ابزار تزیین

معنی کلمه ابزار تزیین در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابزار تزیین (قرآن). خداوند در قرآن کریم بعضی از مخلوقات خود را به عنوان زینت حیات دنیایی برای انسانها ذکر فرموده است که در ذیل به آنها اشاره می شود.
قرآن کریم در مورد استفاده حضرت سلیمان علیه السلام از آب، برای تزیین کاخ خود چنین می فرماید: «قیل لها ادخلی الصرح فلما راته حسبته لجة وکشفت عن ساقیها قال انه صرح ممرد من قواریر...» به او گفته شد داخل حیاط قصر شو، اما هنگامی که نظر به آن افکند پنداشت نهر آبی است و ساق پاهای خود را برهنه کرد (تا از آب بگذرد اما سلیمان) گفت (این آب نیست) بلکه قصری است از بلور صاف ... .(برخی احتمال داده اند که حضرت سلیمان علیه السلام با جاری کردن آب از زیر صحن کاخ ـ که کف پوش شیشه ای داشت ـ درصدد آزمایش عقل و معرفت ملکه سبا بود.
طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۳۸۸.
خداوند آفرینش اسبان سواری را، ابزار زینت برای زندگی انسانها می خواند: «والانعـم خلقها لکم... • والخیل... لترکبوها وزینة...» و چهارپایان را برای شما آفرید...• (و همچنین) اسبها ...تا بر آنها سوار شوید و هم مایه زینت شما باشد... .
نحل/سوره۱۶، آیه۵.
آفرینش الاغ، ابزار زینت سوارکاری و حمل بارهای سنگین بوده است: «والانعـم خلقها لکم... • وتحمل اثقالکم الی بلد... • ... والحمیر لترکبوها وزینة ویخلق ما لا تعلمون» و چهارپایان را برای شما آفرید...•و بارهای سنگین شما را به شهری حمل می کنند...• (و همچنین) الاغها را آفرید تا بر آنها سوار شوید و هم مایه زینت شما باشد و چیزها ( وسائل نقلیه دیگری) می آفریند که شما نمی دانید! .
نحل/سوره۱۶، آیه۵.
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابزار تزیین

حوض‌ها گاه با روش‌ها و ابزار گوناگون تزیین می‌شوند؛ مثلاً برخی حوض‌ها در عمارت‌های هند در قرن یازدهم با گره بندی و پرچین کاری تزیین می‌شدند. استفاده از ستون‌های پیرامون حوض یا پوشاندن کف و دیواره حوض با کاشی‌های رنگی، از دیگر روشهاست.
پژوهش در زمینه نقوش ظروف اسگرافیتو قبل از هر چیز ما را به درک معنی واژه ای آن رهنمون می¬کند، که این واژه در لغت به چه معنی می¬باشد. واژه اسگرافیتو در فرهنگ مصور هنرهای تجسمی به معنی« سفالینه مخطط می باشد»(مرزبان،1377) در صورتی که در فرهنگ اصطلاحات واژگان هنرهای تجسمی معنی کامل تری را ارائه داده است و اسگرافیتو به معنی «رو خراشی (اندود خراشی) یعنی اسلوبی تزئینی که در آن اندود رنگی را با لایه ای از اندود سفیدی می-پوشانند (یا برعکس) آنگاه طرح یا نقش دلخواه را بر لایه رویی می خراشند تا لایه زیر پیدا شود.» (کرامتی،1370). سوزان پترسون نیز اسگرافیتو را یکی از روش های تزیین سفال دوغابی چنین معرفی می کند «که بدنه گلی با یک یا چندین دوغاب رنگی پوشیده شده وسپس با کنده کاری(خراش) خطوط با عمق مناسب در قسمت های دوغاب شده، طرح های تزیینی ایجاد می¬شود،برای ایجاد خطوط مختلف از ابزار گوناگونی استفاده می شود.»(پترسون،1388)