اجماع منقول به تواتر

معنی کلمه اجماع منقول به تواتر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اجماع منقول به تواتر به معنای نقل اجماع فقها به صورت متواتر می باشد.
اجماع منقول به تواتر، مقابل اجماع منقول به خبر واحد می باشد و آن، اجماعی است که نقل آن به طریق تواتر انجام گرفته است؛ به بیان دیگر، هرگاه تعداد زیادی از علما که به طور عادت، تبانی آن ها بر کذب محال باشد، تحقق یافتن اجماعی را نقل کنند، به آن، اجماع منقول به تواتر می گویند. بنابراین، در صورتی که عده زیادی از فقها که تعداد آن ها در حد تواتر است تلاش نموده و فتاوای علما را جمع نموده و اتفاق آنان را در مسئله ای به دست آورند، آن گاه محصول تلاش خویش را برای مجتهد دیگر بیان نمایند، اجماع منقول به تواتر، محقق می گردد.
نکته
اجماع منقول به تواتر از نظر حجیت ، حکم اجماع محصل را دارد.در کتاب « اصول الفقه » آمده است:«ثم النقل تارة یقع علی نحو التواتر و هذا حکمه حکم المحصل من جهة الحجیة».

جملاتی از کاربرد کلمه اجماع منقول به تواتر

آية اللّه خوئى در مقام دفاع از حديث برآمده و دو ايراد فوق را رد كرده است ؛ زيرا طبق مبناى ايشان اعراض مشهور، روايت را از حجيّت ساقط نمى كند وانگهى راوى محمّد بن جعفربن محمّد بن عون اسدى است كه ثقه مى باشد و در سلسله رجال ، حديث منقول به وسيله صدوق هم نيست .

نخستین مقاله وی با عنوان از منطق ارسطو تا روش‌شناسی نوین در نخستین شماره مجله جلوه، نشریه جامعه لیسانسه‌های دانشکده علوم معقول و منقول به چاپ رسید.