عبدالکریم گزی

معنی کلمه عبدالکریم گزی در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ملا عبدالکریم گزی معروف به آخوند گزی (۱۲۶۰ق-۱۳۳۹ق) از عالمان شیعه در قرن سیزدهم و چهاردهم قمری در اصفهان. وی تحصیلات حوزوی خود را در اصفهان آغاز کرد و سپس در حوزه علمیه نجف ادامه داد. شیخ عبدالکریم پس از بازگشت به اصفهان در مدرسه نیم آورد به تدریس پرداخت و مدتی هم بر کرسی قضاوت نشست. تذکرة القبور معروف ترین اثر او در شرح حال عالمان و بزرگان مدفون در اصفهان است. مقبره او در تکیه کازرونی تخت فولاد اصفهان قرار دارد.
ملا عبدالکریم فرزند ملا مهدی گزی برخواری در حدود سال ۱۲۶۰ق در روستای گز بُرخوار از توابع اصفهان به دنیا آمد. آخوند گزی در شب پنج شنبه ۱۳ ذی الحجه ۱۳۳۹ق مصادف با ۲۶ خرداد سال ۱۳۰۰ش در ۷۹ سالگی بر اثر بیماری درگذشت و در بقعه تکیه کازرونی در تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.
عبدالکریم تحصیلات خود را نزد پدر و دایی خود، ملا محمدباقر گزی معروف به ابوالفقرا (متوفای ۱۲۸۶ق) که از رجال علم و ادب بوده طی نمود. وی در اصفهان از اساتید دیگری مانند محمدحسن نجفی، میر محمدصادق کتابفروش، میرزا ابوالمعالی کلباسی و محمدباقر نجفی مسجدشاهی بهره برده است.

جملاتی از کاربرد کلمه عبدالکریم گزی

خادمی تا سن سیزده سالگی به مدرسهٔ «علمیه» رفت و دورهٔ دبستان را به اتمام رساند. سپس به حوزه علمیه اصفهان وارد شد و به شکل تمام وقت، مقدمات، سطوح و مراحلی از دروس خارج فقه و اصول را آموخت. علی یزدی، آقا میرزا اردستانی و میرزا احمد مدرس اصفهانی از اساتید دروس مقدمات وی بودند. رسائل را نزد ملا عبدالکریم گزی و سید علی نجف‌آبادی فرا گرفت. کفایه را نیز از سید محمد نجف‌آبادی آموخت. میر محمدصادق مدرس خاتون‌آبادی ظاهراً تنها استاد مقطع خارج وی در اصفهان بود.
او در فراگیری علوم الهی نزد استادانی چون آخوند ملا عبدالکریم گزی، آقا سید محمدباقر درچه‌ای، شیخ محمدرضا مسجدشاهی، و آخوند ملا محمد کاشانی به درس نشست. وی قبل از ۳۰ سالگی به مقام اجتهاد نائل آمد و اهتمام فراوان در حفظ و ادامه فعالیت مدارس علمیه اصفهان از خود نشان داد، که از آن جمله می‌توان به جلوگیری از تخریب مدرسه صدر بازار، احداث کتابخانه مدرسه صدر بازار به نام کتابخانه رضویه، و تشکیل درس خارج فقه و اصول در مدرسه چهارباغ اشاره نمود.
قوچانی در اصفهان با آقا شیخ محمد علی معروف به ثقةالاسلام آشنا شده و وارد حوزه علمیه آن‌ها می‌شود. او منظومه شیخ ملاهادی سبزواری را نزد شیخ محمد کاشی می‌آموزد و کتاب رسائل را نزد شیخ عبدالکریم گزی.