[ویکی فقه] صالحِ پیامبر از انبیای الهی می باشد و عنوان یاد شده به مناسبت در باب حج آمده است. زیارت ایشان در نجف اشرف ، نزد قبر مطهر امیر مؤمنان علیه السّلام مستحب است.
جملاتی از کاربرد کلمه صالح پیامبر
«وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ ءَامَنُواْ مِنکمُ وَ عَمِلُواْ الصَّلِحَتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فیِ الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ وَ لَیُمَکِّنَنَّ لهُمْ دِینهَمُ الَّذِی ارْتَضیَ لهَمْ وَ لَیُبَدِّلَنهُّم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا یَعْبُدُونَنیِ لَا یُشْرِکُونَ بیِ شَیْا وَ مَن کَفَرَ بَعْدَ ذَالِکَ فَأُوْلَئکَ هُمُ الْفَاسِقُون» «خدا به کسانی از شما بندگان که (به خدا و حجّت عصر علیه السّلام) ایمان آورند و نیکوکار گردند وعده فرمود که (در ظهور امام زمان) در زمین خلافتشان دهد چنانکه امت صالح پیامبران خلف را جانشین پیشینیان آنها نمود، و دین پسندیده آنان را (که اسلام واقعی است بر همه ادیان) تمکین و تسلط عطا کند و به همه آنان پس از خوف و اندیشه از دشمنان ایمنی کامل دهد که مرا به یگانگی، بی هیچ شائبه، شرک و ریا پرستش کنند، و بعد از آن هر که کافر شود پس آنان به حقیقت همان فاسقان تبهکارند»
گذشته پرفراز و نشیب و فرهنگهای گوناگونی که این شهر باستانی را در دوران مختلف اداره میکردند باعث ایجاد نامهای گوناگونی شدهاست. منابع استرابون و دیگر نویسندگان مدیترانهای از نام هگرا (Hegra) برای شهر نبطیها استفاده میکردند. استفاده از نام مداین صالح بیشتر در منابع مذهبی و اسلامی رایج است به معنی شهر صالح پیامبر. نام الحجر (سرزمین سنگی یا محل صخرهای)، نیز برای اشاره به نوع ریختشناسی آن استفاده شدهاست.