ابوبکر طهرانی اصفهانی

معنی کلمه ابوبکر طهرانی اصفهانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوبکر طهرانی اصفهانی (ابهام زدایی). ابوبکر طهرانی اصفهانی ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد • ابوبکر ابراهیم بن سفیان طهرانی اصفهانی، از محدّثین اصفهان در قرن چهارم هجری• ابوبکر طهرانی اصفهانی (مورخ)، از دانشمندان و مورّخین قرن نهم هجری در اصفهان
...
[ویکی فقه] ابوبکر طهرانی اصفهانی (مورخ). ابوبکر طهرانی اصفهانی، از دانشمندان و مورّخین قرن نهم هجری در اصفهان بوده است.
ابوبکر طهرانی اصفهانی، از دانشمندان و مورّخین قرن نهم هجری است. او از اهالی قریه طهران (تیران و آهنگران) اصفهان است. از منشیان دربار شاهرخ گورکانی بوده، و پس از وفات او در سال ۸۵۰ق به سلطان محمّد بن بایسنغر پیوسته، و پس از فتح اصفهان به دست جهانشاه قره قویونلو در سال ۸۵۶ق نزد پسرش محمّدی میرزا رفته، و همراه او به دامغان رفت، و در آن جا عقدنامه صلح جهانشاه با ابوسعید پادشاه ترکستان را انشاء نمود. ابوبکر طهرانی در سال ۸۷۳ به دعوت اوزون حسن پادشاه آق قویونلو به تبریز رفته، و به خدمت او درآمد، و به دستور او تدریس در مدرسه غیاثیّه را بر عهده گرفت. پس از مدّتی از تدریس در آن مدرسه معاف، و مامور به تالیف کتابی در باب وقایع عصر گردید، و کتاب تاریخ دیار بکریّه را تالیف نمود. نسخه اصل این کتاب در بصره نزد وکیل محمّد امین موجود بوده، و به چاپ نیز رسیده است. ابوبکر طهرانی تا سال ۸۸۲ق در قید حیات بوده، و نواده اش مولانا شاه محمود بن شمس الدّین بن ابوبکر طهرانی در سال ۹۰۴ق وزیر محمّدی میرزا بوده است.
روملو، حسن، احسن التّواریخ، تعلیقات، ج۲، ص۷۶۱.
۱. ↑ روملو، حسن، احسن التّواریخ، تعلیقات، ج۲، ص۷۶۱.
منبع
مهدوی، سید مصلح الدین، اعلام اصفهان، ج۱، ص۲۳۸.
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابوبکر طهرانی اصفهانی

رشیدالدین فضل‌الله همدانی (۷۱۸–۶۴۸ ه‍.ق) در مکاتبات رشیدی، حافظ ابرو (۸۳۳–۷۶۰ ه‍.ق) در ذیل جامع‌التواریخ رشیدی، ابوبکر طهرانی (قرن ۹ ه‍.ق) در دیار بکریه و حسن‌بیگ روملو (۹۸۵–۹۳۷ ه‍.ق) در احسن‌التواریخ نام این محل را به صورت «آستاره»[الف] ذکر کرده‌اند.
او نیز در کتابش، حافظ را «لسان‌الغیب» نامیده و پس از او، ابوبکر طهرانی در دیارِ بَکریّه، این لقب را به دیوانش داده است.
آق‌قویونلو تیره‌ای از ایل بایندر بودند. بایندر در فهرست اصلی قبایل بیست و چهارگانهٔ ترکان اُغوز مندرج در جامع‌التواریخ آورده شده‌است. حال آنکه در کتاب دده قورقود بایندر نام یکی از حکام اغوز است. ابوبکر طهرانی، تاریخ‌دان مشهور این دودمان، در کتاب دیار بکریه شجره‌نامهٔ طور‌علی بیک را با ۵۱ نسل به اُغوزخان شخصیت افسانه‌ای ایل اُغوز می‌رساند که البته چندان قابل اعتماد نیست. به هر حال نام ایل بایندر در سدهٔ چهاردهم میلادی در آسیای صغیر بر سر زبان‌ها افتاده‌است. این فرضیه وجود دارد که بایندری‌ها در گشایش آسیای صغیر به دست سلجوقیان شرکت داشته‌اند. ایل بایندر پس از سرنگونی آق‌قویونلوها در طرابلس، حلب و نیز در جنوب سیواس اسکان گزیدند.