اختلاف قرائات در نقص و زیادت

معنی کلمه اختلاف قرائات در نقص و زیادت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اختلاف در قرائت ناشی از کم و زیاد کردن کلمه را اختلاف قرائات در نقص و زیادت گویند.
یکی از اشکال اختلاف قرائت ها اختلاف در کم و زیادی کلمه است؛ مانند:۱. (… وما عملته ایدیهم…) که به صورت «و ما عملت ایدیهم» نیز قرائت شده است؛۲. (... ان الله هو الغنی الحمید) که به صورت «ان الله الغنی الحمید» نیز خوانده شده است.
عقیده زرکشی
زرکشی معتقد است اگر این اختلاف ها میان خود مصاحف عثمانی است قرائت به هر کدام از آنها جایز است زیرا از ضابطه عدم مخالفت با رسم مصحف عدولی صورت نگرفته است، اما اگر همه مصاحف عثمانی بر یکی از آن وجوه (اعم از قرائت دارای کلمه زائی یا قرائت فاقد آن) متفق باشند، عدول به قرائت دیگر جایز نیست.

جملاتی از کاربرد کلمه اختلاف قرائات در نقص و زیادت

دگر تمییز در نقص و کمال‌ت دگر تمییز حد اعتدال‌ت
کواکب گر همه اهل کمالند چرا هر لحظه در نقص و وبالند
تعبير فتكونا من الظالمين از رسوخ ظلم مزبور حكايت مى كند؛ زيرا كلمه كون به معناى صيرورت و كلمه من الظالمين ، نشانهتحول و استقرار شخص در جمع راسخان در نقص و ستم به خود است و مراجعه به اشباه ونظاير آن در ناحيه مثبت و منفى ، مدعاى فوق را تاييد مى كند.
زو شنیده بود آواز از برون در شری و بیع و در نقص و فزون
زبان خصوصيتى ندارد، بلكه مراد جوشيدن چشمه هاى حكمت يعنى خير كثير در همه ى شئون زندگى طيب اوست ؛ اعم از زبان و غير زبان . زيرا همه ى قواى مدركه و محركه محل جريان فيض قلب ، و در نقص و كمال تابع آن هستند. اگر قلب نيكو شود، همه ى قوا نيكو مى شوند و اگر قلب فاسد شود، همه ى نيروها فاسد مى شوند. اين قوا تنها از او دستور مى گيرد و تنها با نهى او باز داشته مى شوند. چون قلب امام آن هاست و اين قوا امت اويند و هيچ گونه استقلال و بى نيازى نسبت به قلب ندارند، چنان كه زمينه ى نيازمندى اين قوا به غير قلب وجود ندارد.
هر آن صورت که در نقص و کمالی‌ست درین آیینه عکسی و خیالی‌ست