قاسم بن علی حریری
معنی کلمه قاسم بن علی حریری در دانشنامه عمومی

قاسم بن علی حریری

معنی کلمه قاسم بن علی حریری در دانشنامه عمومی

قاسم بن علی حریری که عموماً حریری خوانده می شود ( دقیق تر «ابن حریری»، همچنین: «حریریِ بصری» ) ، ( زادهٔ ۱۰۵۴ م - ۱۱۲۲ م ) ( نَسَب: قاسم بن علی بن محمد بن عثمان ) ادیب و زبان شناس عربیِ برجستهٔ عراقی بود که به ویژه برای مقامات الحریری شهرت یافت. پس از بدیع الزمان همدانی، حریری را برجسته ترین نویسندهٔ مقامه می دانند. شمارِ مقامات او پنجاه تاست که نگارش آن ها را از ۴۹۵ ه‍. ق آغاز کرد و در ۵۰۴ ه‍. ق به پایان رساند.
معنی کلمه قاسم بن علی حریری در دانشنامه اسلامی
جملاتی از کاربرد کلمه قاسم بن علی حریری

معنی کلمه قاسم بن علی حریری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حریری، قاسم بن علی، کنیه اش ابومحمد، ادیب ، لغوی و صاحب مقامات بود.
وی در حدود ۴۴۶ در منطقه ای نزدیک بصره به نام مَشان به دنیا آمد و در آن جا بزرگ شد.
نسب و علت ملقب شدن به حریری
او به قبیله ربیعةالفَرَس (یا ربیعة بن نَزار) منسوب است و ظاهرآ به سبب اشتغال یکی از اجدادش به بافت یا فروش پارچه حریر، به حریری ملقب شده است و چون ساکن محله بنی حرام در بصره بود، عده ای او را حرامی می خواندند.
وضعیت مالی حریری
وی فردی برخوردار از ثروت بود و نخلستانی با هجده هزار نخل در منطقه مشان داشت.
منصب
...

جملاتی از کاربرد کلمه قاسم بن علی حریری

گویا این روش تعلیق‌نویسی در میان زیدیان گسترش یافته است. کتاب الکفایة فی علم الاعراب اثر ضیاء­الدین مکی (شاگرد جارالله زمخشری) با این روش کتابت در سه نسخه باقی مانده است. مقامات حریری نوشتهٔ قاسم بن علی حریری نیز از ترجمه‌های عربی به طبری دیگری است، که حائز اهمیت است. رسول جعفریان نیز به بررسی رساله‌ای پرداخته که در بخشی از آن بدون نام بردن از کسی، به «فساد» موجود در حکومت زیدیان گیلان انتقاد شده است و جعفریان از شباهت روش نگارش این کتاب به تفسیر کتاب‌الله سخن گفته‌است؛ این اثر در حوالی سال ۷۳۲ هجری با انشای ادبیانه‌ای نوشته شده است. همچنین محمدکاظم رحمتی، مورخ معاصر، نسخه‌هایی از نهج البلاغه نگاشته شده توسط عالمان زیدی نیشابور را با کمک شیوهٔ کتابت مذکور شناسایی کرده، که در قرن ششم هجری نوشته شده اند.