احکام تکلیفی و وضعی

معنی کلمه احکام تکلیفی و وضعی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] احکام شرعی فرعی به دو قسم تکلیفی و وضعی تقسیم می شوند.
هر عملی که شخص مکلف انجام می دهد از نظر شرعی یکی از عنوان های پنج گانه ذیل را دارد:
۱) واجب ( آنچه باید انجام دهد)
۲) مستحب (آنچه بهتر است انجام دهد)
۳) مباح (آنچه انجام دادن وترک آن فرقی ندارد)
۴) مکروه (آنچه بهتر است انجام ندهد)
۵) حرام (آنچه نباید انجام دهد)
هر یک از این عنوان ها حکم تکلیفی نامیده می­شود. حکم تکلیفی می­تواند در مورد واحدی برای دو نفر یکسان یا متفاوت باشد مثل نمازهای پنج گانه روزانه که برای همه مکلفین اعم از سالم و مریض، جوان و پیر حکم یکسانی دارد امّا تکلیفی مثل روزه ماه رمضان برای مکلف مریضی که روزه گرفتن برای او ضرر دارد حرام در عین حال برای مکلفی که سالم است واجب می باشد.
حکم وضعی
غیر از احکام تکلیفی بقیه احکام را احکام وضعی می نامند مانند: طهارت ونجاست، صحت و بطلان ، مالکیّت، زوجیت و...
حکم وضعی به علت اینکه غالباً موضوع و زمینه برای حکم تکلیفی می باشد به این اسم نامیده شده است به عنوان مثال مردی که قصد ازدواج با زنی را دارد آن زن نباید با مرد دیگری پیوند زوجیت داشته باشد در غیر این صورت ازدواج جدید صحیح نخواهد بود وهر گونه زندگی وارتباط زناشویی برای آن دو حرام است.در این مثال زوجیت حکم وضعی است که زمینه تحقق یافتن حکم تکلیفی حرمت می باشد.
منابع
۱. مشکینی، علی؛ اصطلاحات اصول۲. به نقل از پژوهه
...

جملاتی از کاربرد کلمه احکام تکلیفی و وضعی

حجاب برای اسلام‌گرایان با شعار «برگشت به شریعت» به عنوان یکی از نشانه‌های اسلامی‌بودن جامعه‌های مسلمان، پنداشته شده است. همچنین نمادی از آموزه‌های تکلیفی و اسلامی برای مردم مسلمان، به ویژه برای زنان بوده است. اگرچه در دید گروهی از فمینیست‌ها به عنوان یک نماد ستم، عقب‌ماندگی و مانعی برای پیشرفت زنان دانسته شده است.
(پرداخت‌های بهره) در مورد اوراق قرضه) و مدیریت اسناد مربوط به مالیات تکلیفی و بازپس گرفتن مالیات خارجی
نه حاصلی و نه تکلیفی و نه مصلحتی مرا بگوی که طوق عراق در چه خورست
سید کامل تقوی‌نژاد، رئیس وقت سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به شایعه‌ بودن معافیت مالیاتی نهادهای انقلابی و شرکت‌های زیرمجموعه آنها، ستاد اجرایی فرمان امام را به عنوان یکی از بهترین و همراه‌ترین مؤدیان نظام مالیاتی کشور برشمرد. او ریشهٔ این تشکیک‌ها و شایعات را بیشتر در خارج از کشور و بخشی از آن را نیز از عده‌ای در داخل کشور دانست، که ممکن است شناخت درستی نداشته باشند. به گفته سید مصطفی سید هاشمی، معاون هماهنگی‌های اقتصادی ستاد اجرایی فرمان امام، این ستاد به لحاظ مالیاتی هیچ تفاوتی با یک بنگاه خصوصی ندارد. همچنین حامد کرمانیون مدیر پروژه‌های صنعتی ستاد اجرایی در گفت‌وگو با خبرنگاران در آبان ۱۳۹۷ تمامی فعالیت‌های اقتصادی ستاد را مشمول پرداخت مالیات دانست و با بیان اینکه پرداخت مالیات از سوی ستاد اجرایی همیشه در زمان مقرر انجام شده و مسئولان سازمان مالیاتی همواره بر خوش‌حسابی آن اذعان داشته‌اند، گفت که این ستاد مالیات عملکرد کلیه فعالیت‌های اقتصادی خود و همچنین کلیه مالیات‌های تکلیفی و ارزش افزوده را در سال‌های گذشته پرداخت کرده‌است.