ابن عثمان موفق الدین

معنی کلمه ابن عثمان موفق الدین در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] موفق الدین ابومحمد بن عبدالرحمن بن الشیخ الفقیه ابی الحرم مکّی بن عثمان الشارعی الشافعی، متوفای 615 هجری نسب وی به سعد بن عبادۀ انصاری منتهی می شود.به وی زین الدین عثمان بن الموفق و نیز موفق الدین ابن عثمان و... نیز گفته می شود.بیش از این دربارۀ شرح حال وی اطلاعی در دست نیست و کتب تراجم معروف تنها به فقیه بودن وی و نیز اشتغالش به وعظ و سرودن شعر و اینکه از دوستان حافظ منذری بوده است اشاره کرده اند.وی از معاصران ابوالعباس شمس الدین بن خلکان، مؤلف «وفیات الاعیان» و عمر بن فارض و ابوالقاسم شاطبی و برخی دیگر از شخصیتهای مهمی که جزء اعلام زمان خویش به شمار می رفتند، بوده است.وی در ماه رجب سال 615 هجری درگذشت و در مقبرۀ بنی عثمان در جوار عده ای از علماء به خاک سپرده شد.

جملاتی از کاربرد کلمه ابن عثمان موفق الدین

منهم: شیخ الاسلام، و بعد از انبیاء بهترین انام، که خلیفهٔ پیغمبر بود و امام و سید اهل تجرید، و پیشوای ارباب تفرید و از آفات نفسانی بعید، ابوبکر عبداللّه ابن عثمان، الصدیق، رضی اللّه عنه.
12 - ابن عثمان همدانى گويد: گروهى از اصحاب ما از شيعيان و يك نفر از زيديه بهمحضر امام محمد بن على الرضا عليهما السلام رسيدند و از امام عليه السلام پرسيدندكداميك از اين جمع از پيروان مذهب ما نيست .
حسین ابن روح نوبختی (فوت ۳۲۶ ق -۹۳۷ م) به سفارش محمد ابن عثمان پس از مرگ جانشین او شد. و تا ۲۰ سال (تا ۳۲۶ ق -۹۳۷ میلادی) در این مسند باقی ماند. وی از خانواده نوبختی بود و با ابوسهل نوبختی ارتباط داشت که در تبیین کلام دوازده امامی نقش مهمی دارد.
او از قبیله بنی اسد بود و چون در سامرا زندگی می‌کرد به او عسکری هم می‌گفتند. در محافل شیعه به او «سمّان» و «زیّات» (به معنی روغن فروش) هم می‌گفتند. به خاطر اختفاء امر نیابت و استتار فعالیت‌های سیاسی، روغن‌فروشی می‌کرد، و اموال و نامه‌ها را با ظرف روغن میان امام و شیعیان جابه‌جا می‌کرد. وی همچنین به خاطر ابراز نیابت از طرف امام دوازدهم خود را باب (به معنای درب [امامت]) می‌نامید. حسن عسکری چون نام طولانی او را شنید، گفت: «کنیه ابن عثمان و ابو عمرو در یک مرد جمع نمی‌شود». و بنابراین دستور داد که کنیه او را که ابو عمرو باشد برهم بزنند و وی را «عمری» نامیدند.