قاسنی
معنی کلمه قاسنی در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه قاسنی
این گیاه در مناطق کوهستانی مرکزی و شمال شرق ایران میروید. ریشهٔ آن در زمین مانند چغندر قند و به رنگ قهوهای مایل به سیاه است. با بریدن لایهای نازک از این ریشه مایعی صمغ مانند به رنگ شیر بیرون میزند که در اثر گذشت زمان که در اصطلاح «مدار» خوانده میشود به زرد و سپس قرمز تغییر رنگ میدهد. ابزارهایی که برای بهرهبرداری از این گیاه استفاده میشود عبارتست از: تتیشه برای کندن پای آن که در اصطلاح به این عمل «پاورداری» گفته میشود. تیغی دسته دار و به شکل داس با دستهای چوبی و بلند به اندازهٔ ۴۰ سانتیمتر برای بریدن لایهای نازک از روی ریشه که در اصطلاح اهل فن بِبُرّی (با تشدید را) خوانده میشود. پیش بند برای بستن جلوی سینه مثل پیش بند آشپزخانه برای جلوگیری از چسبیدن شیرهٔ گیاه به لباس در حین برداشت آن؛ و کالتیک قوطی حلبی برای انباشتن شیرهٔ قرمز شدهٔ گیاه و انتقال آن به حلبهای ۲۰ کیلویی. شیرهٔ گیاه که پس از برداشتن لایهٔ نازک برون زدهاست و با گذشت چند روز رنگ آن به زرد و سرخ تغییر کرده با وسیلهای به نام «کارد» که ملاقه مانند و بادستهٔ چوبی کوتاه است از روی بدنه ریشه برداشته شده و باز با ببری لایهای دیگر بریده میشود. پس از چند روز شیرهٔ بیرون آمده تغییر رنگ داده عمل گرفتن آن از سر گرفته میشود. بریدنها و گرفتنها تا جایی که در ریشهٔ گیاه شیر باشد ادامه میابد. فصل انجام این کار از اواخر بهار تا پایان تابستان است. نام محلی آن در زبان مردم آباده، اقلید، بیدک و یعقوب آباد استان فارس، قاسنی (بر وزن کاسنی) است؛ و به کسانی که شغل باریجهگیری دارند قاسنیزن گفته میشود. صمغ آن بویی خوش دارد و آتشگیر است.