اجودان باشی

معنی کلمه اجودان باشی در لغت نامه دهخدا

( آجودان باشی ) آجودان باشی. [ دام ْ] ( ص مرکب ، اِ مرکب ) اَجودان باشی. رئیس آجودانان.، اجودانباشی. [ اَ دام ْ ] ( ص مرکب ، اِ مرکب ) رجوع به آجودان باشی شود.

معنی کلمه اجودان باشی در فرهنگ فارسی

( آجودان باشی ) حسین خان معاصر فتحعلیشاه قاجار بوده و در مشورتخانه دولت سمت [ مشیری ] داشته و ظاهر او پس ازچندی بلقب نظام السلطنه والی فارس گردید ٠ این شخص بامر فتحعلیشاه برای اثبات بی گناهی ایران بسفارت کشور های اتریش فرانسه انگلیس مسافرت کرد ولی بدون نتیجه بازگشت ٠ ماجرای سفر وی را در مجموعه ای بنام [ سفرنامه آجودان باشی ] شخصی بنام عبدالفتاح گر مرودی بر رشته تحریر در آورده است .
رئیس آجودانان

معنی کلمه اجودان باشی در دانشنامه آزاد فارسی

آجودان باشی. آجودانْ باشی
از مناصب نظامی ایران در دورۀ قاجاریه . آجودان باشی کل منصبی بود معادل و هم طراز با امیر (یا: آجودان باشی کل؛ در اصطلاح امروز معاون فرماندهی کل قوا)، یا معادل نایب و قائم مقام امیرنظام. آجودان باشی ها دارای زیردستانی چون لشکرنویسان ، سرتیپان ، سرهنگان ، نایبان آجودان باشی و جز آن بودند که درجات پایین تر در ارتش و نظام را دربرمی گرفت . در عهد ناصری در وظایف و شرایط این منصب تغییراتی رخ داد. حسین خان مقدم مراغه ای ، معروف به نظام الدوله مراغه ای نخستین آجودان باشی دورۀ قاجاریه در آذربایجان بود.

جملاتی از کاربرد کلمه اجودان باشی

دامنه اختلافات میرزا عبدالوهاب و میرزا عبدالحسین رفته رفته توسعه یافت و نظم شهر بهم خورد و طرفداران این دو نفر به جان هم افتادند. در این تاریخ آتش فتنه و فساد در سرتاسر کشور شعله‌ور بود و جمعی از پیروان باب به قیادت ملاحسین بشرویه و حاج محمد علی بارفروشی در قلعه طبرسی مازندران و عده‌ای هم در دژهای زنجان به حمایت ملامحمدعلی زنجانی موضع گرفته بودند و با سپاهیان دولت زدوخورد می‌کردند. مردم کرمان و ماجراجویان آن سامان فضلعلی خان قراباغی حاکم محل را از شهر خارج کرده بودند. آشوب‌طلبان شیراز علیه حسین خان نظام‌الدوله آجودان باشی والی فارس ستیزه‌جویی می‌نمودند.
کامران میرزا با دختر پاشاخان ایروانی (پسر محمدخان قاجار ایروانی) ازدواج کرد و از او صاحب پسری به نام فرود میرزا شد که نایب آجودان باشی و از نزدیکان کامران میرزا نایب‌السلطنه بود. او دو فرزند دیگر هم داشت، پسری به نام علی‌محمد میرزا که در دوران ولیعهدی مظفرالدین شاه در تبریز منصب تفنگدارباشی داشت و یک دختر که با اسدالله میرزا پسر سلطان ابراهیم میرزا (پسر سی و نهم فتحعلی‌شاه) ازدواج کرد.