ابن ابی عاصم احمد بن عمرو

معنی کلمه ابن ابی عاصم احمد بن عمرو در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «ابن ابی عاصم، ابوبکر احمد بن عمرو بن ابی عاصم ضحاک شیبانی»، از فقها و حافظان بزرگ حدیث، در سال 206ق، دیده به جهان گشود.
وی بر مذهب ظاهری بود و قیاس را باور نداشت و بر پایه آن رفتار نمی کرد. ابن تغری بردی او را از مصنفان حدیث و عالمی چیره دست شمرده است.
در پاره ای از منابع، از وی با عنوان «محدث بن محدث بن محدث» یاد شده است.
وی از مردم بصره بود و پس از درگذشت صالح بن احمد، در اصفهان، بر مسند قضا نشست و مدت 13 یا 16 سال در این سمت بود، اما بر اثر پیشامدی که میان وی و علی بن متویه رخ داد، از کار برکنار شد.
او برای شنیدن، فراگیری و ثبت حدیث، از این دیار به آن دیار می رفت. در کوفه، بغداد، دمشق، مصر، حجاز و دیگر بلاد اسلامی گردش کرد و از عده بسیاری حدیث شنید. در این سفرها، با ابوتراب نخشبی و کسان دیگر از مشایخ صوفیان، دیدار کرد و صحبت آنان را دریافت.
وی احادیث بسیاری شنیده بود و ازبر داشت. درباره قدرت حافظه او گفته اند که در فتنه صاحب الزنج، گنجینه کتاب هایش از میان رفت و او 50 هزار حدیث از حافظه خود نقل و بازنویسی کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه ابن ابی عاصم احمد بن عمرو

پـانـزدهـم ـ و نـيز روايت كرده از احمد بن عمرو كه گفت : بيرون رفتم به سوى حضرترضا عليه السلام و زوجه ام آبستن بود چون خدمت آن حضرت رسيدم عرض كردم : من وقتىكـه از شـهـرم بـيرون آمدم زوجه ام آبستن بود دعا كن كه حق تعالى بچه او را پسر قراردهـد، فـرمود: او پسر است پس نام گذار او را عمر، گفتم : من نيت كرده ام كه او را على نامگذارم و امر كرده ام اهل بيت خود را كه او را على نام گذارند. فرمود: نام او را عمر بگذار،پس من وارد كوفه شدم ديدم از براى من پسرى متولد شده او را على نام گذاشته اند. پسمـن او را عمر نام گذاردم . همسايگان من كه مطلع شدند از اين مطلب گفتند ديگر ما تصديقنـمـى كـنـيـم بـعـد از اين چيزى را كه از تو نقل كنند يعنى همسايه هاى او كه سنى بودندگـفـتـنـد بر ما معلوم شد كه تو سنى هستى و نسبت شيعه گرى كه به تو داده اند خلافبـوده و ما بعد از اين تصديق نمى كنيم چيزى را كه از اين مقوله به شما نسبت دهند. راوىگـويـد: آن وقـت فـهـمـيـدم كـه حـضـرت نـظرش بر من بيشتر بوده از خودم به نفس خودم.(57)