شکاکیت اخلاقی

معنی کلمه شکاکیت اخلاقی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شکاکیت در حوزه اخلاق به این معناست که دلایل و توجیهات انسان ها برای اعتقادات اخلاقی شان را مورد پرسش و تردید قرار می گیردو در نهایت به نوعی قضاوت درباره احکام اخلاقی منجر میشود.
شکاکیت اخلاقی نوعی قضاوت و داوری درباره احکام و اوصاف و ارزش های اخلاقی است که بر مبنای آن امکان دست یابی به معرفت اخلاقی مورد چالش و مناقشه قرار می گیرد. شکاکیت در حوزه اخلاق به این معناست که فرد دلایل و توجیهات انسان ها برای اعتقادات اخلاقی شان را مورد پرسش و بررسی و نهایتاً مورد تردید قرار می دهد و در نهایت ناکارآمدی آن ها را به اثبات می رساند. بر همین مبنا بنیان اعتقاد ما به ارزش های اخلاقی متزلزل خواهد شد؛ چرا که اگر معرفتی به اوصاف و ارزش های اخلاقی نداشته باشیم و دلایل ما برای اثبات مواضع اخلاقی مان همواره آکنده از خطا و اشتباه باشد حتی نمی توانیم ساده ترین گزاره یا وصف اخلاقی را بپذیریم. قبل از ورود به بحث شکاکیت اخلاقی و توضیح دقیق تر آن ضروری است تا اقسام شکاکیت را بیان کنیم.
انواع شکاکیت
شکاکیت را می توان بر حسب یک تقسیم بندی عام بردو نوع فراگیر و منطقه ای دانست.
← شکاکیت فراگیر
طرفداران شکاکیت فراگیر برای دفاع از مواضع شکاکانه خود عمدتاً به دو دلیل متوسل می شوند:
← وجود خطا
...

جملاتی از کاربرد کلمه شکاکیت اخلاقی

شکاک اخلاقی برخوردی است با ایده شکاکیت اخلاقی از دیدگاه فمینیستی. در آن، اگرچه سوپرسون تشخیص می‌دهد که در مفهوم نظریه توجیه مشکلات ذاتی وجود دارد، اما سوپرسون همچنان این ایده را دنبال می‌کند و معتقد است که می‌توان نظریه توجیه را یکی از محورهای اساسی علوم فلسفه دانست که نمی‌توان آن را کنار گذاشت و علیرغم مشکلاتش، نشان می‌دهد که اخلاقی بودن در بررسی‌های فلسفی منطقی است. اثری که باعث می‌شود مردم واقعاً به شیوه ای اخلاقی رفتار کنند. سوپرسون معتقد است که نمی‌توان با استدلال در مورد مطلوبیت انجام اعمال اخلاقی به‌صورت فردی بدون در نظر گرفتن انگیزه‌های فردی برای انجام آن اعمال، از اخلاق حمایت کرد و معتقد است که عقلانی بودن اعمال و عقلانی بودن انگیزه آن‌ها باید در کنار یکدیگر ارزیابی شوند.