ابوالخیر حماد بن عبدالله اقطع تیناتی

معنی کلمه ابوالخیر حماد بن عبدالله اقطع تیناتی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَبوالْخِیْرِ اَقْطَعِ تیناتی، حمّاد (یا عباد) بن عبدالله، از عرفای سده ۴ هجری قمری می باشد.
وی غلامی بوده در تینات که دهی است در نزدیکی مصیصه در کنار دریای شام.
سمعانی عبدالکریم بن محمد، الانساب، ج۳، ص۱۲۶، به کوشش عبدالرحمن بن یحیی معلمی یمانی، حیدر آباد دکن، ۱۳۸۳ ق/۱۹۶۳م.
ابوالخیر از آن جهت به «اَقْطَع» شهرت یافته که یک دست وی بریده شده بود. سراج، سلمی و انصاری علت قطع دست وی را ذکر نکرده اند، لیکن منابع دیگر سبب آن را به صورت های متفاوت آورده اند. اغلب روایات چنان است که وی به سبب شکستن عهدی که با خداوند بسته بود، به اتهام دزدی دستگیر شد و پیش از آن که او را بشناسند، دستش را بریدند.
ابونعیم اصفهانی احمد بن عبدالله، حیله الاولیاء، ج۱۰، ص۳۷۸، قاهره، ۱۳۵۷ ق/۱۹۳۸م.
ابوالخیر اقطع با آن که یک دست داشته، از طریق زنبیل بافی روزگار می گذرانیده و بر کسی معلوم نبوده است که وی چگونه می توانسته با یک دست چنین کاری بکند.
ابونعیم اصفهانی احمد بن عبدالله، حیله الاولیاء، ج۱۰، ص۳۷۷، قاهره، ۱۳۵۷ ق/۱۹۳۸م.
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابوالخیر حماد بن عبدالله اقطع تیناتی

35- در كتاب تاريخ العرب و الروم آمده است درسال 247 ق . جنگهايى بين مسلمانان و روميان درگرفت و غنايم بسيارى به چنگ مسلمانانافتاد. در سال 248 ق . نيز (بلكاجور) سردار مسلمانان با روميان جنگيد و طى آنبسيارى از اشراف روم اسير شدند. (ر.ك : نازيليف ، تاريخ العرب و الروم ، ترجمهمحمد عبدالهادى شعيره ، ص 225). ابن اثير نيز طى حوادثسال 249 ق . مى نويسد: جنگى ميان مسلمانان به سركردگى (عمر بن عبدالله اقطع )و (جعفر بن على صانقه ) با قواى روم كه شخص قيصر نيز در آن جنگ شركت داشت روىداد. (به نقل از: هيئت تحريريه مؤسسه در راه حق ، پيشواى دوازدهم حضرت امام حجة بنالحسن المهدى ، عليه السلام ، ص 27 - 26)