ابواسحاق اصطخری کرخی

معنی کلمه ابواسحاق اصطخری کرخی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابو اسحاق ابراهیم بن محمد فارسی اصطخری، کرخی نویسنده کتاب مسالک الممالک، می باشد.
ابو اسحاق ابراهیم بن محمد فارسی اصطخری، معروف به کرخی، جغرافی دان پرآوازه سده ۴ ق. وی از اهالی استخر فارس بود. سال تولدش مشخص نیست ولی سال درگذشتش با اختلاف پس از ۳۴۰ ق نوشته شده است. اصطخری پس از ابو زید احمد بن سهل بلخی (متوفای ۳۲۲ ق) از پایه، گذاران دانش جغرافیا در جهان اسلام است.
آثار
از کتاب های اصطخری دو کتاب به نام های «صور الاقالیم» و «المسالک و الممالک» برجا مانده است. ظاهرا وی ابتدا صور الاقالیم را تصنیف کرده، سپس آن را با شرح و تفصیل بیشتری تدوین نموده و بر پایه سنت کهن «المسالک و الممالک» نام نهاده است. از کتاب های «المسالک و الممالک» به خوبی آشکار می شود که این رشته تالیفات جغرافیایی با نوشته ابو زید بلخی پایه گرفت، سپس اصطخری از او سرمشق گرفته و ابن حوقل به تکمیل نوشته وی پرداخت. هر یک از این حلقه های سه گانه به نقشه ای پیوسته است و تعدادی مؤلفات مشابه ادبی دارد. سزاوار است که به این سلسله از نقشه ها که این کتاب ها بر آن ها پایه گذاری شده، نام اطلس اسلام بنهد، اطلسی که نمایش گر اوج کار نقشه کشی در اسلام است.
تفاوت دو اثر
هر دو اثر اصطخری از نظر فهرست مطالب مشابه یکدیگرند ولی «المسالک و الممالک» از کتاب «صور الاقالیم» مشروح تر است.
عناوین مرتبط
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابواسحاق اصطخری کرخی

دورهٔ میان ۷۰۰م-۱۲۲۵ عصر زرّین دانش در نیشابور بوده است. نیشابور زادگاه، جایگاه و کوچگاه شمار بسیاری از برجستگان است، به‌طوری‌که ابواسحاق اصطخری جغرافی‌دان برجستهٔ ایرانی در سدهٔ ۴ق/۱۰م گفته: «ازین شهر دبیران و ادیبانِ معروف برخاسته‌اند، چندان که عُلمایِ این سامان را شمار نتوان کرد.» علم حدیث بس‌دانش‌آموخته‌ترین دانش در نیشابورِ سده‌های میانه بوده است. سپس، بیشتر این برجستگان به ادبیات فارسی و عربی گرایش داشته‌اند.