ابریق های بهشت

معنی کلمه ابریق های بهشت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابریق های بهشت (قرآن). مقربین از نوشیدن شراب کاسه ها دچار صداع و خمارى که به دنبال خمر هست، نمى شوند، و شراب بهشت مانند شراب دنیا خمارآور نیست ، و عقل آنان به خاطر سکرى که از نوشیدن شراب حاصل مى شود زایل نمى گردد، در عین این که مست مى شوند عقلشان را هم از دست نمى دهند.
قرآن کریم در مورد پذیرایی از مقربان با شراب بهشتی در ابریق ها (ظرف هایی بسیار درخشنده) می فرماید: «اولـئک المقربون• فی جنت النعیم• یطوف علیهم ولدن مخلدون• باکواب و اباریق و کاس من معین» آنها مقربانند•در باغهای پر نعمت بهشت جای دارند•
واقعه/سوره۵۶، آیه۱۱.
کلمه اکواب جمع کوب است ، که در عرب به معناى ظرفى است که نه دسته داشته باشد و نه لوله به خلاف اباریق که جمع ابریق است و به معناى ظرفى است که هم دسته دارد، و هم لوله ، و در فارسى آن آفتابه مى گویند. و بعضى گفته اند: ابریق به معناى ظرفى است که تنها لوله داشته باشد. و کلمه کأس همان کاسه فارسى است .بعضى از مفسرین در پاسخ از این سوال که چرا اکواب و اباریق را جمع آورد،و در خصوص کأس آن را به صیغه مفرد آورد، گفته اند: جهتش این است که کلمه کأس تنها در موردى بر ظرف اطلاق مى شود که پر باشد، و کاسه خالى را کأس نمى گویند.
خمر معین
و مراد از معین خمر معین است ، یعنى شرابى که پیش روى آدمى جریان داشته باشد.مقربین از نوشیدن آن کاسه ها دچار صداع و خمارى که دنبال خمر هست نمى شوند، و شراب بهشت مانند شراب دنیا خمارآور نیست ، و عقل آنان به خاطر سکرى که از نوشیدن شراب حاصل مى شود زایل نمى گردد، در عین این که مست مى شوند عقلشان را هم از دست نمى دهند.
طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۹، ص۲۰۹.
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابریق های بهشت

میوه های بهشت اگرچه خوش است از همه به گرفته ام ذقنت
نافه های تبت گشاده صبا روضه های بهشت زاده طلل
بچه های بهشت از فیلم‌هایی است که بر کارگردان‌های بزرگی همچون تروفو و آن طور که از این لیست برمی‌آید بر اسکورسیزی تاثیر فراوانی گذاشته است.
در آی که رد سائل زشت است و مهمان ناخوانده تحفه ای از تحفه های بهشت، گستاخ و ایمن بنشین که خانه و آنچه دروست ملک تست و آشیانه و هر که درویست در تصرف و کلک تو.
ز میوه های بهشتی گزیده شد صائب فشرد بر جگر خویش هر که دندان را
بدند آن سپه چار و بیور هزار ابر ناقه های بهشتی سوار
نیز فرمود: سه چیز از گنجینه های بهشتی است، صدقه دادن، کتمان مصیبت و کتمان بیماری.