ادله حجیت خبر واحد

معنی کلمه ادله حجیت خبر واحد در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ادله حجیت خبر واحد به دلایل مورد استناد در حجّیت خبر واحد اطلاق می شود.
ادله حجیت خبر واحد، به معنای دلیل هایی است که از سوی مشهور اصولی ها که خبر واحد را از باب ظن خاص حجت می دانند برای حجیت خبر واحد اقامه گردیده است. این ادله به چهار دسته کلی تقسیم می گردد.
آیات قرآن
به ظهور آیاتی هم چون: آیه نبأ ، نفر ، کتمان ، سؤال و اذن ، بر حجیت خبر واحد استدلال شده، که این استدلال ها مورد نقض و ابرام قرار گرفته است.
روایات
به چند دسته از روایات برای حجیت خبر واحد استدلال شده است:دسته اول، روایاتی که در مورد اخبار متعارض وارد شده و به اخبار علاجیه معروف می باشد، مانند: مقبوله عمر بن حنظله و مرفوعه زرارة بن اعین ؛دسته دوم، روایاتی که در آنها امامان معصوم (علیهم السلام) افراد سؤال کننده از احکام شرعی را به آحاد اصحاب خود ارجاع داده اند؛دسته سوم، روایاتی که بر وجوب مراجعه به افراد موثق و راویان حدیث دلالت دارد؛دسته چهارم، روایاتی که در آنها، تشویق و ترغیب به نقل احادیث ائمه (علیهم السلام) شده است؛دسته پنجم، روایاتی که در مقام مذمت و توبیخ کذابین و برحذر داشتن اصحاب از اعتماد به آنها وارد شده است.شهید صدر (رحمه الله) ده طایفه از روایات را در این باره آورده است.
اجماع علما
...

جملاتی از کاربرد کلمه ادله حجیت خبر واحد

الف) آنچه که به شناخت راویان مربوط می‌شود. این عنوان شامل عناوین فرعی زیر است: ۱) آنچه که مدح و ذم راویان به آن ثابت می‌شود، ۲) آنچه که در حجیت خبر اعتبار دارد یا ندارد، ۳) وجه حجیت گفتار اصحاب الرجال، ۴) اعتبار گفتار متاخرین از اهل الرجال، ۵) شیوه‌های نجاشی در جرح و تعدیل.