ابوایمن خریم بن فاتک

معنی کلمه ابوایمن خریم بن فاتک در دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] اَبواَیمن خُرَیم بن فاتک از مسلمانان صدر اسلام. وی در غزوه بدر حضور داشت و در غزوه اُحد به شهادت رسید. وی یکی از سه صحابه پیامبر(ص) است که کنیه ابوایمن را دارد. به همین جهت برخی بین خریم و دو ابوایمن دیگر دچار اشتباه شده اند. فرزندش ایمن در برخی حوادث پس از وفات پیامبر(ص) مانند جنگ صفین حضور داشته است.
خُرَیم بن اَخْرَم بن شداد بن عَمرو بن فاتک بن اَزْدی معروف به خُریم بن فاتک یکی از سه صحابی مکنّا به اَبواَیمن و مشهورترینِ آن هاست. کنیه های دیگر او ابوعبدالله و ابویحیی است. درباره خانواده و نسب او اختلاف بسیار است. برخی او را فرزند عَمرو بن جَموح خَزْرجی یا غلام وی دانسته اند. او از راویان احادیث پیامبر(ص) و نیز از شرکت کنندگان در غزوه بدر همراه برادرش سبره و از شهیدان احد دانسته شده است. آورده اند که به نوعی عارضه پوستی (برص) مبتلا بوده است. رسول خدا(ص) او را به سبب دستگیری اش از بیماران و مستمندان دعا کرده است.
درباره چگونگی اسلام آوردنش داستانی عجیب نقل شده است. گویند: برای یافتن شتر گمشده اش به جنّیان پناهنده گشت و در پی دیدار با فرستاده پیامبر(ص) به سوی جنّیان نَجد مسلمان شد. برخی بر این باورند که آیه شش سوره جنّ که پناه بردن به جنّیان را مایه گمراهی دانسته، ناظر به این سنّت جاهلی است. این دیدار در «اَبْرق العَزاف» رخ داد که مکانی بلند و دارای سنگ و گل و ریگ (اَبرق) بود و گمان می بردند هیاهوی جنیان در آن بسیار شنیده می شود (عَزاف). این محل در فاصله ۱۲ میلی مدینه به سوی بصره و متعلّق به بنی اَسد بود.

جملاتی از کاربرد کلمه ابوایمن خریم بن فاتک

['خطاب‌های فیلسوفان'] اظهاراتی از فیلسوفان هستند که بر سر مقبره اسکندر گرد هم آمدند، افرادی که یک سلسله‌هایی از آپاتم‌ها (apophthegms) را با مضمون کوتاهی زندگی و زودگذری دستاوردهای انسان بر زبان می‌آوردند … اثری به نام 'خطابه‌های فیلسوفان' ابتدا در قرن شش [میلادی] به سریانی تألیف شد؛ نسخه عربی طولانی تری توسط حنین بن اسحاق (۸۰۹–۹۷۳ میلادی) محقق-مترجم برجسته، و نسخه ای باز هم طولانی‌تر توسط المبشر بن فاتک (کسی که همچنین کتابی دربارهٔ اسکندر نوشت) حوالی ۱۰۵۳ میلادی تألیف شد. نسخه حنین به اسپانیایی ترجمه شد … در اواخر قرن سیزده [میلادی].