ابن منظور محمد بن مکرم

معنی کلمه ابن منظور محمد بن مکرم در دانشنامه آزاد فارسی

ابن مَنظور، محمد بن مُکَرَّم (۶۳۰ـ۷۱۱ق)
(یا: ابن مکرّم) قاضی، کاتب و فرهنگ نویس عرب. در غرب به ابن منظور، و در شرق به ابن مکرم معروف است. برخی او را اهل تونس یا طرابلس غرب و برخی دیگر اهل مصر می دانند. او سال ها در طرابلس و قاهره قاضی و کاتب بود. جز رساله ای که دربارۀ اسامی انجم و ایام نوشته است، چنین می نماید که هَمّ خویش را صرف تلخیص آثار دیگران، از قبیل اغانی ابوالفرج اصفهانی، و تاریخ دمشق ابن عساکر کرده باشد؛ حتی مشهورترین تألیفش، فرهنگ لغت ۲۰جلدی لسان العرب، در اساس با استفاده از لغت نامه های پیشین تألیف شده است. او در اواخر عمر نابینا شد و گویند که بخشی از کتاب لسان العرب را هم در زمان نابینایی خود نوشته است.

معنی کلمه ابن منظور محمد بن مکرم در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] جمال الدین ابوالفضل، جلال الدین ابوالعز، محمد بن مکرم بن علی بن احمد بن ابی القاسم بن حقبة بن منظور رویفعی انصاری خزرجی آفریقایی مصری، در محرم سال 630 هجری به دنیا آمد.
ذهبی زادگاه وی را مصر نوشته است، اما از منابع قدیم دربارۀ مولد و سالهای نخستین زندگی او آگاهی دقیقی به دست نمی آید.
وی لغوی ادیب و قاضی مصری و مؤلف لسان العرب است. بیشتر مآخذ کهن او را «ابن مکرم» خوانده اند.
کنیه مشهور وی برگرفته از نام هفتمین جدش منظور بن معافی است.
ابن منظور نسب خود را با 18 واسطه به رویفع بن ثابت انصاری (درگذشت 56 هجری)، صحابی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، که در سال 46 هجری امارت طرابلس غرب را عهده دار شد، رسانیده است لسان العرب جلد 1 صفحه 263 - 264
«شدیاق» نسبت آفریقایی را که منابع کهن به وی داده اند، دلیل بر تونسی بودن او می داند.

جملاتی از کاربرد کلمه ابن منظور محمد بن مکرم

منظور محمد بن حنفيه نيز در گفتگويش با امام حسين (ع ) كه آن را طبرى و شيخ مفيد آورده اند نيز همين بوده ، اگر چه به آن تصريح نكرده است .