ادله عقلی احتیاط

معنی کلمه ادله عقلی احتیاط در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ادله عقلی احتیاط به دلایل عقلیِ اثبات کننده اصل احتیاط اطلاق می شود.
ادله عقلی احتیاط، مقابل ادله شرعی احتیاط بوده و به ادله ای عقلی گفته می شود که برای اثبات اصل احتیاط به آنها استدلال شده است.
نظر معتقدین احتیاط در شبهات بدوی
توضیح:اخباری ها و کسانی که به احتیاط در شبهات بدوی بعد از جستوجو، اعتقاد دارند، از راه های گوناگون برای اثبات احتیاط به دلیل عقلی استدلال نموده اند:۱. برخی استدلال نموده اند که ما به وجود واجبات و محرمات واقعی در بین مشتبهات وجوبی یا تحریمی علم اجمالی داریم؛ بنابراین، وظیفه ما احتیاط در شبهات وجوبی و تحریمی است، زیرا به اشتغال ذمه خود به تکالیف واقعی علم اجمالی داریم و از آن جا که اشتغال یقینی، فراغ ذمه یقینی را طلب می کند، چاره ای جز احتیاط وجود ندارد.به این استدلال پاسخ داده شده که: شارع طرق و اماراتی که تکلیف مکلف را روشن می کند در اختیار وی قرار داده است، از این رو، این علم اجمالی به علم تفصیلی و شک بدوی منحل می گردد؛ پس مانعی ندارد در شبهات حکمی، بعد از جستوجو و عدم دست رسی به دلیل، به برائت حکم دهیم.۲. گروهی دیگر، برای اثبات وجوب احتیاط به « اصالة الحظر » و « اصالة التوقف » استدلال کرده اند. در این که عقل درباره افعال عادی یا غیر ضروری در مقابل افعال ضروری ، هم چون تنفس صرف نظر از حکم شرع چه حکمی دارد، میان اصولیون اختلاف وجود دارد؛ بعضی اعتقاد دارند که عقل به اباحه حکم می کند (اصالة الاباحه)، برخی دیگر بر این باورند که به ممنوعیت و حظر حکم می نماید (اصالة الحظر) و گروهی می گویند برای ما مشخص نیست که عقل، به اباحه حکم می کند یا به منع، و به توقف معتقد شده اند.با توجه به این مقدمه، اخباری ها این گونه استدلال می کنند که در این موارد، ما یکی از دو قول منع یا توقف را اختیار می کنیم و می گوییم تا زمانی که برائت و اباحه ثابت نشده باشد، عقل به طور مستقل حکم به ممنوعیت و احتیاط می نماید؛ برای مثال، در مورد استعمال دخانیات که از افعال عادی است و ترخیص در آن از جانب شارع معلوم نیست، حکم به احتیاط می کنیم.۳. عده ای می گویند مبنای «اصل احتیاط» حکم عقل به دفع ضرر محتمل است (قاعده دفع ضرر محتمل)؛ بنابراین، هرگاه در مورد ترک یا انجام کاری، احتمال ضرر اخروی باشد، عقل حکم به احتیاط می کند.برای مثال، اگر مکلف به وجوب نماز در روز جمعه علم دارد، اما نمی داند واجب، نماز جمعه است یا نماز ظهر ، در این جا چون ترک هر یک، احتمال ضرر اخروی را به دنبال دارد، عقل می گوید احتیاط کن و هر دو را به جا بیاور.

جملاتی از کاربرد کلمه ادله عقلی احتیاط

طالقانی در کنار احمد مفتی‌زاده به شورایی بودن کشور اعتقاد داشت و برای اثبات نظریه خود در مسئله شورا و با تأکید بر شورا در ساختار سیاسی، به سه دسته ادله اشاره می‌کند: ادله عقلی و ادله نقلی که ادله نقلی به دو دلیل قرآنی و سنت تقسیم می‌شود.
تسلط بر منابع مختلف فرق اسلامی در مناظرات سبب شد تا وی در زمان کوتاهی به عنوان یکی از علمای معروف شیعه در هند و به خصوص پاکستان شناخته شود. از سوی دیگر، وی به سبب تلاش‌هایش برای احیای آثار سید نعمت‌الله جزایری و ایجاد شبکه علمی هم‌افزا از فرزندان و اولاد او دارای شهرت است. او همچنین شاگردان بسیاری را تربیت کرد که از آن جمله می‌توان به سید عارف حسین الحسینی، رهبر شیعیان پاکستان اشاره کرد. سید طیب جزایری به سبب اثر شناخته شده اش البراهین الاثنی عشر علی وجود الامام الثانی عشر ‌ که از سوی مرکز تخصصی مهدویت به عنوان یکی از منابع سیر مطالعاتی ادله عقلی اثبات وجود حجت بن الحسن معرفی شده است، دارای شهرت است. وی در این کتاب با اتکا به ادله مختلف، از جمله دلایل عقلی، استناد به کتب سایر ادیان، و استناد به قران، وجود حجت بن الحسن را به اثبات رسانده است. اثر مذکور به سه زبان فارسی، اردو و انگلیسی نیز منتشر شده است.