اخلاق روایی

معنی کلمه اخلاق روایی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بخش معتنابهی از احادیث پیامبر صلی اللّه علیه وآله وسلم و اهل بیت علیهم السلام مطالب اخلاقی است، حتی براساس حدیثی مشهور در بین اهل سنت و شیعه ، پیامبر اکرم مبعوث شدن خود را به پیامبری به منظور تکمیل مکارم اخلاقی دانسته است.
بسامد واژه هایی مانند اخلاق ، خُلق ، تقوا ، وَرَع و صدق در کتاب های حدیثی ، نشان دهنده اهمیت مباحث اخلاقی در حدیث دانسته می شود.
شکل اولیه اخلاق اسلامی
اصولا اخلاق اسلامی در شکل اولیه اش عبارت بود از احادیثی از پیامبر و اقوالی از صحابه (و در میان شیعیان ، احادیث ائمه علیهم السلام) که مانند دیگر احادیث از دو بخش سند و متن تشکیل شده اند.
تسامح در ادله سنن
بنابر حدیثی، اگر برای کسی از قول پیامبر سخنی نقل شود که در آن ثوابی برای عملی ذکر شده باشد و آن شخص به امید پاداش به آن عمل کند، به وی ثواب داده خواهد شد، حتی اگر آن حدیث از پیامبر نباشد ( تسامح در ادله سنن ).
برخی مؤلفان کتاب های اخلاقی با استناد به این حدیث، در گردآوری احادیث اخلاقی ، معمولا سخت گیری متداول در مطالعات فقهی را به کار نبسته و احادیث ضعیف و حتی موضوع را نیز نقل کرده اند (برای نمونه از اهل سنت احیاء علوم الدین و از شیعه تنبیه الخواطر و نزهةالنواظر).
جای گاه احادیث اخلاقی در کتب
...

جملاتی از کاربرد کلمه اخلاق روایی

در واقع وجود روایت مسبب طرح مسائل فلسفی می‌شود. در روایت، خالق می‌تواند تجسیم کننده باشد و اذهان خوانندگان را به سمت تصور شخصیت‌های خیالی، و حتی موجودات یا فناوری‌های فانتزی سوق دهد. توانایی ذهن انسان در تصور، و حتی تجربهٔ همدلی با این شخصیت‌های خیالی، خود نمایانگر ماهیت ذهن انسان است. برخی از حکایات را می‌توان نوعی آزمایش فکری در فلسفه اخلاق دانست: این حکایات شخصیت‌های خیالی، انگیزه‌های آنها، اعمال و عواقب اعمالشان را توصیف می‌کنند. از این منظر است که برخی از فلاسفه اشکال مختلف روایی را برای آموزش فلسفه خود برگزیده اند (پایین را ببینید).