اثر، پژوهشى در سفرنامه ابن بطوطه (سیاح نامدار مراکشی در قرن هشتم هجرى که بخش پهناورى از دنیا را به مدت سى سال در نوردید و حاصل دیده ها و شنیده هاى خود را در سفرنامه خود به رشته تحریر در آورد) می باشد. در این کتاب، تاریخ نهادهاى آموزش، علمى و دینى و تاریخچه مساجد و مزارات دایر در محدودۀ میان بین النهرین تا ماوراء النهر به خوبى تبیین شده است. محتوای این کتاب در بررسى و توضیح و تبیین دیده ها و شنیده هاى این جهانگرد مسلمان، بویژه در زمینه گزارش هایى که به نحوى به مراکز علمى و فرهنگى و نیز رجال و بزرگان دین و دانش مربوط است .
از بین النهرین تا ماوراء النهر در پنج فصل تألیف شده که به شرح زیر است:

جملاتی از کاربرد کلمه از بین النهرین تا ماوراء النهر

سردر مسی تل العبید یا نقش برجسته ایمدوگود (یا آنزو) یک تابلوی مسی بزرگ است که در شهر باستانی سومری تل العبید در جنوب عراق یافت شده‌است. این کتیبه که توسط باستان‌شناس انگلیسی، هنری هال، در سال ۱۹۱۹ کاوش شد، یکی از بزرگ‌ترین مجسمه‌های فلزی باقی مانده از بین النهرین باستان است که اکنون در موزه بریتانیا نگهداری می‌شود.
وی سپس گزارش می دهد که دری زبان رسمی دربارهای سلطنتی است و از خراسان و بلخ و شرق ایران است. پارسی زبان موبدان زرتشتی است و از فارس است ؛ خوزی زبان غیر رسمی سلطنتی است و از خوزستان است . و سرایانی از بین النهرین سرچشمه گرفته است.