اخبار غیب در قران

معنی کلمه اخبار غیب در قران در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] اخبار غیب در قرآن. غیب به معنی مستور و پنهان، در مقابل محسوس و مشهود بکار می رود و به هر چیزی که از قلمرو حواس ما بیرون باشد، غیب می گویند. موضوع اخبار غیبی قرآن،مربوط به خبرها و حوادثی است که در گذشته، حال و آینده می باشند و قرآن از آنها به طور صحیح و قطعی خبر داده است.
غیب به معنی مستور و پنهان، در مقابل محسوس و مشهود بکار می رود و به هر چیزی که از قلمرو حواس ما بیرون باشد، غیب می گویند.، غیب در مقابل شهادت قرار دارد و مقصود از آن بخشی از حقایق عالم هستی است که از حوزه ادراک متعارف بشری خارج است.
قرآن کریم از حقایق غیبی فراوانی خبر داده و علاوه بر تبیین برخی مطالب غیبی پیرامون خداوند متعال و صفات جمال و جلال او، فرشتگان و اجنه، برزخ و عالم آخرت، بهشت و جهنم و... خبر داده است.
در مورد اخبار غیب، بحث پیرامون آن دسته از خبرها و حوادثی است که در گذشته، حال و آینده می باشند و قرآن از آنها به طور صحیح و قطعی خبر داده است و به اخبار از حوادث و سرگذشت امت های پیشین و پیامبران گذشته استدلال کرده است،
که این داستانها را قبل از این نه پیامبر و نه مردمی که در میان آنان بسر می بردند، می دانستند. مانند خبر از مکنونات قلبی افراد در عصر پیامبر لذا پیامبر از آنچه در قلب منافقان و دیگران می گذشت، خبر داشت و همین طور قرآن از وقایعی که در آینده قرار بود اتفاق بیفتد خبر می داد که با وجود نبود امکانات وسایل پیش بینی کننده در زمان خود بی نظیر بود.
کفالت حضرت مریم به عهده زکریا بود یک روز که نزد مریم می­رود، غذای پاکیزه ای نزدش می بیند آن هم میوه تابستان در فصل زمستان، با تعجب می پرسد از کجا چنین خوراکی برایت فراهم شده؟ مریم می گوید: خداوند، آنها را برایم می فرستد و خداوند هر کس را بخواهد بدون حساب روزی می دهد.
زکریا که همواره در حسرت نداشتن فرزند می سوخت از این حادثه امیدش قوت گرفته به دعا و تضرع و التماس می­پردازد تا این که فرشتگان در محراب به وی مژده پسری می­دهند که او از افراد پاک دامن و از پیغمبران شایسته خواهد شد، ولی چون زنش از آغاز نازا و خود پیری نود و چند ساله بود، با شگفتی پرسید: «قَالَ رَبِّ أَنَّیَ یَکُونُ لِی غُلاَمٌ وَقَدْ بَلَغَنِیَ الْکِبَرُ و...» پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد، در حالی که پیری به سراغ من آمده و همسرم نازاست؟! فرمود: بدین گونه خداوند هر کاری را بخواهد انجام می دهد.

جملاتی از کاربرد کلمه اخبار غیب در قران

مرا کنون که نمودند راه عالم غیب درین ستمکده دیگر نه ممکن است قرار
بحروفی که همی بست سر حلقه دُرج خاتم غیب در انگشت بیان میکردم
گنج های بیکران غیب در فرمان اوست هر که را دادند دست زرفشان چون آفتاب
کلید مخزن اسرار غیب در غیب است دهان تنگ ترا هیچ کس نمی‌داند
آری سخن آیتیست از عالم غیب در شأن تو نازل و تو در شأن سخن
قرآن جهان محسوس را «شهادت» می‌نامد و در برابر آن مفهوم «غیب» را به‌کار بسته‌است.[قرآن ۴] ایمان به غیب در کنار مفاهیم چون نماز، ایمان به وحی و ایمان به آخرت آمده‌است که نشان از اهمیت آن دارد.
در شهودم دستی و دستی به غیب در یقینم دستی و دستی به ریب
نخست جلوه خالق امام آخر خلق یقین فراخته از غیب در عیان بیرق
به بوی جرعه کنون سال‌های گوناگون مئی پدید شود از سرای غیب در آن
علم که خاص است به دانای غیب در نظرش هست بلا شک و ریب
شاهد غیب در شهادت بین شاه در کسوت گدا دریاب