شرف الدوله

معنی کلمه شرف الدوله در لغت نامه دهخدا

شرف الدوله. [ ش َ رَ فُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) ابوالفوارس شیرذیل ، سومین از دیالمه ( آل بویه )فارس. وی در عراق نیز حکومت کرده ( جلوس 372 - 379 هَ. ق. ). ( از یادداشت مؤلف ). رجوع به تاریخ گزیده چ لیدن صص 429-430 و مجمل التواریخ والقصص ص 395، 396 و428 و آثار الباقیة ص 133 و ماده ابوالفوارس شود.
شرف الدوله. [ ش َ رَ فُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) ابوالمکارم مسلم. پنجمین از بنی عقیل که در الجزایر حکومت می کردند ( جلوس 453 - 478 هَ. ق. ). ( از یادداشت مؤلف ).
شرف الدوله. [ ش َ رَ فُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) ابوشجاع ارسلان خان ثانی. نهمین از امرای ایلک خانیه به ترکستان از حدود 421 - 424 هَ. ق. ( یادداشت مؤلف ).
شرف الدوله. [ ش َ رَ فُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) ابوعلی حسن بن بهاءالدولةبن عضدالدولةبن رکن الدولةبن بویه. بعد از پدر در بغداد در خدمت خلیفه به نیابت برادر سلطان الدوله راه امارت داشت. ترکان او را بر برادر شورانیدند تا نام او را از خطبه بیفکند و به نام خود خطبه کرد و مدت شش سال و دو ماه امارت داشت و در سال 410 هَ. ق. درگذشت. ( از تاریخ گزیده چ لیدن ص 431 ).

معنی کلمه شرف الدوله در فرهنگ فارسی

ابو شجاع ارسلان خان ثانی از پادشاهان ایلک خانی ترکستان ( از حدود ۴۲۱ تا ۴۲۴ ه.ق . )

جملاتی از کاربرد کلمه شرف الدوله

با مرگ عضدالدوله دیلمی در شوال ۳۷۲ ق / مارس ۹۸۳ م، بزرگان قوم اعلام وفات او را برای سه ماه به تعویق انداختند و پس از به خاک سپاری جنازه عضدالدوله در نجف، پسرش ابوکالیجار در بغداد به امارت نشست. خلیفه هم او را صمصام الدوله لقب داد «محرم ۳۷۳ ق / ژوئن ۹۸۳ م». با امارت صمصام الدوله، اختلاف وی با برادر دیگرش ابوالفوارس شیردل که فارس را تصرف کرده بود بالا گرفت. نزاع این دو برادر طولانی شد و بعد از حوادث بسیار شرف الدوله غلبه یافت و صمصام الدوله را به زندان انداخت. «رمضان ۳۷۶ ق / ژانویه ۹۸۷ م» و دستور داد تا وی را نابینا کنند. با مرگ شرف الدوله «۳۷۹ ق / ۹۸۹ م» برادرش ابونصر ملقب به بهاءالدوله به جای او نشست. بهاء الدوله از همان اوان امارت مواجه با مخالفت برادر بزرگترش صمصام الدوله شد. با این حال، علی‌رغم نابینایی، در فارس به طلب قدرت برخاسته بود و طالب سهم خود از قلمرو پدر بود. سرانجام پس از جنگ‌های پی در پی، بصره و اهواز به همراه فارس به دست صمصام الدوله افتاد و بغداد و نواحی دیگر برای بهاء الدوله ماند. اما فرمانروایی صمصام پس از مصالحه با بهاء الدوله دیری نپایید و خشونت رفتار او با ترکان فارس و بی تدبیریهایی که در حفظ اتحاد دیالمه آن سرزمین کرد موجب تزلزل قدرتش شد. سرانجام به وسیله پسران عزالدوله بختیار، که از زندان عضدالدوله پس از سال‌ها رهای یافته بودند، به قتل رسید «ذی الحجه ۳۸۸ ق / دسامبر ۹۹۸ م» و بهاء الدوله از تهدید و مخالفت او نجات پیدا کرد.